Ruská ofenzíva u Charkova, její celkový zámysl a cíle. Přesuny ukrajinských vojsk z Doněcka na Charkov v plném proudu. Doněcká skupina vojsk ruského generála Mordvičeva včera vrazila vojskům generála Lapina v ústrety. Putin chystá největší obkličovací operaci v historii války na Ukrajině! Videa, fotky, mapy!

Michael Svatoš
Michael Svatoš

Kyjevská generalita včera proti postupujícím jednotkám generála Lapina vrhla své nejnovější zbraně, samohybné dalekonosné houfnice Bohdana 155mm na českém obrněném podvozku Tatra. Houfnice Bohadana se nyní podle prezidenta Zelenského pro potřeby ukrajinské branné moci kdesi tajně vyrábějí tempem 8 kusů měsíčně. Tempo jejich výroby však bude zjevně nedostatečné, neboť kanály banderovců včera lkaly, že houfnicím Bohdana se ani nepodařilo prorazit do místa bojů u Charkova, a byly hromadně zničeny ještě na přístupových cestách k frontovým liniím. Opět se tak potvrdilo, že koncepce levného děla Caesar-155mm, kterým se hodlá v příštích letech za miliardy vyzbrojit AČR, je zhola chybná.  Tato děla naložená na obrněném kolovém podvozku se na moderním bojišti ani nedokáží přiblížit na hranici svého dostřelu a už jsou kompletně zničena, a ani nově namontovaný “protidronový štít”, (антидроновый козырек), jak ukazují tyto ukrajinské fotky a videa, je včera nezachránil.

Zelenskyj včera vrhnul proti postupujícím jednotkám generála Lapina svoje nejmodernější nové houfnice Bohdana na podvozku Tatra T-815-7. Bohužel ruské drony ukrajinsko-české houfnice zničily dřív než se dostaly na dostřel. Včerejší ukrajinské video, jak hoří další zničená houfnice Bohdana pod Charkovem, najdete zde.

Houfnice Casear 155mm společně objednali pro AČR hlavní válečník hnutí ANO Metnar (52 kusů),a hlavní válečnice ODS Černochová (10 kusů). Celková hodnota objednávky je 10.3 miliardy CZK, a děla mají být AČR dodána do roku 2026. Podle komuniké MO z prosince 2022 projevovala Černochová radost, že tato moderní děla nakoupila, a armádní podnáčelník plukovník Křenek se dokonce holedbal, že děla “vytvoří naši nezpochybnitelnou taktickou výhodu” nad budoucím protivníkem, a nejvyšší velení armády k tomu všemu tvrdilo, že “správnost rozhodnutí o volbě děla CAESAR pro AČR potvrzuje právě průběh konfliktu na Ukrajině.”. Děla Caesar jsou přitom na Ukrajině ničena stejně rychle jako děla Bohdana.

Podle ruských médií Černochová za dva roky svého působení ve funkci ministryně obrany ČR předala Ukrajině 60% vší české těžké výzbroje, a s přehledným náskokem tak zvítězila v klání ministrů obrany zemí NATO o nejvýkonnějšího válečného dodavatele. Zdá se tak, že na konci volebního období Fialova kabinetu bude možné AČR rozpustit a vojáky poslat domů a na dovolenou, protože už nebudou mít ani žádné “staré zbraně”, a nové zbraně ještě nebudou tou dobou ani vyrobeny, ani dodány. Kolik bude Čechy znovuvyzbrojení AČR stát, si zřejmě nikdo z politiků raději ani nepředstavuje. Neb kdyby to prasklo, lid by mohl začít volit nové politiky.

Úspěšný útok Lapinovy skupiny vojsk “Sever” na Charkov (35 000 mužů) včera vyvolal první přesuny ukrajinských sil. Žlutá šipka – 79. úderná výsadková brigáda (2 000 mužů) včera dostala nařízeno vyklidit své obranné pozice proti jižnímu křídlu ofenzívy generála Mordvičeva u Doněcka, a rychle se přesunout proti útoku generála Lapina na Charkov. Oranžová šipka – 93. elitní obrněná brigáda Cholodnyj Jar, včera dostala nařízeno vyklidit své obranné pozice proti severnímu křídlu ofenzívy generála Mordvičeva u Bachmutu, a rychle se přesunout proti útoku generála Lapina na Charkov. Už druhý den útoku na Charkov tak došlo ke splnění jeho celkového zámyslu – oslabit ukrajinská vojska vzdorující postupu generála Mordvičeva od Doněcka na Západ.

