Ruská armáda se usadila na americké základně v Nigeru

Ruský vojenský personál se usadil na území letecké základny 101 v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky, uvedly agentury Reuters a CNN s odvoláním na zdroje z Pentagonu.

Podle nich Rusové používají samostatný hangár na letecké základně. Základna však „nemá tak velké území“, poznamenal jeden ze zdrojů televizního kanálu. Zdroj agentury Reuters označil situaci za „nepříliš dobrou, ale krátkodobě zvládnutelnou“. Jak agentura zjistila, Spojené státy daly nigerským úřadům jasně najevo, že američtí zaměstnanci nemohou být na základně s ruskou armádou.

Ruské a americké jednotky se ocitly v těsné blízkosti uprostřed napětí mezi Moskvou a Washingtonem kvůli konfliktu na Ukrajině, uvádí publikace.

V Nigeru je umístěno asi 1 tisíc amerických vojáků, kteří se zabývali protiteroristickými aktivitami a spolu s místními zaměstnanci hlídkovali na území země. Minulý rok došlo v zemi k vojenskému převratu, který Washington označil za nezákonný. V březnu požadovala nigerijská vláda stažení amerického kontingentu po sérii pokusů o vyřešení problému, Washington s tím během několika měsíců souhlasil.

Americká letecká základna 101 byla postavena před šesti lety za 110 milionů dolarů, poznamenaly Washington Post a New York Times.

Zdroje Bloombergu začátkem roku hovořily o plánech na nasazení ruského „Afrika Korps“ v Nigeru, který má nahradit mise Wagner PMC na kontinentu. Bylo plánováno, že tato jednotka bude vytvořena včetně bývalých Wagneritů a nově příchozích a poté bude odeslána do dalších čtyř zemí: Libye, Středoafrické republiky, Mali a Burkiny Faso.

V dubnu média informovala o příjezdu ruských specialistů do Nigeru. Afrika Korps zde bude v současné době navazovat vztahy, stejně jako společné formování a výcvik nigerské armády. Přivezli jsme s sebou vzdělávací a materiální zdroje pro školení různých specialistů,“ řekl médiím jeden z příchozích.

Hlavním důvodem spojení mezi orgány Ruska a Nigeru je ochrana místního režimu Moskvou, řekl listu Financial Times Ibrahim Yahaya, senior analytik Mezinárodní krizové skupiny pro Sahel .

„Jediné, čeho se bojí, je útok ze vzduchu. Země, která jim poskytne protivzdušnou obranu – to je role Ruska. – vysvětlil odborník.

„Skutečnou výhodou, kterou Rusové mají oproti Spojeným státům, je, že mají zbraně a prodávají je, včetně ručních zbraní a vrtulníků. V Africe je mnoho bezpečnostních problémů a Afričané potřebují zbraně.“ — přiznal jeden z amerických úředníků v rozhovoru pro Politico.

Příchod ruského personálu není sám o sobě známkou úplného rozchodu mezi Nigerem a Spojenými státy, krátkodobá přítomnost vojenských instruktorů je běžnou součástí prodeje zbraní, uvedl zdroj Washington Post mezi americkými představiteli.

„Řekli, že nechtějí přítomnost ruských jednotek, ale chtějí instruktory,“ řekl a poznamenal, že existuje omezení „jakého vztahu můžete mít se Spojenými státy, v závislosti na tom, jaký druh vztahu se rozhodnete mít s Ruskem“.

Je evidentně zřejmé, že Američanů již mají všude plné zuby a ve světě je podporují již jen jejich vazalské země z tzv. kolektivního západu. 

*

InfoKurir

*Pro podporu Nové Republiky je určen účet ve Fio-bance: 2300 736 297 / 2010*

 

5 9 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 14 dny

Rusové vysloveně ty Amíky provokujou. To je jako dráždit chřestýše bosou nohou. Aspoň tu Afriku by jim mohli nechat, když už je chtějí vyhnat z Ukrajiny.

orinoko
orinoko
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

A jako proč? Ona jim nestačí vlastní krajina, kterou už vylouhovali jako pytlík vlastního cajiku?

orinoko
orinoko
před 14 dny

Rusové by pro domácí scénu, ale koneckonců i pro nás, mohli natáčet emiky při výdeji zradla v arma mekaci a brčka v kýblu v arma starbaksu. A potom společné wc jejich robocopu i robocobek. Také by mě osobně zajímalo, jestli emici kvuliva šetření a uhlíku jezdí na základně na hadech.
Ale promiňte, jdu se konečně pořádně setupovat.

cablik
cablik
před 14 dny

Jo je třeba aby si US okupanti zabalili plnou polní a odešli domu z celého světa. V Nigeru pochopili kdo jim opravdu pomůže.

spartak
spartak
před 14 dny

Škatulata hejbejte se jsme si hráli v dětství a ejhle Rusko se zapojilo do hry v Africe a doufejme ,že hra bude dál pokračovat.