EP radí, abychom se nepletli do zahraniční politiky a pomohli svrhnout Putina

Autoři asi nevědí, že Rusové dosud mají v živé paměti devadesátá léta a režim prezidenta Jelcina, který umožnil za pomoci západních politiků rozkrádání Ruska, vznik oligarchů a obrovské bídy.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Zdroj: FB autora

Evropský parlament minulý týden hlasoval o „Doporučení Radě a Komisi… ke směřování politických vztahů EU s Ruskem“. Již v úvodu upozorňuji, že v komentářích uvádím odkaz na celý text v češtině a hlasování o návrhu jako celku. Citlivým čtenářům by se můj komentář mohl zdát neuvěřitelný.

Na začátku mandátu jsem usiloval o členství v Delegaci EU – Rusko v domnění, že náplní práce bude snaha o korektní vztahy mezi EU a Ruskem. Předsedou se sám ustanovil polský poslanec, když obdržel 4 hlasy z dvanácti. Jako místopředsedkyni prosadil finskou poslankyni, aby byla záruka trvalého zhoršování vztahů s Ruskem. Delegace komunikuje pouze s ruskými opozičními politiky, aktivisty a neziskovkami financovanými ze zahraničí.

Zpráva o „doporučení“ je psána jazykem, který ani vzdáleně nepřipomíná diplomatický, spíše úvodník v novinách diktátorského režimu.

V úvodu je Rusko charakterizováno jako „stagnující autoritářská kleptokracie vedená doživotním prezidentem obklopeným kruhem oligarchů“. Vlastní návrhy hodnotí jako jako „namířená proti režimu prezidenta Putina a jeho kriminálním činům a protidemokratickým politikám“. Soudí, že Rusko „může mít demokratickou budoucnost vzhledem k tomu, že ruští občané usilují o univerzální hodnoty svobody a demokracie“.

Autoři asi nevědí, že Rusové mají v živé paměti nebo znají z vyprávění devadesátá léta a režim prezidenta Jelcina, který umožnil za pomoci západních politiků rozkrádání Ruska, vznik oligarchů a obrovské bídy. Rusové si to pamatují. Rusové také vidí, jak se s pomocí Západu po Majdanu vyvíjí Ukrajina, k bídě a nacionalistickému režimu, který oslavuje masové vrahy a kolaboranty s nacistickými okupanty, takže i když v Rusku zdaleka není vše v pořádku, západní demokratickou pomoc si Rusové spojují s Jelcinem a Ukrajinou.

Podle „doporučení“, cituji „zahraniční politika prezidenta Putina je jednoznačně agresivní a revizionistická, neboť chce být vnímán jako obhájce ruských zájmů… Snaží se chránit etnické Rusy v zahraničí.“ „Režim prezidenta Ruska odmítá multilateralismus“. „Ústavní změny v loňském roce byly Evropskou komisí pro demokracii označeny jako „jasně nevhodné“, porušující ruské právo.“ Jak může být ruské právo porušeno oficiálně vyhlášeným celostátním referendem? Co je demokratičtější než referendum?

Seznam hříchů pokračuje:
„Rusko neprovedlo více než tisíc rozsudků Evropského soudu pro lidská práva.“
Zpráva kritizuje EU, kterou obviňuje z neschopnosti adekvátně reagovat na „různé ruské agrese“. Ruská vláda nadále hromadí útočné zbraně a umísťuje jednotky v blízkosti hranic EU v Kaliningradské oblasti. Rusko zřídilo nové vojenské základny na severu země a „reaktivovalo systém pobřežní ochrany“.
Rusko odstoupilo od smlouvy o jaderných zbraních středního doletu. Zpráva zamlčuje, že odstoupilo až půl roku po tom, kdy od smlouvy odstoupily USA.
Rusko nebezpečně modernizuje jaderné zbraně.
Rusko se snaží překážet euroatlantické integraci zemí Východního partnerství.
„Ruské ústavní změny z roku 2020 revidovaly historii druhé světové války a očistily ruskou historii a zavedly právo zasahovat při obraně ruských krajanů.“
„Ruská velvyslanectví ve státech EU nabízejí bezplatné kulturní akce a výuku ruštiny“.
Rusko podkopává úsilí EU a mezinárodního společenství o zmírnění konfliktů a budování míru a stability.

