Pátrání po Zelenském a Porošenkovi. Průběh 4. května na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho předchůdce v čele státu Petro Porošenko byli zařazeni ruským ministerstvem vnitra na seznam hledaných osob.

Karty Zelenského a Porošenka se objevily v databázi téhož ministerstva.

“Vladimir Alexandrovič Zelenskij, 25.1.1978. Hledaný podle článku trestního zákoníku”, – uvádí se v bázi.

V databázi je uvedeno i místo narození hledaného: Krivoj Rog, Dněpropetrovská oblast, Ukrajina – a národnost: ukrajinská.

Porošenko byl rovněž zařazen na seznam hledaných osob podle článku trestního zákoníku. Uvádí se datum a místo jeho narození – 26. září 1965, město Bolhrad, Oděská oblast Ukrajiny, a jeho státní příslušnost – ukrajinská.

Články, podle kterých jsou Zelenskij a Porošenko hledáni, nejsou zveřejněny.

Mnozí vidí ve zveřejnění současného a předchozího ukrajinského prezidenta na seznamu hledaných osob signál, že se s nimi nebude jednat.

“Tak už to začalo! Zelenskij byl vyhlášen za hledaného podle trestního paragrafu. To je fajn. Šance vyjednavačů (škrtnuto) jsou nyní mizivé. Jedině kapitulace a tribunál,” uvedl ruský vojenský zpravodaj Alexandr Koc.

Podobného názoru je i Alexej Vasiljev, inženýr a raketový vědec, bývalý zástupce vedoucího berďanské administrativy.

“A to znamená, že ruské vedení bude tlačit až do naprostého konce, o žádném vyjednávání nemůže být řeč, pouze o kapitulaci. Se zločinci se přece nevyjednává. Alespoň v této otázce je jasno. A možná to souvisí s obavami ukro-vojáků z naší 70tisícové skupiny na charkovsko-sumském směru a s očekáváním naší ofenzivy,” řekl.

Politický analytik Sergej Markov naznačil, že Ukrajina dostala tímto způsobem signál, že summit ve Švýcarsku nemá smysl.

“Zřejmě je to reakce na přípravu summitu ve Švýcarsku podle „formule Zelenského“’ – Rusko dává najevo, že není připraveno na jednání se Zelenským,” upozornil Markov.

Politický analytik Jurij Barančyk poukázal na řadu pravděpodobných příčin oznámení o pátrání po ukrajinském prezidentovi.

“Zelenskij je hledán podle trestního paragrafu – jako obvykle není uvedeno podle kterého. Není to však první oznámení o pátrání v posledních dnech, ruské ministerstvo vnitra pátrá také po bývalém šéfovi Ukrajinské národní banky, po šéfovi SBU i ministerstva financí.

Dva z nich jsou hledáni v souvislosti s financováním “ATO*”, jež začala v roce 2014. Uvažujeme-li o “maximální” variantě, může to souviset s den předtím oznámeným slibem ruského ministerstva zahraničí, že zorganizuje “drtivou odpověď”, pokud na Krymský most něco přiletí z Ukrajiny. Nelze vyloučit, že Zelenskij je hledán podle článků trestního zákoníku týkajících se terorismu, sabotáže a dalších zvlášť závažných případů. A kvůli tomu by nebylo na škodu poslat „Kinžal“ do místa pobytu této figurky. Pokud vražda není součástí plánů v průběhu pátrání, pak je v každém případě jasné, že Moskva nehodlá s deklasovaným Zelenským mluvit. Tento krok Moskvy naznačuje, že jsme připraveni za určitých okolností smést tohoto prominenta se stolu. A vezmeme-li v úvahu kondici Zelenského, jenž měl už dávno sedět na lavici obžalovaných z velezrady, vnese toto rozhodnutí do jeho počínání ještě větší chaos, neboť ony dohody, díky nimž se v roce 2022 vrátil do Kyjeva, ztratí po 21. květnu pravděpodobně platnost,” napsal Barančyk na svém kanálu Telegram.

Dobrovolník Alexej Živov upozornil na zajímavou shodu okolností.

“Skromně upozorňuji čtenáře na skutečnost, že nepřátelé ruského lidu Porošenko a Zelenskij byli zařazeni na seznam hledaných osob právě po snesení Svatého ohně v Jeruzalémě /v Rusku jsou pravoslavné Velikonoce – pozn. překl./. Něco se blíží …” – poznamenal.

