Zásadní změna na východní frontě! Co nového chystá generál Gerasimov na Ukrajince?

Michael Svatoš
Michael Svatoš

Ruské letectvo pokračuje ve své bombardovací kampani a v posledních dnech dokonce zvýšilo počet těžkých bomb FAB, které denně vrhá na Ukrajince, ze 100, na 150 kusů. A co hůř, bomby FAB už ruská letadla SU-34 nevrhají jen do vzdálenosti 20 km od frontové linie na obyčejné ukrajinské pěšáky, ale začala je nyní metat hlavně na ukrajinská velitelská doupata, muniční sklady a na shromaždiště techniky, které jsou rozmístěny ve vzdálenosti 20 až 40 km od frontové linie. Taková to změna v letecké taktice značí dvojí.

(1) Kyjevské soldatesce došly protiletadlové rakety, a ruská letadla tak mohou beztrestně létat blíže k linii fronty, a klouzavé tunové bomby tak mohou zasahovat důležitější cíle hlouběji na ukrajinském území.
(2) Ruská letadla začala vedle cílů v taktické hloubce ukrajinské obrany, (do 20km), jako jsou pevnůstky obyčejných vojáků, vozidla, děla a obrněná vozidla, napadat i cíle v operační hloubce (20-40km) ukrajinské obrany, jako jsou zásobovací základny, shromaždiště techniky, radarové a komunikační uzly, a štábní nory, ve kterých jsou poschováváni vysocí velitelé soldatesky, a odkud operátoři dronů vedou své útoky. Bombardovací a raketová kampaň proti těmto operačním cílům značí jediné – čas Gerasimovy ofenzívy se přiblížil v horizontu několika týdnů. 

Ukrajinská obrana na strategickém směru Doněck-Avdijivka-Očeretino-Pokrovsk se včera nečekaně zhroutila a Rusové Očeretino obsadili. Situace je navlas podobná pádu Soledaru 11. ledna 2023. Soledar tehdy bránila nejelitnější ukrajinská obrněná brigáda Cholodnyj Jar a ta už byla tak vyčerpaná a vystřílená, že musela být nahrazena čerstvou rezervní brigádou vytvořenou z mobilizovaných rekrutů. Prigožin si výměny jednotek bránících Soledar všiml a okamžitě, jako zkušený válečník, na promíchané ukrajinské jednotky zaútočil, a v nastalém zmatku Soledar snadno dobyl. Včera se to samé stalo v Očeretinu. Elitní ukrajinská 47. brigáda, která je jako jediná vyzbrojená tanky Abrams a vozidly Bradley, byla už několika měsíčními boji tak oslabená ztrátami a demoralizovaná neustálým bombardování, že generál Syrskyj rozhodnul ji vyměnit za 115. brigádu rekrutů bez těžké výzbroje. Takovou příležitost si nejlepší ruský generál Mordvičev nenechal ujít a okamžitě na Očeretino vrhnul ostřílené válečníky své 155. brigády námořní pěchoty, 10. tankového pluku, a 36. samostatné motostřelecké brigády. A přesně jako v Soledaru v lednu 2023, tak i včera v Očeretinu promíchaní, dezorganizovaní a demoralizovaní Ukrajinci bez boje prchli.

Analýzy fiaska Ukrajinců v Očeretinu však odhalily mnohem hlubší problémy. Ukrajinská 47. brigáda v okamžiku ruského útoku neměla k dispozici ani munici 25mm do vozidel Bradley, ani 120mm do tanků Abrams. Většina těchto amerických vozidel byla navíc už buď zničená, nebo rozbitá. Řada proti-putinovských analytiků po celém světě se kvůli tomu vzteká. Protože ve stejné době, kdy USA nedokázaly zásobit Ukrajinu ani municí, ani obrněnými vozidly, dodaly 500 vozidel Bradley s úplnou výzbrojí Maroku, a další munici za miliardy Izraeli. Podle většiny těchto analýz, je ukrajinská armáda dezorganizovaná a vyčerpaná, a je třeba očekávat relativně rychlý ruský postup vpřed.

*

Michael Svatoš, MaP1973

 

4 21 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

orinoko
orinoko
před 9 dny

To zase bude na jurskych armádních webech nablito!