Vyvěsí Piráti po volbách transparent „Uprchlici, vítejte“? zvažuje Jan Keller

Piráti zjistili, že rezonuje apel na vlastenectví. Obvykle považují vlastenectví za jakýsi přežitek, který stojí v cestě sjednocovaní EU. Teď, pár týdnu před volbami, vidí, že jim klesají preference.

Zdroj: Sputnik – rozhovor

V předvečer blížících se voleb se Piráti nečekaně odhodlali vyjádřit ke zcela netypickým tématům. Předseda Bartoš nakousl zneklidňující migrační situaci v Evropě a Benešovy dekrety. Dle sociologa Jana Kellera účinným apelem na vlastnictví hodlá politik nalákat voliče. Upozornil na nestabilní názorové ukotvení názorů Baroše nejen v otázce migrace.

V roce 2009 na stranickém fóru k tématu migrace se vyjadřoval Ivan Bartoš ucházející o post předsedy. Tehdy se k otázce migrace přestěhovalců nechal slyšet: „Přál bych si, aby byl svět skutečně bez hranic, podobně, jak snad ještě chvíli bude Internet. Migrace je přirozená věc. Jestli, a to již vidíme ve Francii i Německu, má být Evropa do 10-15 let muslimská, nemám s tím problém.”

Názor na migraci se u dlouhodobého šéfa Pirátů změnil v září tohoto roku, kdy označil soudobou situaci v no-go zónách dvou zmiňovaných západoevropských států za zneklidňující. V rozhovoru prohlásil, že tento problém se nyní nesmí přehlížet. „S muslimskou Evropou dnes problém mám. Na Francii a Německu se ukázalo, že když je lidí mnoho, tak je problém pak zvládnout integraci. Vznikají no-go zóny. Nemůžeme před tím zavírat oči,“ vysvětlil politik v rozhovoru pro rádio Impuls. Změnu svého pohledu odůvodnil jinou situací, kterou nyní prožívá Evropa.

K dalšímu tématu, Benešovým dekretům, se dříve vyjadřovali představitelé KSČM. Připomínáme, že Sudetští Němci se dosud nevzdali kritiky Benešových dekretů, i když Sudetoněmecké krajanské sdružení vypustilo ze svých stanov zmínku o snaze získat zpět majetek zkonfiskovaný vysídlencům po druhé světové válce. Šéf strany SPD nedávno uváděl, že pro dobré česko-německé vztahy by se Česká republika měla vzdát své snahy povalečné dekrety prolomit. Strana SPD se také vracela k otázce plného zaplacení válečných reparací Německa vůči České republice v dubnu letošního roku, kdy uváděla úspěšný příklad Izraele.
Piráty byla tato otázka vesměs opomíjená. Zmínili ji ovšem v září, kdy kritizovali postoj maďarského premiéra Viktora Orbána. Na Twitteru strany během návštěvy českého hlavy státu Babiše v Budapešti zaznělo následující varování: „Viktor Orbán likviduje v Maďarsku demokracii. U nás chce rušit Benešovy dekrety. Děkujeme, maďarskou cestu nechceme.“ Podrobněji tuto otázku nerozvíjeli. Změnu v postoji Pirátů vůči migraci a nové téma Benešových dekretů Sputniku okomentoval sociolog a vysokoškolský pedagog Jan Keller.

V roce 2009 šéf Pirátů Ivan Bartoš hovořil, že nemá obavy z islamizace Evropy. Členové jeho strany volali po přijetí migrantů. Nedávno Bartoš prohlásil, že ho zneklidňuje situace s migranty v Německu a Francii. Čím je podle Vás vyvolána tato náhlá změna rétoriky krátce před volbami?

Předseda Pirátů Bartoš přizpůsobuje své výroky vývoji předvolební situace. Záměrně říkám „své výroky“, nikoliv „své názory“, protože o jeho skutečných názorech toho bohužel moc nevíme.

Uvedu příklad. Není to tak dávno, co se Bartoš nechal slyšet, že je přesvědčeným pacifistou. Když se ho potom zeptali, zda by byl pro zrušení vojenských paktů typu NATO, prohlásil, že se NATO rušit nemůže, protože to je ryze obranné společenství. Z toho je vidět, že jeho názory jsou skutečně velice tvárné.

V případě hrozby islamizace, Bartoš před lety pózoval pod vlajkou s nápisem „Uprchlici, vítejte“. Nyní tedy říká, že situace s migranty ho zneklidňuje. Pochopitelně, že každý má právo změnit svůj názor. Jestliže však člověk, který se netají touhu stát se premiérem, najednou změní názor na otázku, která je pro naši zemi velice důležitá, to není tak úplně normální. Nikdo totiž nemůže vědět, zda by v případě vítězství ve volbách Bartoš zase neoprášil transparent „Uprchlici vítejte“. Vysvětlil by to jednoduše tím, že zase změnil názor.