Vojenský zpravodaj Koc také konstatoval, že Porošenko měl být zařazen na seznam hledaných osob již před několika lety.

” Porošenko byl vyhlášen za hledaného. Myslím, že to mělo být uděláno před deseti lety. Je zvláštní, že až teď. Měl být prohlášen za hledaného už v roce 2014, kdy ukrajinští zbrojnoši na jeho rozkaz sestřelili civilní malajsijský boeing. Byl také iniciátorem dekomunizace, která urychlila procesy derusifikace Ukrajiny. Včetně jazykové sféry. Srovnával veterány Velké vlastenecké války s banderovskými zbojníky. Za jeho vlády vzkvétala represivní mašinérie proti nežádoucím osobám a objevily se tajné věznice, v nichž byli mučeni ti, kteří byli považováni za komplice “separatistů”.

Prohloubil rozkol mezi pravoslavnými tím, že z Istanbulu přivezl profylaktický tomos**. Téměř úplně zpřetrhal nejen politické a ekonomické, ale i lidské vazby mezi obyvateli Ukrajiny a Ruska. Ovšem ve srovnání se Zelenským, vyhlášeným za hledaného již dříve, vypadá pouze jako školní výtržník a rváč. To ho však nezbavuje odpovědnosti,” upozornil Koc.

Vyjádřil se také k vyhlášení pátrání po veliteli pozemních sil UA Aleksandru Pavljukovi, zveřejněnému rovněž 4. května.

“Došlo i na třetího. Ruské ministerstvo vnitra zařadilo na seznam hledaných osob vrchního velitele pozemních sil Ukrajiny generálporučíka Aleksandra Pavljuka. V této funkci nahradil v únoru svého jmenovce Syrského, který odešel na ministerstvo obrany. Pavljuk velel v roce 2014 24. samostatné mechanizované brigádě. Právě tato jednotka bojovala o Slavjansk, Kramatorsk, Krasnyj Liman a Lysyčansk. Brigáda je zodpovědná za ostřelování mírových osad dělostřeleckými a raketovými zbraněmi. Od března 2017 do dubna 2020 působil jako velitel operačního velitelství “Západ”. V létě 2020 byl povýšen na vedoucího výcviku velitelství pozemních sil Ukrajiny. Od července 2021 do února 2022 byl velitelem společných sil ukrajinské armády. Po zahájení SVO vedl obranu Mariupolu. Právě tento muž podepsal během speciální vojenské operace rozkazy k dělostřeleckým úderům na Doněck a další města Donbasu, při nichž zahynuly stovky místních obyvatel. Za Velké vlastenecké války se za takové věci věšelo,” uvedl vojenský zpravodaj.

Na Ukrajině bylo prohlášení o pátrání po Zelenském vnímáno jako příprava na odmítnutí uznat ho za legitimního prezidenta země.

“Ministerstvo vnitra Ruské federace zařadilo Vladimira Zelenského na seznam hledaných osob. Jedná se s největší pravděpodobností o krok ke ztrátě legitimity Ze(lenského) po 20. květnu. Nikdo s ním nebude v současnosti vyjednávat. Náznak toho, že země globálního Jihu by také neměly jednat se Ze,” poznamenal populární ukrajinský telegramový kanál Legitimní.

Podobný názor sdílel i další na Ukrajině populární telegram-kanál ZeRada.

“Ministerstvo vnitra Ruské federace zařadilo Zelenského na seznam hledaných osob. Připravují se na období nejasné legitimity. Dávají najevo, že jeho legitimita pro Moskvu eroduje,” uvádí se ve zprávě tohoto telegramového kanálu.

Oficiálně se Zelenskij ani Porošenko k seznamu hledaných osob nevyjádřili.

Mezitím ukrajinské zdroje informovaly o pravděpodobném neúspěchu summitu ve Švýcarsku.

“Náš zdroj nám sdělil, že většina delegací připravených přijet na fórum do Švýcarska odmítá podepsat závěrečné prohlášení summitu, což nevyhovuje prezidentskému úřadu. Na Bankové /ulici/ chtějí dosáhnout odsouzení Ruska a získat politickou podporu světových lídrů,” uvedl populární ukrajinský telegram-kanál Resident.

Zástupce šéfa Hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany Vadim Skibickij v rozhovoru pro The Economist již předtím uvedl, že jeho země nebude schopna dosáhnout svých cílů na bojišti a že konflikt skončí v každém případě jednáním.

