Vláda ukradla důchodcům peníze a vydala je na americkou válku proti Rusku, vyčítá Hampl kabinetu

Vláda koncem minulého týdne schválila důchodovou reformu. Podle sociologa a spisovatele Petra Hampla tímto částečně zabezpečila financování amerického tažení proti Rusku na Ukrajině. Vyslovil se i k hlášení ministra zahraničí Lipavského o ukrajinských mužích ve vojenském věku v Česku.

Pane doktore, jak vnímáte schválenou podobu důchodové reformy?

Petr Hampl: Je to docela obyčejný podvod. Není to žádná reforma v tom smyslu, že by se řešilo, kde vzít na důchody a jak s těmi penězi správně zacházet. Vláda prostě ukradla důchodcům nějaké peníze a vydala je na částečné zvětšování státní byrokracie a částečně na financování americké války proti Rusku. To je obaleno líbivě znějícími marketingovými frázemi o šetrnosti a odpovědnosti, takže hloupější lidé mohou nabýt dojmu, že se jedná o seriózní pokus. Nejedná ani náhodou.

Velmi dobrou zprávou je slib opozičního ANO, že hned po volbách tuto trapnou záležitost zruší. Peníze, které budou mezitím ukradeny, to už ale nevrátí.

Co se nejvíce podílelo na zvýšení důchodového věku? Může za to částečně i snižující se porodnost Evropanů a celoevropská tendence odkládat mateřství do pozdějšího věku?

Petr Hampl: Ani náhodou. Zvýšení důchodového věku má jedinou příčinu – dramaticky se zvýšily vládní výdaje v jiných oblastech. Relativní státní výdaje na důchody nerostou, dokonce covidem lehce klesly, protože zemřely desetitisíce důchodců navíc.

Klesající porodnost může přinést problémy a rozhodně by měla začít diskuze o nějaké kombinaci podpory porodnosti a robotizace. Ale zatím to na důchody nemá vliv.

Ministr zahraničí Jan Lipavský prohlásil, že Česko nepodporuje ty, kteří se snaží vyhnout zákonem dané odvodové povinnosti. Znamená to, že Česká republika bude v brzké době pomáhat Ukrajině s návratem bojeschopných mužů do jejich vlasti?

Petr Hampl: Kdyby šlo o 40leté afghánské nezletilé sirotky bez dokumentů, pro ty by pan ministr pochopení měl. Jenže to jsou jen špinaví Slované, takže mohou být hnáni na porážku. Jednání české vlády je hnusné, odporné a amorální. Ti ukrajinští muži nemohou za to, že probíhá válka, ve které nechtějí bojovat. Oni ji nezavinili. Tu válku zavinil Jan Lipavský, Petr Fiala a jim podobné morální zrůdy v dalších evropských zemích a USA.

Je ovšem otázka, jak daleko tato vláda zajde. Jestli zůstane u byrokratických obstrukcí nebo jestli bude aktivně vyhledávat muže ukrajinského původu a odchytávat je jakožto krmivo pro kanóny.

Na pozadí předvolebního boje do Evropského parlamentu došlo k dalšímu incidentu se členem ODS Pavlem Novotným. Kromě urážky na konto saxofonisty udělal starosta i nehoráznou poznámku o zdravotním stavu nemocné rakovinou dcery. Nejedná se zdaleka o první podobný incident. O čem svědčí opakovaná beztrestnost tohoto komunálního politika? Jde podle Vás o zvláštní marketingový tah ODS před volbami?

Petr Hampl: Tak jako si Ukrajinci nevybrali válku, tak my jsme si nevybrali existenci Pavla Novotného. Žijeme ve světě, který není ideální. Občas dojde k autonehodě, občas vybuchne plyn, občas se narodí nějaký Pavel Novotný. Smiřme se s tím a nevěnujme tomu příliš pozornosti.

Co osobně považujete za vhodnou podobu připomenutí ukončení druhé světové války?

Petr Hampl: Já osobně vyvěsím na den vítězství nad německými nacisty a ukrajinskými banderovci českou vlajku. Každý nechť si to výročí připomene po svém. A velká shromáždění si nechme na kulaté výročí příští rok. Obávám se ale, že v Rusku budou tou dobou oslavovat další vítězství nad agresí ze Západu.