Další pro Piráty netypické téma se týká Benešových dekretů. Piráty najednou zneklidnila snaha premiéra Maďarska Viktora Orbána o zrušení Benešových dekretů v České republice. I migrace, i Benešovy dekrety jsou spíše typickými tématy pro ANO a SPD. Čeho se podle Vás snaží dosáhnout?

Piráti zjistili, že ve volbách rezonuje apel na vlastenectví. Obvykle Piráti považují vlastenectví za jakýsi přežitek, který stojí v cestě sjednocovaní EU. Ale teď, pár týdnu před volbami, vidí, že jim klesají preference. Aby ten pokles preferencí zastavili, tak jsou ochotni zahrát dokonce i na vlasteneckou strunu.

Jak je to ve skutečnosti s Piráty a národními zájmy předvedl Bartoš před týdnem v rozhovoru pro Lidové noviny. Prohlásil, že nevadí, že vlna pandemie vedla ke krachu řády pohostinství a drobných živností. Lidé, kteří přišli o živnost, podle jeho názoru mohou nastoupit do moderních provozů, kde naleznou doslova „komfortní práce“, nebudou se muset dohadovat se zákazníky a svůj pracovní život sladí s životem rodiny. Jako příklad uvedl firmu Amazon.

Takže pirát Bartoš nemá nic proti likvidaci českého drobného podnikatelského stavu. Nemá nic proti přeměně živnostníků na nekvalifikované pracovníky v poloautomatizovaných provozech cizích nadnárodních firem. A najednou mu vadí zrušení Benešových dekretů. Je to z jednoho důvodu. On chce oklikou, přes Orbána, poškodit svého soupeře Babiše. Pokud by Orbán Babiše nepodpořil v předvolební kampani, tak jsem si jist, že Bartoš by se ani nenamáhal najít si na Googlu, co to jsou vlastně ty Benešovy dekrety.

Rozhovor vedla Tatjana Naronskaja

5 9 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

podivejte se na starsi clanky a fotografie o Bartosovi, Michalkovi, a dalsich, vyjimam pouze tyhle dva, protoze jsou “nejpovedenejsi” prizivnici, zejmena Bitcoin miner za nase penize… doufam ze si ho pamatujete, jak pocitacem si vyhrival byt, a pri tom doloval Bitcoiny… Ohledne moralniho profilu velekneze Bartose proste nepochybuji.. takze se tesim az prevezmou vladu…….… Číst vice »

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

To není dobrý nápad Basosi, někdy se stávají věci nevratné jako po vládě ODS. Do poslední chvíle je třeba bojovat. Já umím pochopit některé Piráty, nejsou jednolití ale ve spojení s “demoblokem” jsou nebezpeční státu i naším národům, kteří jej většinově tvoří! Jde tedy o to, přinutit ANO i k menšinové vládě s tolerancí národních stran. O to… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Miroslav Povolny

Babis mi jako Slovak nevadi, a ze je zazobanej taky ne, do hrobu si to neveme, a ten mladej???? ale o to nejde, jsme diky nemu (i kdyz se zatim cuka) stejne udelame to to co chteji skopcaci, a ti udelaji co chce EU, uz jsem o tom psal….laskave si uvedom, ze takhle to zase skonci… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Není žádným tajemstvím, že bartošovští námořní lupiči a vrazi chtějí nejenom přijmout tisíce muslimů, ale ještě více nás podřídit Bruselu, tedy Evropské unii, udělat s nás ještě větší kolonii. Prosazují, aby většina zákonů, které u nás mají platit, byla přijata Evropským parlamentem, nikoli parlamentem naším. Vidím v tom vlastizradu jako vyšitou.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Udělejte si výlet do Teplic,tam je těch z palmy spadlejch negramotů díky Tuberovi jak nasr…no!!!!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Laskave si uvedom ze v Teplicich jsou ti sami Arabove, kteri ty ISISAKY nesnasi, nevidel jsem je, rad ;je moc nemam, ale rozhodne jich nebude tolik, jako tech moreplavcu, a mimo toho tihle bohati svejkove — preklep sejkove nesnasi i ty Cerne.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Je mi u zádele,kterej z těch opokokosů má ISIL rád nebo nera…..HEIM INS AFRIKA,VERSTEHEN!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

O tom muzes mlit az do alleluja, a hovno s tim udelas, takze vlastizrada sem, vlastizrada tam, ver mi je to jedno kdo u nas vyhraje. Je to bolestive, ale jedeme ve spatnem vlaku, takze muzem radit a prskat jak chceme, masinfyra je daleko, a sere na nas

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Pro všechny netáhla a kozomrdy z Afriky i odjinud….TYDY JE EVROPDA,TÁHNĚTĚ ZPRÁKY,KTE JSTE SE OMYLEM VYSKYTLI!!!!!!