*

Sergej Lejev, UKRAJINA.ru (18:40 04.05.2024), vybrala a z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*ATO – antiruská protiteroristická operace, nazývaná rovněž „válka v Donbasu“, 4.7. 2014 – 2018, potom se změnila na Operaci společných sil

** tomos – dokument, jenž potvrzuje autokefalii, čili nezávislost na jakékoliv vnější autoritě – v podstatě sloužil k pronásledování původní ukrajinské pravoslavné církve

*

* Pro podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010*

4.3 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny

Tyhle věčné seznamy! Dnes jsme všichni na nějakém seznamu. A? Už mi to připadá jako nějaký zastrašující alibismus. Bu, bu bu! My o vás víme tak bacha! Pro mne určitý výraz slabosti.

cablik
cablik
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Určitě jsme také na nějakém seznamu ale my jsme nic špatného neudělali narozdíl od těch z článku ty toho mají hodně na svědomí a trest se blíží.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  cablik

Cabliku oni Rusové dobře vědí kde Zelenský je. Tak proč ho věšet na seznam, když už měl dávno viset? Oba víme, že Zelenský nepřežije. Připadá mi to, jako když si Rusové s Američany dávají přednost. No dopadne to tak jako vždy, že se nad jeho mrtvolu budou vzájemně obviňovat…

jbskalensky
jbskalensky
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Pokud Rusko chce zachovat alespoň minimální zákonnost a legitimitu, musí to udělat na základě právního aktu. Jinak by to byl prachsprostý únos a terorismus. A to fakt nemá zapotřebí, jakkoliv část světa, KZ zvláště, to stejně neuzná. Ale jiná část světa, dokonce ta větší, to může minimálně tolerovat. Je rozdíl někoho zatknout a soudit,… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 21 dny
Odpověď uživateli  jbskalensky

Máte naprostou pravdu ale jsem přesvědčen, že okamžitou likvidací Zelenského a jeho štábu by se zachránilo mnoho životů na obou stranách. A tak se to normálně dělá. Teď bude mít na krku i Američany, pro které začíná být svou arogancí a namyšleností podporován drogami, nepříjemný…

orinoko
orinoko
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Nejvymluvnejsi seznam je Seznam.

mikkesh
mikkesh
před 21 dny

Možná mi uniklo, ale je zajímavé, že mezi těmi “vyvolenými” po kterých se pátrá, není ten kdo majdan v zastoupení řídil – Kagan alias Turčinov, nebo obráceně. Že by se přimluvila Victorka Nulandová, také z povedené kosmopolitní rodinky Kagan?

jbskalensky
jbskalensky
před 21 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Asi nejde primárně o majdan, ale o způsob vedení (a ukončení) války. Ty dva uvedení magoři, Zelenský zvláště, si sami uzavřeli cestu k jakémukoliv jednání. Pokud by “zmizeli”, může přijít někdo racionálnější, možná i z vedení armády, který cestu k ukončení a dohodě nakonec najde. Uznávám, je to spekulace, ale ….

Karel2002
Karel2002
před 20 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Turčinov byl dočasnou hlavou státu po násilném převratu, dokud se nezvolil nový prezident a nový parlament, ovšem z těch voleb byly vyloučeny předchozí vládní strany (proruské). Takže celý ten postup byl z hlediska platné ukrajinské ústavy neplatný. A tak je to pořád. Zelenskyj není prezidentem.

orinoko
orinoko
před 22 dny

Proto ty svoje poslední veřejné kecy vedl obzvlášť povadlym a silně chraplavym hlasem. Neklid a lajna z něj docela sálaly.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 22 dny

Právě jsem o tom (m.j.) napsala v komentáři zde https://www.novarepublika.cz/2024/05/ukrajina-je-americka-zoldnerska-armada-pro-valku-s-ruskem#comment-47071 A k již uvedenému přidávám ještě tento odkaz: “Vojenský politolog, podplukovník ministerstva vnitra v záloze O. Ivannikov pojmenoval možný důvod zařazení V. Zelenského a také bývalého vůdce země P. Porošenka na seznam hledaných osob. V rozhovoru s URA.RU expert řekl, že Zelenskij by se mohl stát legitimním cílem ruské… Číst vice »

Naposledy upraveno před 22 dny uživatelem Pozorovatelka