***

Petr Hampl, ZDROJ

**

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010 (Fio banka)

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

Všechny texty autorů a překladatelů Nové Republiky jsou volně šiřitelné.

*

4.2 15 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny

Tihle ” vladnou” jako kdyz cekaji,ze po nich prije potopa..Nemeli jsme jim dovolit,aby za nic nerucili

Karel2002
Karel2002
před 13 dny

Slyšel jsem, že ty peníze by důchodci stejně prochlastali a prokouřili. Takhle aspoň ty peníze poslouží Zelenskemu, aby proti Putinovi postavil hráz a zabránil tím okupaci svobodného světa.

Praded
Praded
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Jo poslouží k zbohatnutí oligarchů. Ukrajina motorna, zakryla mlyny, odkryla žorna.

cablik
cablik
před 13 dny

Přesně tak nás všechny okrádají aby měli na prohranou zástupnou válku ale nic jejich páníčky nespasí vojenská i ekonomická situace je daná. Den vítězství je 9 května a na západě ať třeba skáčou do plných nočníků.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny

No tedy nás pár důchodců vyvěsí českou, letos já zvažují i sovětskou vlajku na svá ,,sídla” , kterou tam nechávám samozřejmě až do 9. května na dlouhá léta uznávaný den našeho osvobození od Němců. No jo, pak pomáhejte důchodcům. Kdesi jsem četl, jak důchodci jsou pro stát přítěží v tom nejnegativnějším slova smyslu.… Číst vice »

oldo
oldo
před 13 dny

Zvolení a obliba prasete, vypovídá o množství prasat v populaci.
Ježíš,snad nenudím Tomáškovou?!

oldo
oldo
před 13 dny

” Ti ukrajinští muži nemohou za to, že probíhá válka, ve které nechtějí bojovat. Oni ji nezavinili. Tu válku zavinil Jan Lipavský, Petr Fiala a jim podobné morální zrůdy v dalších evropských zemích a USA.”
SMEKÁM A DĚKUJI !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  oldo

Nepřikládejte takovou váhu ,,našim” morálním zrůdam. Ukrajinci co jsou u nás nechtějí bojovat protože tu válku nezavinili? Ale to tak už bývá. U mě to jsou a ke spokojenosti Rusů zbabělci a dezertéři. Chlapy jako hory a odmítají padnout za vlast! Naštěstí pro ně tu máme ty morální zrůdy, které tam pošlou za ně bojovat… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Malinký hákový křížeček=pouze malinká nacistka. Němečtí nacisté vypálili za 2. světové války na Ukrajině cca 400 až 500 vesnic i s jejich obyvateli. Jak je možné, že to ta Ukrajinka s vytetovaným hákovým křížem neví?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 13 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle ale oni ti hlavně mladí mají vytetovaný i velké hákové kříže. Teď v teple si můžete všimnout u ukrajinských dělníků bez košil. Dávají to na obdiv. Psal jsem tu o mém konfliktu s jedním takovým. Na žádost Rakušana jsem ho udal policii a ta s tím nechtěla nic mít. Nakonec jsem to odnesl, že se moc… Číst vice »

Praded
Praded
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Je rozhodující odkud jsou. Pokud jsou z Volyně nebo Haliče, tak ty byly pod vládou Polské šlechty skutečně drženi zkrátka, nevlastnily skoro žádný majetek a příchod Němců vnímaly jako osvobození od roboty na šlechtu. Východní část byla dost průmyslová a pracovních příležitostí tam bylo dost. Od 2SV byly představitelé CCCP převážně Ukrajinci, takže… Číst vice »

oldo
oldo
před 13 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ale já spíš hodnotil odvahu něco takového napsat.Uté viny máte jistě částečně pravdu.Na jedné straně se říká,že žádní nevinní neexistují,ten nacizmus tam bujel postupně,měli to vidět,měli protestovat včas.Jenže jak je to u nás,kde vidíte nějakou významnou protestní akci proti válce?Jsme stejní a dopadneme možná stejně.Na straně druhé,pokud se nacizmus,násilí a strach po nějaké době… Číst vice »