Hlasoval jsem proti návrhu na uvalení sankcí proti Polsku

V EP o tom budou pro bruselští fanatici plamenně řečnit a pro bruselská většina návrh odhlasuje. Pak na Radu přijede maďarský premiér Viktor Orbán a jedním slovem „veto“ celou tuto šaškárnu ukončí.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Zdroj: FB autora

Ve čtvrtek jsem si v kanceláři Evropského parlamentu při poslechu kolegů debatujících o situaci v Polsku připadal, jako by mi někdo omylem pustil záznam vysílání Československé televize z doby normalizace. Pro bruselští europoslanci označovali jako „nelegitimní“ polský Ústavní soud, který ve svém judikátu prohlásil Ústavu Polské republiky nadřazenou Smlouvě o EU a o fungování EU.

Polští ústavní soudci ve svém nálezu prohlásili, že část Lisabonské smlouvy, která svěřuje a Evropskému soudnímu dvoru pravomoc trestat členské státy, odporuje polské Ústavě. V nálezu vyložili, že tehdejší polský premiér a pozdější předseda Evropské rady Donald Tusk nebyl kvůli tomuto rozporu části Smlouvy s polskou Ústavou oprávněn ji jménem země podepsat. Judikátem 3/21 ze 7. 10. 2021 polský Ústavní soud provedl přímou deratifikaci této části Lisabonské smlouvy a vyhlásil ji na území Polska za neplatnou od počátku a neúčinnou ode dne vyhlášení jejich nálezu.

V návrhu usnesení k situaci v Polsku je polský Ústavní soud označován v uvozovkách a jeho soudci jsou vydávání za samozvance. Předkladatelé z řad pro bruselských frakcí se přitom ve zdůvodnění svého návrhu farizejsky dovolávají práva občanů na nezávislé soudy. Pokud si však některý členský stát zřídí ústavním zákonem skutečně nezávislý soud, který si dovolí rozhodovat na základě litery Ústavy a nikoli přání eurokratů, hned jej označují za nelegitimní. Polský Ústavní soud přitom udělal pouze to, k čemu je polskou ústavou zmocněn. Polští ústavní soudci přitom dodrželi i příslušné procesní postupy stanovené v polských zákonech. Nijak svým rozhodnutím nepřekročili ústavní ani zákonný rámec, který jim vymezil polský parlament.

Totéž rozhodně nelze prohlásit o mnoha rozsudcích Evropského soudního dvora. Jeho soudci mnohokrát vyložili právo EU tak, že svým rozhodnutím rozšířili pravomoci Bruselu daleko za rámec, který orgánům EU vymezily vlády členských států ve Smlouvě o EU a o fungování EU. Tento aktivismus soudců ECJ má v řadě případů charakter protiprávní uzurpace moci.

Europoslanci všech pro bruselských frakcí nakonec odhlasovali rezoluci, v níž vyzvali Evropskou komisi, aby zastavila Polsku vyplácení dotací z rozpočtu EU i dotací z Fondu obnovy. Podle jejich návrhu by Polsko mělo nadále do Bruselské pokladny platit příspěvky a svým dílem ručit za 750 miliard eur dluhů, které Komise nadělala v rámci Fondu obnovy. Do Polska by podle nich nemělo jít z Bruselu ani euro.

Pro bruselská většina odhlasovala i příkaz Komisi, aby zahájila proti Polsku proceduru pro porušení základních práv EU, podle níž by teoreticky v případě schválení Radou a europarlamentem, bylo polskému premiérovi i prezidentovi  odebráno právo hlasovat v Evropské radě a polským ministrům ve všech Radách ministrů EU. Asi Vás nijak nepřekvapím informací, že jsem hlasoval proti tomuto projevu zvůle.

A troufnu si rovnou i předpovědět, jak to celé dopadne. Komise ráda „vyjde vstříc“ a předloží europarlamentu i Radě oba návrhy – na zastavení dotací i na zbavení polských zástupců práva hlasovat v orgánech EU. V EP o tom budou pro bruselští fanatici plamenně řečnit a pro bruselská většina návrh odhlasuje. Pak na Radu přijede maďarský premiér Viktor Orbán a jedním slovem „veto“ celou tuto šaškárnu ukončí.

Nejde o první pokus Bruselu potrestat neposlušné země. Maďarsko takto již jednou Komise se souhlasem minulých europoslanců chtěla zbavit práva hlasovat v orgánech EU. A její návrh vetoval v Evropské radě polský prezident Andrzej Duda. Poté se Komise za halasného souhlasu pro bruselských europoslanců pokusila již jednou zastavit dotace Polsku. A její návrh vetoval maďarský premiér Viktor Orbán. Vlády Polska a Maďarska mají zvláštní dohodu o tom, že si takto budou krýt záda proti útokům Bruselu.