„Kremelský režim údajně úkoloval příslušníky ruských zpravodajských služeb k provedení výbuchů muničních skladů…. Titíž agenti GRU byli odpovědní za pokus o vraždu Skripalových a …. Byli rovněž obviněni z toho, že se pokusili zavraždit bulharského majitele zbrojařské firmy.
Zvláštní je i další hřích: „Ruské orgány vědomě nebo nevědomě nechávají svou zemi padnout do závislosti na Číně.“
Překvapivé je i sdělení, že „Zelená dohoda pro Evropu je hlavním nástrojem zajištění geopolitické bezpečnosti EU“, protože povede ke snížení dovozu plynu z Ruska za 9 let o 79%.

EP doporučuje Radě, Komisi … že musí být zrušen požadavek jednomysnosti v záležitostech zahraniční politiky a EU by měla posílit svou úlohu globálního hráče s cílem neumožnit Rusku bilateralizaci vztahů s EU neboť „Brusel by měl být jediným hlavním městem, kde jsou přijímána klíčová rozhodnutí o vztazích mezi EU a Ruskem“. Pro tuto závislost na Bruselu hlasovali všichni poslanci za ČR mimo SPD a Konečné.

A řešení? EU má vytvořit „skutečné obranné síly, účinné a lépe nasaditelné“.
EU musí prosadit vyloučení Ruska ze SWIFT a ukončit dovoz ropy a zemního plynu. Musí zabránit dodávkám energie vyrobeným v atomové elektrárně Astravec (Bělorusko) postavené firmou Rosatom.
EU má získat energetickou nezávislost a v rámci toho dovážet zkapalněný plyn. A současně podpořit dekarbonizaci.
Musí být okamžitě zastavena výstavba plynovodu Nord Stream II, který je „v rozporu s evropskou solidaritou“.
„EU by měla přijmout rozhodná opatření s cílem odradit Rusko od obcházení unijních sankcí.“
Zpráva si stěžuje na financování protidemokratických, populistických a extrémistických většinou pravicových stran v celé Evropě“, ale současně zpráva žádá zvýšit finanční podporu pro politiky a politické neziskovky působící v Rusku.

EU má chránit vlastní mediální prostředí a systematicky sledovat Rusku nakloněná média „aniž by byla omezena svoboda tisku“. EU by měla vyhostit ruské diplomaty na úrovni EU.
EU by měla bojovat proti praní špinavých peněz, ale víme, že EU „nebojuje“ proti daňovým rájům.
EU by měla vytvořit prostředky, které by jí umožnily propuštění politických vězňů v Rusku, měla by požadovat jejich propuštění.
EU by měla navazovat úzké kontakty s disidenty. EU by měla žádat vyšší zastoupení žen v politice v Rusku.

EU by měla zavést nový mechanismus sankcí: „Nepřátelské činy páchané RF by mělo vést ke snížení dovozu energie z Ruska a zároveň pokrýt energetickou potřebu prostřednictvím opatření, která jsou v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu… (!!) dokud Rusko nenapraví své nepřátelské činy.“
Pokud bude znovu zvolen Putin, je nutné pozastavit členství Ruska v mezinárodních organizacích a EU by měla zveřejnit „prohlášení k ruskému lidu“ na podporu budoucího demokratického Ruska. Pokračování Putinova mandátu EP vyhodnotil jako nezákonné.

Pro tento návrh jako celek, tedy pro všechny jeho části hlasovali poslanci EP za ODS, KDÚ-ČSL, TOP09, ČSSD (Maxová), STaN, Pirátů a ANO. Proti hlasovali SPD (David a Blaško) a Konečná (KSČM).

4.7 35 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 2 lety

Některé věci už má Rusko za sebou např. swift – 06/2021 – “Ano, die Zeit kommt, čas změn přichází i pro ruský triumvirát: ministerstvo financí, centrální banku a spořitelnu. Siluanov vydává dluhy, Nabiullina tiskne peníze a Gref hromadí státní dluhopisy a získává zaručený příjem. Toto je velmi výnosné schéma pro ty, kdo se na tom… Číst vice »

Tatran
Tatran
před 2 lety

K neuvěření co dokáže živená nenávist nejen z kruhů EU, ale především z USA. Myslím si, že by EU vyhovovaly agrese Ruska, jaké provádí USA nejen v Afganistánu, ale i do Iráku, zločiny jaké USA páchali ve Vietnamu, humanitární bombardování, použití atomových bomb jako v Japonsku tak v Tichomoří,, prostě zločiny, které nelze ničím omluvit, ale… Číst vice »