Ruský generál Lapin včera zaútočil se 35 000 vojáky na 100 000 Ukrajinců u Charkova a žene je od hranic! Kyjevská generalita zděšena nízkou morálkou své soldatesky!

Včera 10. května přešla nová ruská armádní skupina “Sever”, která byla vytvořena teprve v polovině dubna 2024, nečekaně do útoku proti značně početnějším silám kyjevského režimu u Charkova, a za jediný den pronikla do hloubky 5km a obsadila přes 45km čtverečních ukrajinského území, včetně několika vesnic.

Michael Svatoš
Michael Svatoš

Na snímku první zajatci zpod Charkova

Kyjev reagoval na snadný ruský postup značně podrážděně. Ukrajinské mediální tlampače nejprve ruský postup a obsazení několika vesnic popíraly, a tvrdily, že všechny vesnice kyjevská vojska hrdinně brání. Potom tlampače obvinily velitele brigád teritoriální obrany, které oblast brání, ze zrady. A hlásily, že tito zbabělí velitelé zatajili nejvyššímu doupěti v Kyjevě, že řada vesnic u Charkova byla Rusy už nějaký čas obsazena, a to proto, aby nemuseli na Rusy útočit a vyhánět je, jak dostali nařízeno. A nakonec tlampače sdělily, že nejvyšší vojevůdce Zelenskyj se už se situací na bojišti důkladně seznámil, a nařídil vyslat do Charkova čerstvě nalovené rekruty i posily.

Ruský útok na Charkov je pozoruhodný z několika směrů. Postupně je rozebereme.

(1) Kdo je generál Lapin, kterého Putin provedením útoku pověřil?

Generál Lapin, velitel nové ruské skupiny armády “Sever”, která 10. května 2024 zaútočila na Charkov, vydává 9. května, těsně před zahájením úderu, na velitelském stanovišti 14. armády u Bělgorodu, poslední rozkazy. Šipka ukazuje na znak nápadně připomínající dobu SSSR. Generál Lapin je těmito znaky na své uniformě všeobecně znám – viz spodní foto.

Generál Lapin je Putinův oblíbenec, a Putin se za Lapina v říjnu 2022 osobně postavil, když se na něj Kadyrov a další “silovici” snažili svést veškerou vinu za tehdejší obrovský ruský ústup, a dožadovali se jeho propuštění. (Podrobně v MIP 146.) Lapin jim byl dlouho dobu trnem v oku zejména svým neortodoxním přístupem k vedení bojů. Ačkoli Lapin v roce 2022 disponoval ze všech velitelů ruských útočných skupin početně nejslabšími jednotkami, dosáhnul těsně před tehdejší ukrajinskou ofenzívou, manévrováním po křídlech, osvobození aglomerace Lysičansk – Severodoněck, kterou byla vojska soldatesky nucena takřka bez bojů vyklidit, aby nepadla do obklíčení. Lapin je znám, že šetří krev vojáků v přímých ztečích opevněných postavení, a raději je obchází. Když je ovšem třeba tvrdě bojovat, Lapin se nezdráhá, a byl dokonce několikrát natočen na mobil, jak kráčí středem asfaltové cesty vedoucí vesnicí a výkřiky povzbuzuje vojáky krčí se v příkopech a pomalu postupující vpřed, k větší odvaze a k rozhodnému útoku. Takto, s několika stovkami obyčejných záklaďáků krátce po přijímači, loni v červnu rozdrtil útočné uskupení polských žoldnéřů a ukrajinských elitních gard, které se pokoušelo o ofenzívu z Charkova na ruský Bělgorod, a jeho zbytky zahnal za hranice. (Podrobně v MAP 1693, včetně videí s útočím Lapinem.)

Foto: Generál Lapin vede osobně útok na pozice ukrajinských elitních gard a polských žoldnéřů. Povšimněte si znaku SSSR na jeho helmě. Foto je z videa z útoku. Videa a podrobnosti v analýze MAP 1989.

Lapin je znám, že přes Putinův odpor nosí na ruské generálské uniformě symboly SSSR i Sovětské armády. Stejně jako populární generálové Surovikin a Saliverstov. Tomuto svému zvyku se Lapin nezpronevěřil ani 9. května 2024, kdy provedl závěrečnou prověrku připravenosti k úderu na Charkov. Je s podivem, že ukrajinské tajná služba HUR, která se pravidelně chvástá, že všechno ví, ani netušila, že 9. května generál Lapin zaútočí na Charkov, a nevarovala tamní generály soldatesky, aby se připravili, když video a fotky ukazující Lapina, jak kontroluje připravenost, létaly sítěmi.