5 23 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Všimněte si, najednou rozhodnutí Ústavního soudu (tentokráte polského) “neplatí”. Pan Rychetský nás tady celou dobu učil, že rozhodnutí Ústavního soudu jsou něco posvátného a nedotknutelného, třebaže občas, nebo spíš velmi často, naprosto nesmyslná.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Ano, malí “oni” se zaštiťují nezávislostí soudů, když jim to jde na ruku. Otázka tedy ještě je, když víme, na kom jsou soudy nezávislé, na kom že jsou závislé?! Kdo jsou ti velcí “oni”. Takovou otázku ČT nejen nezodpoví, ale ani náhodou nepoloží. Přitom se při podobných příležitostech nabízí k položení přímo… Číst vice »

marcel
marcel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Rychetský a jeho změna volebního systému pomohla menšině k moci.
I ten milión neplatných hlasů byl pro Babiše.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Víte kam ? …….. Ano, přesně tam !

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Pane Bože, kam jsme to vlezli a já tomu dal ještě hlas! No představoval jsem si tu sjednocenou Evropu úplně jinak. Na polském rozhodnutí nevidím nic závadného. Zrovna tak na politice Maďarska. Hájí si zbytky své samostatnosti a suverenity, co jim ještě zůstalo.Ne v takovém to stavu v jakém EU je, jsou její světlé… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Já taky hlasoval pro.
Kéž by mě mor schvátil.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Jenom blbec nemění názor…..

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Díky voličům zbabělcům, nás čeká vláda národní poroby. Ale i kdyby, tito zbabělci, ryli držkou v zemi, budou chrochtat blahem. Neboť tak je nám určeno. Stáváme se občany protektorátu SPOLU und PIRSTAN.
Hrdé národy Polska a Maďarska, porobeny nebudou.
My ano, my jsme již ,, za vodou”. BOHUŽEL !

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Hoku s tou “neporobenosti ” u Polska trosku pomalu, precti si historii. U Madaru je to jine, ale ac se rika ze jsou statecni, s tou jejich statecnosti to neni tak valne, spis jsou horkokrevni a pro nuz nemaji daleko, neco jako Siciliani. Nas — byvaly cesky vojak, jak v prvni ci druhe svetove valce se… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Ale jestlipak také tito Maďaři budou fachčit pro skopčáky?
https://www.dw.com/en/transylvania-the-insular-world-of-the-g%C3%A1bor/av-59563807

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Prime budu v tom mit asi vic preklepu nez obvykle, ted jsem se vratil ze spaciru a je mi zima a prsty mam ztuhle, ale nest…. nerozbalil jsem si tvuj odkaz, takze nevim, ale mam dojem, ze Gombosi se povaziuji od Arpada za poloturky, ci neco jako vladnouci tridu, takze pro Skpcaky asi… Číst vice »

marcel
marcel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Češi si zaslouží to co si zvolili, budou brečet jako Slováci.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  marcel

Budeme s láskou vzpomínat na “””totalitní časy””””před hadrákem udavače Havla!!!!

cablik
cablik
před 2 lety

Maříková: Strana, jež by sama neudělala 5 %, nám bude poroučet v Poslanecké sněmovně? Toť život
https://cz.sputniknews.com/20211022/marikova-strana-jez-by-sama-neudelala-5–nam-bude-poroucet-v-poslanecke-snemovne-tot-zivot-16260931.html

„Město se proměnilo v pevnost.“ Polští horníci protestují před soudem EU proti uzavření dolu Turów
https://cz.sputniknews.com/20211022/mesto-se-promenilo-v-pevnost-polsti-hornici-protestuji-pred-soudem-eu-proti-uzavreni-dolu-turow-16256998.html

Německo vyzvalo NATO, aby začalo Rusku vyhrožovat
https://cz.sputniknews.com/20211022/nemecko-vyzvalo-nato-aby-zacalo-rusku-vyhrozovat-16255092.html

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cablo, mas v tech tvych odkazech tak trosku bordel. v prvnim…je sice fakt ze lidovci spolu s lepsolidmi ojebali OKIho? ci spise Babise o flek v parlamentu, ale mim penez zde nejde celkem o nic, tahle nova vlada ktera nastane/nenastane dlouho nevydrzi, tak jak se ted presentuje… Polaci s tim Turowem jsou pekne kurvy, takze nad nimi… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Kámo to si každý musí přebrat sám já je nenapsal jen sem to přečetl a vložil odkazy.

Tatran
Tatran
před 2 lety

A bude zle, nepoužije EU proti Polsku atomovou bombu, aby je přinutila respektovat požadavky EU? To samé udělali USA při shození bomby na Hirošimu aby je přinutili ktulovat?

cablik
cablik
před 2 lety

Hlavně mají tito totalitní zmetci plné huby demokracie dobře že se Maďarsko a Polsko domluvilo na společném postupu proti EU.

spartak
spartak
před 2 lety

Pane doktore ,správné rozhodnutí i když konec V4 se blíží.