Rusko má nového ministra obrany Andreje Bělousova místo Sergeje Šojgu

Týden skončil personální senzací. Ministrem obrany Ruska byl jmenován bývalý vicepremiér Andrej Bělousov.

Když se jeho jméno neocitlo mezi kandidáty navrženými Michailem Mišustinem na pozice ve vládě, mnoha vlastenců se zmocnila sklíčenost. Během let ve vládě se Bělousov etabloval jako důsledný státník, odpůrce liberálů, zastánce “rozkulačení” velkého kapitálu v zájmu Ruska.

Kanály Telegramu předurčovaly odstupujícího vicepremiéra na pozici hlavního auditora země do Revizní komory. Minulý týden však vyšlo najevo, že funkci převezme Boris Kovalčuk, syn významného podnikatele a prezidentova přítele.

Dnešní prezidentův dekret se stal senzací, ale zcela očekávanou. Rezignace Sergeje Šojgu se očekávala od zatčení jeho náměstka Timura Ivanova, který je podezřelý z velké korupce.

Nyní Šojgu povede Radu bezpečnosti RF a kam půjde jeho předchůdce Nikolaj Patrušev, není známo. Mluví se ale o prezidentově administrativě.

Většina komentátorů vnímá personální rošády pozitivně. Doufají, že Bělousov nastolí pořádek jak na Ministerstvu obrany, tak ve VPK vůbec.

Pokud jde o vojenské záležitosti, tak Valerij Gerasimov zůstává v čele Generálního štábu. Navíc se spekuluje o návratu odrážeče ukrajinských protiútoků generála Sergeje Surovikina z Afriky, který tam byl údajně vyhoštěn za podporu kritiky zesnulého Jevgenije Prigožina na adresu Šojgu.

“A ano, Putin je velmistrem významné úrovně: ukazuje se, že po konfrontaci Prigožin-Šojgu a vzpouře Prigožina byl učiněn tento závěr: musíme odstranit oba, a sice jednoho rychle a tvrdě a druhého mírně a postupně”, komentuje liberálka Xenia Sobčaková.

Většina pozorovatelů ale vidí ve změně vedení Ministerstva obrany RF nutnost auditu vojenských výdajů:

“Nezapomeňte, že obrana je u nás 6 % HDP. Jsou to obrovské prostředky a ty je třeba efektivně vynaložit, aby Generální štáb, velitelé a každý voják na frontě i v týlu měli vše potřebné k plnění zadaných úkolů”, napsal poslanec Státní dumy a televizní moderátor Jevgenij Popov na svém kanálu TG.

“Cílem Bělousova jako ministra obrany je maximálně snížit korupční kauzy. Peněz je nyní kolem Ministerstva obrany hodně, a jak ukázal případ Timura Ivanova, korupce někdy překračuje všechny rozumné meze. Bude se čistit. A bude méně osobních křivd. Surovikina vrátí na ukrajinskou frontu”, domnívá se politolog Sergej Markov.

“Jmenování Bělousova na MO je ekonomická událost. Není vojenská ani vyjednávací, je optimalizační. Bělousov jde jako čistič vnitřních nákladů MO. Rozpočet země není gumový. Když bojujete s NATO, je nepřípustné tolerovat neefektivitu vnitřních výdajů MO: všechny peníze vložené do VPK musí přinést skutečný a maximální výsledek na frontě. Jinak znamená každý ukradený rubl desítky mrtvých a stovky zraněných bojovníků”, podpořil svého kolegu Marat Baširov.

“Znamená to jediné – prezident chce, aby byl optimalizován poměr výdajů ministerstva obrany a územních zisků”, shrnuje další politolog Konstantin Kalačev.

Autor blogu Russkij inžener Alexej Vasiljev připomíná zásluhy Bělousova v období SVO.

“Připomeňme si, že ve 22. roce jsme měli dva útoky. Kromě našeho seskupení na Ukrajině došlo k mocnému úderu celého sjednoceného Západu na ruskou ekonomiku. A pokud ministerstvo obrany neoslnilo, řekněme rovnou, že ekonomický blok úspěšně odrazil úder nepřítele, který byl v mnohonásobné přesile … A jeho velitelem byl právě Bělousov. Těm pak, kteří budou křičet, že není voják, připomenu, že “mobici” (čerstvě mobilizovaní, pozn. překl.) také nebyli profesionální vojáci. A teď ukazují výsledky někdy lepší, než mají ostří profesionálové”, píše Vasiljev.

“Vysvětlím vám to. Bělousov je civilista. Vlastenec, státník a Putinův člověk. Teď jsou všichni v lehkém šoku, ale časem si všichni uvědomí, že je to užitek. Speciálně pro mé přátele důstojníky ještě jednou: Bělousov jde skutečně přezbrojit armádu a odstranit byrokracii, kterou nenávidíte. Velet bude náčelník Generálního štábu. Vše bude v pořádku”, upřesňuje dobrovolník Alexej Živov, který pomáhá bojovníkům SVO.

Politolog-liberál Alexandr Sajgin se obává, že Bělousov nevoják by mohl být daleko větším “jestřábem”, než se myslelo.

“Praxe ukazuje, že ti, kteří veřejně žízní po krvi, bývají největšími pacifisty. Ale puťky technokraté prostě plní rozkaz v jakékoli formě”.

Jelena Ostrjaková

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Politnavigator

4 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Co jsem cetla jinde,jeho ukolem ma byt zefektivnit vojenske vydaje ( aby z nich nebyly jen vydaje jako treba u nas,ale aby se v brzke budoucnosti mohly stat prijmy) Nechteji se nechat uzbrojit…To je cele

tomaskova
tomaskova
před 2 měsíci

Gerasimov je ten, který má na triku neúspěch Ruské armády na začátku SVO a zbytečně prolitou krev ruských vojáků. Je to slouha západu a nechat jej na jeho pozici je velká chyba. Stejně tak jako nechali jako MF Siluanova, který je jedna ruka s Tatarkou s Centrální banky a vymýšlejí, jak Rusko přivést na buben.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Jasně, on tam NATO byl sám. Gosudar nic nerozHODOVAL. Na počátku fseho byla totálně mylná představa, že se vzbouri sami ukroboti. To má na svědomí rozvedka. A potom ta pitomost s mírovou smlouvou. To opravdu nerozhodoval Gerasimov. A dále se pokračovalo propustenim hlavně cizích mameluku z Azova do Osmana. To zase rozhodl gosudar. A představa,… Číst vice »