Lapinova skupina vojsk “Sever”, která nyní útočí na Charkov, byla vytvořena teprve 14. dubna 2024. Už 1. dubna byl Lapin jmenován velitelem Leningradského okruhu. Štáb leningradského vojenského okruhu tak nyní organizační zajišťuje velení skupiny vojsk “Sever”, podobně jako štáb Jižního okruhu z Rostova na Donu zajišťuje organizaci velení skupiny vojsk “Jih” rozmístěné na Donbase. Vytvořením stejného modelu velení jak na “Jihu” tak na “Severu” dokončil nejvyšší ruský generál Gerasimov asimilaci různých původně žoldnéřských a rebelských skupin a velitelství do klasické ruské štábní struktury. Pouze Kadyrovovi Čečenci si zachovali své “tradičně nezávislé” postavení na ruské armádě. Podle hodnocení většiny západních analytiků nová Gerasimova štábní organizace skupiny vojsk Jih letos mimořádně zefektivnila vedení ruských vojenských operací na Donbase a umožnila provádět efektivní soustředění ničivé síly dělostřelectva, raket, dronů a letectva na vybrané úseky průlomů a útoků. Výsledkem zavedení této přísné štábní disciplíny a hierarchie do původně promíchaných ruských jednotek s Rebely a Žoldnéři má být od letních měsíců “dosažení nebývale vysoké výkonosti ruského válečného stroje”, obávají se v Pentagonu. Nynější ruská válečná struktura je tak tvořena klasicky (zespod-nahoru) prapor – pluk/brigáda – divize – sbor – armáda – front, kdežto ukrajinská pouze prapor – brigáda – front. Ukrajinskému velení zcela chybí štáby divizí, sborů i armád, a ukrajinská armáda tak není schopna efektivně řídit žádné větší vojenské operace, zejména útoky a ofenzívy. Ukrajinská vojska tak zasahují do bojů postupně, odděleně, neefektivně a nekoncentrovaně. Nedostatek profesionálních důstojníků zřejmě Ukrajině ani nedovolí vytvořit profesionální vyšší štábní struktury a její vojska tak budou i nadále připomínat víc ozbrojené tlupy, než organizovanou armádu.

(2) Složení a síla Lapinovy skupiny vojsk Sever. Síla ukrajinských vojsk stojících proti Lapinovi.

Ruská skupina vojsk Sever je složena ze 14. armády, a tvoří ji divize a samostatné brigády 11. a 44. armádního sboru. Vojska skupiny Sever jsou rozmístěna od Běloruska směrem na jih podél celé ukrajinské hranice v Brjanské, Kurské a Bělgorodské oblasti Ruska. Skupina Sever má k dispozici celkem 48 000 vojáků, 350 tanků, 850 bojových obrněných vozidel, 900 děl, 120 raketometů a 6 nosičů taktických (jaderných) raket. Podle posledních ukrajinských hlášení z 10. května rozmístil generál Ljapin 8000 vojáků do Brjanské oblasti, 10 000 do Kurské oblasti, a 35 000 do Bělgorodské oblasti. Jde o velmi malé síly. Ruská skupina “Jih” na Donbase má skoro půl milionu vojáků, a mnohem více techniky.

10. května vojska generála Lapina zahájila útok na Charkov. pronikla do hloubky 5 km a obsadila 44 km čtverečních území.

V týlu skupiny vojsk Sever generál Gerasimov, náčelník ruského generálního štábu,  podle zpráv CIA i ukrajinské rozvědky a různých expertů už pár měsíců “intenzivně posiluje a vyzbrojuje” záložní 44. armádní sbor (+ 20 000 vojáků), a buduje 1. kozácký sbor (25 až 50 tisíc kozáků). Tyto jednotky se teprve sestavují, a dosud se nezdálo, že by byly v dohledné době k dispozici pro nějaké větší útočné operace, jako je ofenzíva proti Charkovu. Nicméně včera pozdě večer mluvčí Bílého domu John Kirby na otázky novinářů připustil, že nynější ruský útok na Charkov by asi neměl smysl, kdyby Rusové nechystali nějaký větší přímý útok na město. (Zdroj předchozí informace Jennifer Jacobsová působí jako starší korespondentka agentury Bloomberg v Bílém domě.)

Včerejší ruská hlášení o úspěších ukrajinské ofenzivy se výjimečně shodují s mapami ukrajinských medií.

Jaký úkol generál Lapin obdržel, je dosud nejasné. Jeho vojska jsou příliš nepočetná, aby obklíčila nebo dobyla Charkov. Nicméně proti jeho silně a moderně vyzbrojeným malým jednotkám stojí sice početné (až 150 tisíc), ale slabě vyzbrojené a špatně motivované brigády ukrajinské teritoriální obrany. Ty pravidelně nemají ani žádné tanky, ani obrněná vozidla, a jejich děla jsou stará, a nepočetná. Drony používají výhradně civilní. Před dvěma týdny se nepoměrně lépe vyzbrojená brigáda teritoriální obrany složená z potomků banderovců z Volyně dostala do křížku s ruskou motostřeleckou brigádou, a na Volyni ihned vypukly nepokoje, protože ukrajinské ztráty byly obrovské. Typická ukrajinská brigáda teritoriální obrany má 2000 vojáků, kterým se nechce bojovat a neustále rebelují, když mají být nasazeni do hlavních bojů. Jak dokazují výsledky anket ukrajinských médií z Charkova z minulého týdne, naprostá většina obyvatel města odmítá bojovat za Ukrajinu, a tvrdí, že neexistuje žádná finanční částka, za kterou by riskovali svůj život na frontě.

Analýzy o generálu Averjanovi a další pokračování předpovědí expertů vyjde později. Maily jsem četl, ale odpověděl jen výjimečně, na víc nebyl čas. Děkuji za pochopení.

*

Michael Svaoš, MaP1989

 

4.6 22 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Rusko postupuje na frontě široké 70 KM.

https://youtu.be/rALN62e9va8?si=Qnppu1P-kZy2Khq4

orinoko
orinoko
před 2 měsíci

Jednou provždy už by se mohlo přestat psát, Halic nemá žádné personální rezervy. A to nemyslím Svatoše. Někdo vždycky něco vyblije a 100 pitomcu to hned opakuje. Nakonec se vždycky něco vystoura. Tak Lapin, mně se hned zdálo to jméno povědomé. A co je cílem jeho akcí? To je přece jasné: Nasrat yankies… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci

Vypadá to, že generál Lapin je opravdu dobrej generál a stvrdil to tím, že se předtím vypořádal s bandou velmi dobře vyzbrojených teroristů. Putin je opravdu stratég a snad bude mít stejně dobrého nástupce. Ukrajinci začínají chápat, že umírat za zájmy USA a oligarchů opravdu nemá význam a navíce Rusové postupují velice odlišně od USA… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Díky pane Svatoši !

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

To víte, těm Ukrajincům se asi tak bude chtít donekonečna bojovat za Zelenskeho koryto a za našeho Fialu. Budou je muset vystřídat Češi a také Američané.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Slovem “vystřídat” myslíte poslat celý ten Fialův gang do tepláků? Za pooidporu banderovského nacizmu, za odzbrojení české armády, za vtahování nás do sebevražedné války s jadernou velmocí a za další zločiny proti české společnosti…

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Dokud u nás budou viset na každém rohu ukrajinské vlajky a dokud bude mít většina našich lidí na svých facebookových profilech ukrajinské barvy, nedá se s tím nic dělat.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kdybys debilovi naznačil, že za každé hovno, kterým si namaze palici dostane petikilo, tak si piš, že půlka národa bude hnědá až do konce života. ČLOVĚK, to zní hrdě. Prý! R.U.R., to zní pravdivě.

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem orinoko
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  orinoko

Víc než půlka národa.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A jak jsi na tom ty, Karle? Nebo napřed spočítáš volební preference, podíváš se na popularitu agenta 107 či prostě jen podlehneš kouzlu stáda?

SunTzu
SunTzu
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Do tepláků nikoho z fialového hnusu nedostanete. mají v rukou vše, hlavně zkorumpovanou korporátně fašistickou justiční hydru, hojně vše podporované presstituckými oligarchickými médii. Kromě vlastní policie a armády je už chrání americká národní garda, v současnosti v 800 latino-negroidních členech na Libavé.

orinoko
orinoko
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  SunTzu

Stačí vcelku “málo” a emik se sprchou na mozku přijde rychle do velkých problémů i se svými fialovymi monoKLY. Oni se považují za lídry of the world a myslí si, že když někde násilím ohnou holky, někoho v ozralosti prejedou nebo zabijí, nebo zdrogovani způsobí skandál, tak že se jim nic nestane. JIM možná… Číst vice »