Oslabení ukrajinské obrany u města Časyv Jar západně od Bachmutu včera využil generál Mordvičev a opět postupoval vpřed – červené plné šipky. Žluté kolo se šipkou – přesun 93. brigády Cholodnyj Jar směrem k Charkovu. Z přesunu je zřejmé, že Ukrajinci se hodlají stáhnout na západní modro-oranžovou-linii, kde mají vybudovanou obranu ještě z loňského jara, kdy se na ní bránili proti útoku kuchaře Prigožina. Později v létě Prigožinovy jednotky zahnali zpět. Dlouhá červená šipka je směr postupu Rusů ke Konstantinivce, na kterou z jihu útočí další ruské jednotky od Avdijivky. Pád Časyv Jar i Konstantinivky je otázkou blízké budoucnosti. Přesun 93. brigády z hrozícího pytle západně od Konstantinivky dokazuje, že generál Syrskyj si už další  neudržitelnost ukrajinské obrany mezi Doněckem a Bachmutem uvědomuje.

Obdobně využil včera generál Mordvičev i oslabení ukrajinské obrany u Doněcka v důsledků přesunů sil k Charkovu a obnovil svůj postup na sever ke Konstantinivce, i na Západ do týlu celé severní skupiny vojsk Ukrajiny, která se nachází východně od Slavjanska.

Celkový zámysl současné ruské ofenzívy: Ze severu postupující skupina “Sever” generála Lapina má za úkol obsadit ukrajinské území podobně jako to učinila Lapinova vojska na jaře 2022, a dosáhnout čáry Izjum – Kupjansk. Z jihu postupující značně silnější skupina “Jih”, zejména její úderná skupina generála Mordvičeva má za úkol nejprve obklíčit ukrajinskou skupinu jižně Bachmutu, a potom vyrazit vstříc severní skupině k Izjumu. Stejně jako při osvobozování aglomerace Lysičansk-Dněpropetrovsk v létě 2022 mají obě ruská útočné kleště obě města obchvátit, aby se zamezilo jejich zničení. Jak na mapě vidíte – zelené území představuje starý ruský postup koncem léta 2022. Generál Gerasimov tak nyní naplánoval stejnou operaci. Jen v opačných podmínkách. Ruská armáda je nyní mnohem početnější než Ukrajinská. Zelenskyj už nemá koho mobilizovat. Karty se úplně obrátily a přesuny ukrajinských elitních sil z hlavního (doněckého) na vedlejší (charkovské) bojiště ukazují, že ukrajinské zálohy jsou vyčerpány. Ukrajinci budou muset ustoupit stejně jako ustoupili Rusové v létě 2022. Zda dokáží zformovat novou obranou linii se teprve ukáže, stejně jako jestli mají Rusové dostatečné rezervy, aby svůj plán dotáhli do konce.

Analýzy o generálu Averjanovi a další pokračování předpovědí expertů vyjdou později. Na četné dotazy o současných ruských plánech jsem udělal tuto analýzu. Maily jsem četl, ale odpověděl zas jen výjimečně, na víc nebyl čas. Děkuji za pochopení a děkuji na maily. Prosím napište mi na kpv0249@gmail.com zda Vám byla dnešní analýza srozumitelná, snažil jsem se ruské úmysly zjednodušeně vysvětlit na mapách, aby i lajkům bylo zřejmé, o co se obě strany nyní snaží. Mějte se a dík.

*

Michael Svatoš, MaP 1990

 

4.5 16 hlasy
Hodnocení článku
40 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Jak daleko jsou ti Rusové od Charkova? A jak daleko jsou od Kyjeva?

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jak se vtipně rika: Coby kamenem dohodil a zbytek došel.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

https://www.hlavnespravy.sk/chybajuce-ukrajinske-opevnenia-ukazuju-systemovy-rozdiel-medzi-ruskym-a-ukrajinskym-fungovanim-statu/3489976..A tak to na Ukrajine ” fungovalo” vzdy.. Bohuzel,tento typ ” fungovani” prejala i cela EU..Na vse je ” potreba” vice penez a v zaveru nejsou videt zadne vysledky

standa
standa
před 2 měsíci

Analýza dobrá, někteří nepochopí vo co go !

Lubez
Lubez
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Spousta zde do sebe zahleděných polomozků vůbec nechápe o čem se zde píše.
Dnešní čas není o zákopové válce mamlasové.
Běžte si už vyměnit pleny a neotravujte.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Čekáme, až nás osviti nějaký nemamlas. Tak především ruské i halicske zákopy na videích jsou určitě ze Druhé světové valky, ty hovado. Válka nikdy není o zakopech /olala/, ale o cílech a jejich dosažení, pitomce. Hitler nešel na východ dělat zákopy, ale otevřít nordicky lebensraum. A protože modré hovno vždycky zásadně začíná útokem ze zakopu… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem orinoko
Lubez
Lubez
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Prosím netykat.
Vaše vyjadřovací schopnosti jsou vskutku obdivuhodné.
Stejně tak způsob vyjádření logiky.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Netykat tobě? Jaká to rajská hudba pro hudební studio.
Volně dle dávné historie: Ty jsi ještě málo popsaný typ grazla a takovým je třeba ostře tykat. Popřípadě zjistit rezistenci na možnost nakopani prdele. Na takovýchto idiotech tento režim stojí. Tolerance skončila.

Lubez
Lubez
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Jen dokazuješ svoji přízemní hodnotu.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Zákopy jsou a používají je obě strany. 1000 km fronty se nedá obsáhnout jen letadly nebo raketami. To jsou jen bodové údery a noha pěšáka musí stát na zemi. To nepochopíš. Jadernou válku nemáme a buďme rádi, že není.

Lubez
Lubez
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Také jste nepochopil mou provokaci.
Ty zákopy byly pouze jako osina v zadku.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Lubez

Tys nepochopil sám sebe. A něco chtít ještě po druhých je za hranou Honzaka.
Samozřejmě, může jít o provokaci redakce. Už jsem to zažil. Aby se něco hejbalo. To ovšem není dobrá cesta. Dříve či později dovede vcelku logický záměr do konečné řite.

Lubez
Lubez
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Blbe

heriot
heriot
před 2 měsíci

Pan Svatoš jako obvykle vydává své fantasmagorie za analýzy. Samozřejmě u Charkova se věci dějí, ale velkohubá prohlášení pana Svatoše nemají nic společného s realitou a jsou stejná jako mnohá jeho v minulosti. U Charkova je to prostě zvyšování tlaku v jedné části fronty a co bude následovat to se teprve uvidí. Možná útok někde úplně jinde.… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Tak to je fakt minela. Vzpomínám na tehdy ještě svobodnou diskusi zelených ehm tentononc a padaly tam nevýhody francouzského zázraku: Obsluha je úplně nekryta před běžnými strelnymi zbraněmi, průchodnost terénem velmi diskutabilní, a cena rovněž. V současnosti drony neplánovaně přidaly další argument: Nabíječe se můžou zeptat – nechceš píchnout?

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Nevím co je minela, ale čtu co si to o tom myslí ruští a nejen ti odborníci. Není řeč o ceně, ale o účinnosti zbraně…Tj, dostřel, přesnost, obsluha. Tato dalekonosná houfnice není tank, určený k nasazení v linii bojů, jejich posádku určitě “běžné střelné zbraně” neohrožují Přijet utajeně na místo, rychle zaměřit, vystřeli salvu a rychle pryč, tak… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Paměť mam uz selektivní a tak jsem zadal a čekal, co Google vyhodí. Hned vojáky a polemicky. Cena pro nás narostla do téměř možnosti zaloby odmitnutymi zájemci. Ale budiž. V praktickém boji je to dneska neohrabany mastodont a byl takovým hned v rámci satelitního cenichani. Do lesního terénu s ním nelze. I kdyby to Tatra zvládla, tak moznost… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem orinoko
heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Tak, Váš pohled vyvracet nemíním.
Jak říkám směrodatnější pro mne je pohled lidí, kteří tomu rozumí. Mj. pan Svatoš či přítel Google to rozhodně tedy není.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Yes, your opinion. Google je zdroj, který stojí a padá s kvalitou či aususem, který se porůznu zjevuje. Zdroj, který byl první uvedený a ja ho využil, byl armádní.
Vypadá to, že Generální štáb Podripska dostal pokyn reagovat na špatné vyhlídky ještě nedodaneho sajrajtu.

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Fakt si přečti názory bývalých amerických zpravodajců (Lary Johnson, Scott Ritter a další)nebo vojenského poradce prezidenta Trumpa Mc Gregora – ti mají daleko lepší zdroje než my či ty – špion jednou, špion vždycky. Google ti to všechno nedá.

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

No, ani jeden z výše jmenovaných konkrétně Caesary nikde nekritizoval….
Takže co jste chtěl vlastně říci ?

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Jak chcete něco schovávat na otevřených stepích, kde se vyskytuje sotva několik remízků? Kde jedoucí cokoliv za sebou zanechává prašnou stopu a je okamžitě v hledáčků různých dronů a pozorovacích zařízení? Byl jste někdy v takovém prostředí a víte, jak to tam vypadá? A víte, jak to tam vypadá v době letních veder? Dokážete si představit, jak… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

To co říkáte ovšem už není o účinnosti konkrétních houfnic, ale o podmínkách, kde se používají.
A prašnou stopu jistě zanechají i prostředky ruské toho druhu….

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Césary hoří stejně, asi to moc nesleduješ, chápu. Svatoš to má ozdrojovano daleko lépe než, co vidíme skutečně jen útržky. Přečti si občas něco z Hindustan Times a dalších např. indonéských článků nebo vídeí na Youtube případně news-front např. https://sk.news-front.su/ atd. Asi nevíš, že RFA zlepšila řízení palby tak, že mnohdy koloví či pásoví obrněnci… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Co si kdo kdy přečetl ví jen on sám, takže co kdybyste se řídil nejprve vlastní radou Vy sám ?
.Slovo “odzdrojováno” je moc hezké, vypadá velmi důležiitě, ale záleží také na kvalitě zdroje tam a co se pod tím vybarvováním svatošských článků “zdroji” vlastně skrývá…

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Nu, polemizuj také s McGregorem, Lary Johnsonem nebo Scott Ritterem a dalšími, nebo si přečti Cummingse a zjistíš, že jsi daleko od pravdy. Kdybys měl pravdu, tak Rusko je už zahnáno ze Ural a UA pochoduje v Moskvě před Kremlem – jak slibovali na Ukrajině. :)))

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Nějak jste se v tom ztratil… To opravdu chcete říct, že když budu mít pravdu že Caesary jsou účinné a kvalitní zbraně, tak těch 12 či kolik, co Ukrajinci dostali zažene, cituji Vás ” “Rusko za Ural a UA bude pochodovat před Kremlem” ? No, to tedy příteli o Ruské armádě velké mínění nemáte… Ostatně… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem heriot
jbskalensky
jbskalensky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Pan Svatoš není vedle. Dánsko poslalo na Ukrajinu všechny svoje Caesary, patnáct, jestli se nepletu. Dánská armáda je odmítla používat pro jejich vysokou poruchovost a náročnost na obsluhu. Navíc, když se prokázalo, že musí mít originální drahou munici. To co píše Orinoko je také pravda, střelu a prachovou náplň nosí ručně nechráněná… Číst vice »

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Jojo, to psal pan Vojáček z deníku, známý vojenský odborník…Jakýpak měl asi zdroj on ? České zbrojovky, kterým Caesar konkuruje ?
Ukrajinci kteří je používají v boji si jich velmi cení.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  heriot

Heriote, pan Svatoš je prostě optimistický dezolát a chcimír. Není nad pozitivní myšlení. Černochová je zase optimistická chciválkystka. Tvrdí, že Rusko je už vlastně poraženo. Hitler byl optimista ještě 25. dubna 1945. Spoléhal na generála Wencka. Protektorátní Lidové noviny věřily ve vítězství Německa i po Hitlerově smrti. Tady u nás nebude klid ani po tom, co… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak tak, ve vládním NERVU je Hrobon, hrobar českého zdravotnictví.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Hroboň? Tak to už je jasné, co s námi bude.

heriot
heriot
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak jistě. Ovšem, Svatoš není chcimír, ale prostý žvanil, který jen mate lidi a vnáší neodůvodněný (dalo by se i použít modní slovo aktivistický optimismus). Vytrhuje jednotlivosti a vztahuje je na celkovou situaci. To je stejně špatné, jako opak. Osobně jsem pro realismus. Myslím, že přesně takové jsou třeba články Iščenka, které je… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Spekulovat o “největší obkličovací operaci v historii války na Ukrajině” je, dle mého názoru, předčasné. U Charkova zřejmě jde jen o “průzkum bojem”, u Doněcka o pomalý, ale trvalý, posun vpřed přes dříve vybudovaná opevnění protivníka. Ani v jedné z obou uvedených lokalit, pokud je známo, nemá RF připraveny síly, potřebné k úspěšnému provedení velké operace.

maxim
maxim
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Noo …, když změníme obkličovací operaci na operaci postupu vpřed obejitím volným týlovým prostorem za městskými pevnostmi ukro armády tak už to bude reálně pochopitelnější vojenskou operací .., je potřeba pozorně prostudovat mapy …

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Zahlédl jsem video, kde se někdo z Indociny v jazyce Tiktalik věnoval terénu – morfologii okolí Charkova. Vůbec jsem neměl zdání, o čem mluví, nicméně se to jevilo jako velmi určující pro budoucí vývoj.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Obsazení a následné zajištění “volného týlového prostoru” vyžaduje mnohem větší síly a prostředky než dobývání určité pevnosti, města apod. Ruská armáda se o tom přesvědčila hned na počátku SVO v roce 2022…

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

Fialo, jak se do Ruska volá, tak se z Ruska ozývá. A ta ozvěna prostě přijde.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Budiž zcela jasně řečeno, že zelené mozky Podripska jsou schopné tuto zem nikoli vyzbrojit, nýbrž odzbrojit chybnou fetesi, nepotrebnou pro existenci státu. Zelené mozky jsou po Havlovi a sejdirskych experimentech s financemi a ekonomikou třetí entitou , která je parazitni složkou, již je třeba vystavit možnosti úplného zrušení.