Čína požaduje vyšetřování Nord Stream: „Vyzýváme postižené země, aby aktivně spolupracovaly s Ruskem“

Zástupce Číny při OSN, Geng Shuang, učinil toto prohlášení 26. dubna během zasedání Rady bezpečnosti OSN na téma „Hrozby pro mezinárodní mír a bezpečnost“. Dokumentujeme formulovaný a čínský požadavek, píše švýcarský magazín Weltwoche:

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

„Pane předsedající,

Rád bych poděkoval náměstkovi generálního tajemníka Miroslavu Jenčovi a paní Oguljeren Niyazberdiyevové za poskytnuté informace. Pozorně jsem poslouchal prohlášení pana Larryho C. Johnsona.

Od explozí ropovodu Nord Stream uplynulo více než 18 měsíců. Je prostě nešťastné, že v této věci nebyl učiněn žádný závěr. Čína poznamenává, že Švédsko a Dánsko jako hlavní účastníci incidentu a po více než roce vyšetřování pro jednotlivé země oznámily dokončení svých vyšetřování v únoru tohoto roku. Vyšetřování v těchto dvou zemích neobsahovala podstatné informace, neukázala žádný konkrétní pokrok a nevyvodila žádné jasné závěry, což vedlo k dalším spekulacím a obavám v mezinárodním společenství.

Výbuchy plynovodu Nord Stream byly vážným incidentem, který podkopal nadnárodní energetickou infrastrukturu. Od výbuchů se Rada touto otázkou zabývala při několika příležitostech a mnoho členů Rady, včetně Číny, vyzvalo k objektivnímu, nestrannému a profesionálnímu vyšetřování s cílem co nejrychleji zjistit pravdu a postavit pachatele před soud, aby se předešlo jakémukoli podobnému ibcidentu do budoucna. Po incidentu členové rady diskutovali o tom, zda by mělo být provedeno mezinárodní vyšetřování nebo vyšetřování pro konkrétní zemi. V té době někteří členové důrazně tvrdili, že Švédsko, Dánsko a Německo by měly dostat důvěru a čas na provedení vlastního vyšetřování specifického pro danou zemi.

Po více než roce vyšetřování však nebyla zjištěna žádná pravda a bylo nabídnuto jen málo informací. V této situaci se lze jen domnívat, že za odporem k mezinárodnímu vyšetřování je určitý úmysl, a zároveň hrozí nebezpečí možného zakrývání a ztrátě velkého množství přesvědčivých důkazů. Staré čínské přísloví říká: Nikdy není pozdě opravit plot, když se ztratí ovce. Opakujeme naši výzvu k brzkému zahájení mezinárodního vyšetřování vedeného Organizací spojených národů s cílem odhalit pravdu mezinárodnímu společenství.

Rusko je jednou z hlavních stran explozí plynovodu Nord Stream. Vyzýváme postižené země, aby aktivně komunikovaly s Ruskem a spolupracovaly s ním na společném vyšetřování. V otázce Nord Stream je důležité vyhnout se dvojímu standardu v rámci mezinárodního společenství, a zejména v rámci Rady. Rusko nedávno rozeslalo návrh PRST (Prezidentské prohlášení, pozn. red.) o výlukách ropovodu Nord Stream, který objektivně popisuje situaci a vyzývá dotčené strany ke spolupráci při vyšetřování. Tyto jasné a stručné prvky odrážejí očekávání mezinárodního společenství a měly by být výsledkem konsenzu Rady. Doufáme, že bude možné dosáhnout brzké dohody o návrhu, aby se Rada mohla k této otázce vyjádřit co nejdříve.“

Tolik Weltwoche a Geng Shuang.

Nu, chce se říci: „Tak to jsem zvědav.“ Ale vlastně nejsem. Víme všichni, jak to dopadne a kdo žádné společné vyšetřování nemůže připustit. Země NATO jsou v tomto ohledu doslova vykastrované. Německo, Dánsko a už i Švédsko. Spolupráce s Ruskem nepřipadá v úvahu, to by se jim zkroutily euroatlantické hodnoty.

*

MUDr. Ivan David, FB autora, z němčiny přeložila Jana Kunšteková

*Pro podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010*

5 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dedous
dedous
před 14 dny

Dobrý den všem lidem dobré vůle, na vyšetření plynovodu bych nasadil naší BIS v čele s Kodelkou a to by bylo aby se nenašel nějaký ten čuk a gek.

Karel2002
Karel2002
před 14 dny

No ano, byl to Biden, kdo zničil NordStream. Ale udělal to z ušlechtilých pohnutek, chtěl pomoci Zelenskemu a etnickým (skutečným) Ukrajincům. Jistě se na něho žádný uvědomělý Čech nezlobí. Putin přece také vyhodil do povětří Vrbětice, čímž Čechům vyhlásil válku. A Číňané nemají právo v OSN něco přikazovat. Vždyť je to skanzen komunismu, jeden… Číst vice »

dedous
dedous
před 14 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Vy se Karle budete divit až jednou vyjde najevo, že Vrbĕtice odpálili dva nezodpovĕdní údržbáři a jen doufám ,že se toho ještě dožiji abych si mohl toto tvrzení obhájit, přeji Vám hezký den a širší obzory

Prodost
Prodost
před 14 dny

Situace, resp. stav tohoto světa už je “v posledním stadiu těhotenství”, aby nadnárodní instituce, počínaje OSN, včetně jeho složek, dále ICC, atd., atd., aby opustily prostor, kontrolovaný Anglosasy a zejména sionisty a tyto orgány byly nahrazeny ekvivalenty s jinými sídly a pod mezinárodní kontrolou, ovšem bez shora uvedených. Je to dávno nutné, jinak se svět… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 14 dny

Jasne.Byl to terorismus.Proti tomu pry bojujeme

standa
standa
před 14 dny

Perfektní !

cablik
cablik
před 14 dny

No jo zatím poddaní USA musí držet hubu a krok ještě chvilku než půjde impérium do kytek. I když to byl akt proti nim a jejich ekonomice poté se to skutečně vyšetří nebo zamázne podle dohod.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 14 dny
Odpověď uživateli  cablik

Ale podle jejich navodu bychom je meli vybombardovat az do praveku…

cablik
cablik
před 14 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Reálně na to nemají jejich zastaralé zbraně by byly sestřeleny a hypersonické rakety nebo torpédo Poseidon by to ukončilo.