Tak jsme opět zachránili planetu

Historik a nejčtenější český autor Vlastimil Vondruška kritizuje zelené náboženství, Svatou Grétu a extremizmus vedení Evropské unie. Uvádí i některé historické paralely. Po jednom probírá prvky, o které se chce opírat “zelená politika” a ukazuje stinné stránky jejich použití. My v Čechách, na Moravě a ve Slezsku se ptáme: Kdy to zelené bláznění už skončí a kolik nás to ještě bude stát?

Vlastimil Vondruška
Vlastimil Vondruška

Zdroj: blog autora

V duchu středověkých flagelantů proudily do Skotska zástupy aktivistů. Ti uvědomělí samozřejmě pěšky. Někteří zelení věřící urazili stovky kilometrů, skupina Camino to COP 26 strávila na cestě skoro dva měsíce.

To se pak nelze divit, že uráželi politiky, kteří přiletěli ve stovkách soukromých letadel. Sjely se i děti, třeba dvanáctiletý chlapec z Kolumbie, jehož Evropská unie jmenovala velvyslancem dobré vůle. Jen nevinné duše mohou zachránit Kristův hrob, hlásal pastýř Mikuláš, který v roce 1212 zfanatizoval stovky dětí, s nimiž vyrazil proti nevěřícím. V Glasgow se ovšem konaly i skutky mučednické, jako onen aktivista, který se přilepil k vozovce. A nechyběla ani Spasitelka Gréta se zástupy věřících. Oficiální účastníci konference pak připomínali členy klubu pražských otužilců, kteří sice uznávali, že Cimrmanův nápad dobýt severní pól je skvělý, ale nikdo na to jaksi nemá zrovna čas. Ale dost literární ironie. Nechť hovoří fakta.

Emise jsou přímo úměrné počtu obyvatel. Každá bytost na této planetě potřebuje pro svou existenci „palivo“, tedy potravu. Náš metabolismus není bezemisní. Potřebujeme mít své „doupě“, kam se můžeme ukrýt, kde se můžeme ohřát a bavit. To nevznikne z ničeho. Stejně jako věřili stoupenci chiliastických sekt, že Bůh může zástupy sytit v duchu bible božskou manou nebo může Kristus nasytit zástupy zázračnými třemi bochníky chleba, věří členové zeleného náboženství, že vše vyřeší bezemisní technologie.

Problém je, že většinou to jsou lidé, kteří netuší, jak technika vypadá a funguje, ale co je horší, oni ani netuší, jak by taková bezemisní technologie měla vzniknout. A tak opakují ideologické řeči těch, kteří v žoldu korporací prosazují jejich nákladné technologie, které prý zachrání planetu. I když je to ve skutečnosti z bláta do louže a mnohdy ještě hůře.

Nemluvme teď o energetické politice, to je omšelé téma. Bez energie nemůžeme existovat, to snad chápou i ekologičtí aktivisti. A tak nabízejí alternativní zdroje. Jsou čisté, hurá! Pomiňme nestabilnost takových zdrojů, protože si slunce dělá, co chce a vítr si taky fouká, jak chce. To je ale ten menší problém!

K tomu, abychom vyrobili čistou cestou energii, potřebujeme nějaké zařízení, a čím „čistší“ energie, tím složitější ta zařízení jsou. Některá z nich vyžadují komponenty, jejichž výroba je nesmírně energeticky náročná a produkuje obrovské množství odpadu, ale co, to dovezeme z Číny! A ještě jí budeme spílat, že nechce být bezemisní. Jak dlouho bude tohle zelené pokrytectví pokračovat? Odpovím. Dokud budou suroviny.

Uvědomují si vůbec ti, co pláčou na ulicích ve strachu před budoucností našeho světa a volají po okamžité nápravě, že pláčem se prostě množství surovin na téhle planetě nezvýší? Naše slavná zelená politika za deset nebo dvacet let skončí z prostého důvodu, že nebude z čeho vyrábět. To není hoax či nekorektní výpad proti Green Dealu, to je realita, kterou si může každý ověřit.

Momentálně známe 118 prvků, z nichž zhruba 40 se považují za ohrožené. Jazykem zoologie to jsou vymírající druhy zvířat, kterým hrozí úplné vyhynutí. A přitom nejde o prvky zanedbatelné! Některé jsou totiž nezbytné právě pro ty technologie, které nás mají energeticky zachránit a očistit planetu.

V souvislosti s elektromobilitou se často skloňuje problém nedostatku lithia. Baterie z něj mají totiž schopnost pojmout při menším objemu hmoty ve srovnání s jinými větší množství energie. Kdybychom do elektromobilů používali tradiční elektrické články, budou těžké a spotřebují obrovské množství energie na ujetí celkem zanedbatelné vzdálenosti.

Lithium patří mezi vzácné prvky. Na jeden kilogram zemské kůry ho odhadem připadá 0,002% (pro srovnání železa je ve stejném množství zhruba 5%). Ale lithium ještě není kardinální problém, zatím existují ložiska. Je ovšem vázáno na další prvky a jeho výroba z hornin je opravdu „špinavá“. Hornina se nejprve zahřívá na teplotu 1.100º, pak se vše promývá kyselinou sírovou, získaný výluh se míchá s uhličitanem sodným a výsledný uhličitan litnatý se rozpouští v kyselině chlorovodíkové. Něco z vedlejších produktů se dá sice recyklovat (za obrovských energetických nákladů), ale i tak zůstávají toxické odpady.
Nicméně ani to pořád ještě není ta největší katastrofa pro budoucnost. Pak tu totiž máme neodym. Ten je nezbytný pro výrobu magnetů do motorů elektromobilů, turbín větrných elektráren a rovněž do mobilních telefonů. Magnety z neodymu jsou malé a mimořádně účinné. Pokud by se používaly klasické magnety, klesla by jejich účinnost až o 90 % a přitom by byly dvojnásobně velké a těžké.

Neodym patří mezi lanthanoidy neboli vzácné zeminy. Hádejte, proč se jim, tak říká? Zatímco u lithia připadá jeden atom tohoto kovu na jednu miliardu atomů vodíku, v případě neodymu je to jeden atom na 50 miliard atomů vodíku. V zemské kůře je sice obsažen v různých sloučeninách, ale velice obtížně dostupných. Separace neodymu je podobná jako u lithia. To znamená energeticky náročná a velký toxický odpad, zde ještě větší. Navíc tu je neodmyslitelný fakt, že v brzké době ho bude kritický nedostatek. Ať si tedy Gréta křičí a pláče, jak chce, prostě nebude z čeho ty „zázračné“ technické vymoženosti vyrábět.
Ale to ještě není všechno. Další kov, který valem mizí a nebude, protože prostě na planetě ho víc není, je hafnium. Kromě tyčí do jaderných reaktorů je nezbytné jako izolace v mikročipech! Používá se i v počítačových obvodech. A jen na okraj, studie Harvardovy univerzity z roku 2020 uvádí, že se při výrobě čipů vypouští do ovzduší více oxidu uhličitého, než produkují továrny, které automobily vyrábějí.

A jako bonbónek na závěr – indium, které se obvykle nalézá v zinkových horninách. Jeho separace je nákladná, ale dokud se těží zinek, nějak se to dá zvládnout. Jenže poptávka po zinku klesá a india se produkuje stále méně a méně. K čemu je indium? Kromě jiného na výrobu dotykových obrazovek smartphonů.

Milí zelení věřící a páni politici, není na čase, abyste vzali rozum do hrsti a začali se řídit realitou téhle planety a nikoli ideologií? Nejdřív si prosím dokončete nezbytné vzdělání a teprve pak mluvte do technologií a energetických systémů. Jinak dopadnete jako blouznivci, kteří čekali s pohledy upřenými k nebesům, kdy přijde slibované Království boží. Ale pokud už chcete v tom bludu zůstat, prosím nestrhávejte nás ostatní s sebou!

Klima se mění a je třeba najít modus vivendi přírody a člověka na této planetě. Ano, je třeba naši společnost změnit, je třeba mnoho věcí napravit, je třeba chránit čisté oceány, nekontaminovat půdu, neexperimentovat s geneticky upravenými plodinami (GMO plodiny je kapitola sama pro sebe a je škoda, že autor je míchá do kritiky ekoextremistů pozn.red.N.R.-vd-), mít čistý vzduch, ale tak, aby to bylo reálné. Nejsme všemocní a pokud je v něčem příroda mocnější než my, pak musíme pokorně sklonit hlavu a najít cestu, jak žít za jiných podmínek. Globální oteplení a ochlazení zasáhlo tuhle planetu už mnohokrát a naši předkové se vždycky dokázali přizpůsobit. Možná proto, že měli v duši více pokory a používali zdravý rozum.

 

5 16 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Velmi dobře napsáno. Ale na vině je systém. Nemocný systém. Pan Vondruška dokonce uvedl tu příčinu – ohromné nadnárodní korporace, doplním banky a to se sbíhá v rukou pár rodin. Tato sebranka se přes media, která také vlastní, postará o to, že nás zastupují zkorumpovaní nýmandi. Jak píše, ve vládnoucích pozicích jsou až… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Sám jste si odpověděl. Ti, co nemocnému dítěti ve stoje tleskají jsou také nemocní. A nemocní patří všude, jenom ne do rozhodovacích pozic. