“O čem se mlčí” s docentem Jaroslavem Pokorným aneb příspěvek k zamyšlení všech, kteří se dnes sešli na Konferenci o klimatu v Glasgově (video 06:55)

Na konferenci o klimatu do skotského Glasgow nepřijedou představitelé několik velmocí – Číny, Indie, Ruska, Turecka, Brazílie …. nechtějí se podíle na nesmyslech o “uhlíkové stopě”, emisních povolenkách, zeleném údělu, elektromobilitě, likvidaci jaderných a tepelných elektráren, o alternativních zdrojích energie. Mají rozum. Ostatní se modlí k duševně postižené Grétě.

Stanislav Novotný
Stanislav Novotný

Zdroj:  O čem se mlčí

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)
Dobrý den, Vážení diváci! Vítám Vás při sledování dalšího dílu z cyklu O čem se mlčí. Stovky lesníků se sjely 4. října do Českých Budějovic, aby se rozloučily s Janem Štroblem. S mimořádnou lesnickou autoritou, s člověkem, jenž zasvětil celý svůj život našim lesům, o které se staral s nejvyšší možnou profesionalitou. Náhle však do lesa vstoupila ideologie.
Zelení aktivisté, kteří měli pouze své dojmy a pocity, a s nimi jim naklonění politici, kteří, ať už hlouposti či záměrně, vytvořili metodicky i legislativně podmínky pro bezprecedentní kůrovcovou kalamitu. Jan Štrobl se pustil do boje a na všech stranách, včetně parlamentu a ministerstev, vysvětloval, že za použití standardních opatření prověřených za celá staletí lze katastrofu zastavit. Nakonec podlehl nemoci a dle svědectví mnohých lidí zcela ztratil vůli k životu, neboť odpovědní lidé nechali bezohledně umírat jeho milované lesy. Ve studiu sedí fyziolog rostlin, jenž se coby vědec desítky let zaobírá úlohou vody a vegetace v proměnách klimatu, Jan Pokorný. Proč jsou naše naše lesy v takovém stavu? Proč se Jan Štrobl stal pro lesníky obětí politické a úřednické zlovůle?

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)
Náš les, středoevropský les, je staletým dílem lidské činnosti, od zasázení stromků až po výchovu, až po výběrovou sklizeň. Zejména na horách má les hlavně funkci vodohospodářskou, klimatickou. Ono se teď hovoří o biodiverzitě a o tom, že máme moc smrku. Když začneme odshora, od osmého vegetační pásma, který je od 1100 m výše, tak je to jenom smrk, ale různého věku, od jednoletého až třeba do třistaletého. Když půjdeme o stupeň níž, o dva stupně níž, je to tzv. hercynská směs, kde máme smrků třeba 50 % a mělo by tam být dalších 20, 25 % jedle a 20, 25 % buku a k tomu další. To všechno jde docílit jenom soustavnou péčí z generace na generaci. Jak jsem zestárnul, teprve teď chápu, jak se les rozpěstovává, jak se o něj pečuje a podobně. Jenda Štrobl to zažil od mládí a podobně s ním řada dalších lesníků a jsou zoufalí z toho, že se bere málem za přednost, že se kůrovec nechá rozmnožit a nazývá se ať už architektem nebo lékařem lesa.

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)
Jak pociťujeme a ještě pocítíme absenci lesů v české krajině? Co všechno umí jeden každý strom, zvlášť jehličnatý?

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)
Každý strom vypařuje vodu. Roste tak, že bere oxid uhličitý. Za jednu molekulu vyloučí jednu molekulu kyslíku a vypaří stovky molekul vody.
Takže strom je v první řadě klimatizační zařízení, které rozptyluje sluneční energii, která jde rytmem den-noc, ve dne je jí víc, v noci méně, a pak máme sezonalitu. Jeden jediný strom, vypaří 20 l vody za hodinu, chladí čtrnácti kilowatty jako pět air-condition, klimatizačních jednotek, které máte na oknech svých kanceláří. Strom je strom. Pak to dohromady dá les a víme z historických zkušeností, to je popsáno tisíce let, že tam, kde se odlesní, se krajina ohřívá a postupně vysychá. Les vypařuje vodu a současně ji tím přitahuje. To je otázka krátkého cyklu…

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)
Honza Štrobl říkal, že na ministerstvu jsou někteří odpovědní úředníci přesvědčeni, že například smrk krade vodu.

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)
To je zajímavé, jak létáme na Mars, jak jsme rozřešili dědičnou informaci a nejsme schopni se domluvit o tom, jestli výpar vody rostlinami je zlo anebo podmínka pro to, aby vůbec voda přicházela od moře. Opravdu to je základní rozpor, protože v odborné literatuře se pořád mluví o ztrátách vody, tzv. evapotranspirací. To znamená, tím, jak voda odchází přes rostlinu a z půdy, je to podmínka pro to, aby se zase vytvořily mraky, spadla dešťová voda zpátky a přitáhlo to vlhký vzduch od moře.

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)

Vím, že nesouhlasíte s teorií, že za klimatickými změnami stojí oxid uhličitý. Kde vy hledáte příčiny změny klimatu?

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)

My můžeme lehce změřit , kolik sluneční energie přichází, když je jasný den. Je to 1000  W na metr, to znamená, na 1 km2 jde gigawata, to je výkon Temelína, jednoho jeho reaktoru a jestliže tomu sluníčku nabídneme suché vydlážděné plochy, nebo nějaké prázdné haly nebo uschlý les , tak většina té energie 20% se odrazí a zbytek ohřeje vzduch a půdu na 50-60°, horký vzduch jde nahoru a ze stran vytahuje vlastně tu vodu. Když mu nabídneme život, což je voda a rostliny, tak většina energie jde do výparu vody a každý litr té vypařené vody se přemění na 1.200 litrů vodní páry a ta přenese sluneční energii ze dne do noci, což je pak rosa … a nebo jí zase zvedne nahoru u dělá mraky.

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)

Takže politika betonování, asfaltování a zároveň ničení lesů je daleko silnější příčinou změny klimatu…

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)

Určitě, to je změna klimatu, kterou si můžeme změřit.  Nikdo nezměřil, jak se změnil skleníkový efekt díky navýšení oxidu uhličitého  z 250 ppm na 400 ppm  (mililitrů na kubický metr vzduchu). Bývaly tu koncentrace mnohem vyšší, ale hlavně, ono jde změřit, kolik tepla vysílá Země, když je oblačno a kolik ho vysílá, když je jasno. Květy na jaře mrznou, když je jasná obloha.

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií)

Takže hlavní důvody vysychání krajiny, krátce ….

Jan Pokorný (fyziolog rostlin, výzkum úlohy vody a vegetace)

.. je to, že odvedeme vodu a  máme krajinu suchou. Já vám řeknu ten slogan, co je “my vytváříme z krajiny step a poušť, svádíme to na oxid uhličitý, a divíme se, že se krajina tak chová”.

Stanislav Novotný (předseda Asociace nezávislých médií) – rozloučení

5 7 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

Jenom brečíte, ale cinkání klíči vám nevadilo, tak tady to máte, nejdřív prodej republiky co nastartoval Klaus a všechny nás okradl o majetek a teď tohle. A bude hůř, tomu věřte. Putin nám to ještě spočítá, jak ho Evropa snaží tyranizovat. Bude brečet celá Evropa a nikdo nám nepomůže. Tak takhle to dopracovali za 30… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
cablik
cablik
před 2 lety

Česky řečeno nemáme zdroje a od „nepřátel” USA je kupovat nebudeme to radši ožebračíme a zničíme celou lidskou populaci které zatím vládneme.

basos
basos
před 2 lety

Pred chvili jsem na mistnich zpravach zahledl Babisuv projev, na nejakem zelenem sumitu ktery mi naprosto ujasnil ze “Komunisticky zaprodanec a fizl a jeste Buhvico, a taky Slovak skutecne skodi Ceske Republice-– tomu hovinku zo zbylo po 89 roce z ceskoslovenska Uznavam ze Peta Fialka ma fakt prafdivou prafdu ze — budouci asipredseda vlady pan… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Konečně jim to někdo řek na rovinu…

basos
basos
před 2 lety

No hlavne ze zde maji montovny a sklady hlavne Nemecke tovarny, zahranicni logisticka centra (supervelkosklady) a spousta vyasfaltovanych cyklo-pesostezek, takze tam kde ve Kbelich a dale sedlak sklizel obili, mate ohromne plechove budovy s Logistickymi firmami GMBH, ci podobne, a kde nejsou tak na severni morave mate hory dovezeneho odpadu z Polska, kde Nemci plati Polakum… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Po roce 1989 došlo k devastaci nejen celé společnosti ,ale i rovnováhy v přírodě. Je nastolen brutální svět bez dobrých hospodářů jen politiků tzv.chameleonů.Náprava nebude možná ,pokud u vesla budou stejní zločinci ,kteří 30let nedovedou hospodařit.

maxim
maxim
před 2 lety

Máme co jsme chtěli … Žíjeme v liberální demokracii, kde místo lidí vládne právo … Taková demokracie vědu s pravdivými informacemi nepotřebuje, co je pravda si odhlasuje a stane se to zákonem .. Naše demokracie západní civilizace je také vrcholem humanity lidské civilizace, umožňuje svobodné volby s nastolením vlády bláznů a idiotů, zástupující většinu společnosti.… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Ta “většina” společnosti je bohužel představována především vysokoškoláky a mladými odchovanci humanitních oborů.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vlastimil

vlastiku, nez pudu spat, Nejakej nemec kdysi napsal “komu zvoni hrana” jmeno jsem zapomel, knizku mam ve sklepe, a k vuliva jmenu tam nepudu, je pozde…ale o to nejde, jde o to zvoneni, a hrana jiiz zazvonila pro Piraty, a ver mi ze po vlade toho Petispolku ta hrana zazvoni i PrazskoBrnenske inteligenci, podivej se treba kdo dnes… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Ten “Němec” byl Američan Ernest Hemingway.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ano, a hned v úvodu (jako motto svého románu) E.H. užil citát od Johna Donna s tím známým: Žádný člověk není ostrov sám pro sebe …, a proto se nikdy nedávej ptát, komu zvoní hrana. Zvoní tobě).
—-
A pro Basose: takové knihy se nikdy nedávají do sklepa.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Plebej
Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Vy jste ten název knihy vůbec nepochopil. Odskáčeme to všichni. Hrana zvoní nám všem. Jedná se o významný titul, jehož autora by vám internet promptně prozradil. Netřeba chodit do sklepa. Vlastně se tak stalo. 😄