Jakže, vy nejste členem Arizonské obrody?

Ivan David
13. 5. 2018
Dostal jsem mailem článek jistého autora, který píše pod pseudonymem, článek “Okamurova břitva” ZDE. Protože se mi jevil jako podivně argumentující (ačkoli týž autor dříve dodal několik velmi dobrých článků) a ostře zaměřený proti SPD, obrátil jsem se s článkem na poslance za SPD Mgr. Jiřího Kobzu s tím, že by měla být “slyšena i druhá strana”. Mezi tím článek do NR převzal kolega Dvořák pod jiným jménem autora. Článek byl hodně čtený a vzbudil také velkou, byť ne vždy inteligentní odezvu v komentářích.


Autor opakovaně vyčítá SPD a zvláště panu Okamurovi, že nedostatečně bojuje proti nelegální imigraci. To je ovšem nesmysl. SPD je parlamentní strana a proto užívá jiné prostředky ovlivňování věcí. Autor opakovaně argumentuje, že pan “Okamura jedná o podpoře Babiše a jeho ANO ve sněmovní restauraci”. A při tom nepodepsal petici proti Dublinu IV iniciovanou bývalým poslancem PhDr. Zdeňkem Soukupem. ANO je podle autora článku odsouzeníhodné. K tomu zbývá podotknout, že pan poslanec Soukup byl poslancem právě za stranu ANO.

Argumentaci autora chybí logika. Z čeho vyplývá povinnosti pana Okamury podepisovat petici iniciovanou bývalým poslancem “hnutí ANO”? Když do ANO pan poslanec (proti kterému osobně nic nemám, dokonce jsem se s ním setkal a byl mi docela sympatický) vstupoval, nebyla jiná než dnes. Pak se ukázalo, že se do ANO nehodí, že jsou jiní borci lépe schopní souhlasit a správně zvedat ruku, a tak pan poslanec přestal být panem poslancem. Stává se to, znám to z vlastní zkušenosti.

Obávám se, že petice proti Dublinu IV nemůže nic změnit kromě toho, že si vnitro doplní seznam politicky nespolehlivých osob. Je možné, že ani snaha SPD o prosazení referenda reálně umožňujícího občanům vyjádřit se k zásadním politickým otázkám a rozhodnout je, nebude korunována úspěchem (ještě nějakou dobu).

Takže pan Okamura je darebák, protože nepodepsal petici, což je asi podle autora jeho povinnost. Z toho autor dovozuje, že SPD nedělá nic (kromě údajného jednání v jídelně sněmovny, u kterého asi autor byl…). Autor také, podle mého zcela chybně vysvětluje pojem Occamova břitva. Nejde o to, že “nejjednodušší vysvětlení je nejspíše správné”.
Článek je naprosto nevyvážený a jednostranný.

Poslanec Jiří Kobza se vyjádřil takto (neměl zjevně chuť s autorem článku písemně polemizovat):
Tento článek je překvapivě neinformovaný a zbytečně útočný, SPD je totiž jediná skutečná opozice proti stávající vládě bez důvěry. O tom, že by poslanci SPD podpořili vládu ANO-ČSSD a KSČM bylo již jednoznačně rozhodnuto, a nepřipadá to v úvahu. Proto spekulovat o nějakém spojenectví Babiše a Okamury je jen důkazem, jak je autor mimo realitu.
V bitvě proti Marakešské úmluvě, proti Dublinu IV, proti Istambulské smlouvě a dalším pokusům Evropské komise nadále okleštit samostatnost národních států jde SPD svojí vlastní cestou, kterou považuje za účinnější. Platformu a její akce nepovažujeme v SPD za jedinou správnou cestu.
SPD bude iniciovat v této věci projednání ve výborech sněmovny a navrhne v této věci mimořádný bod na zasedání sněmovny. Navíc budeme požadovat po ministru Metnarovi vysvětlení právě sněmovním výborům (zahraničním a pro evropské záležitosti) na základě jakého mandátu podepsal Marakešskou smlouvu.
Případně bude toto předmětem interpelace. Názory SPD k těmto smlouvám byly již několikrát zveřejněny v některých médiích. Proto mi přijde patřičná otázka, co vlastně autor tímto útokem proti SPD sleduje?

K tomu jsem panu poslanci odpověděl:
Autor článku si zřejmě myslí, že když někdo vymyslí nějakou platformu, ostatní jsou povinni ji podpořit, protože jinak jsou darebáci nebo srabi. Občas se s touto “implikací”, která logicky implikací není, setkávám. Jestliže slušný člověk něco podepíše, pak ti, kteří to nepodepíší nejsou slušní? Vtip je v tom, že v premise je schován existenční kvantifikátor. “Někdo” to podepíše, kdyby to podepsal “každý” slušný človek, pak by byla druhá strana implikace správná. Myslím, že krom Okamury to nepodepsalo docela dost slušných lidí.

To, že to tak inteligentní člověk jako autor nechápe, připisuji jeho emoční angažovanosti. Jestliže všichni máme táhnout za jeden provaz, proč právě za ten jeho?

Název článku je ironickou připomínkou filmové parodie “Limonádový Joe”, kde se místní aktivista diví, že hrdina Limonádový Joe není členem stejné organizace.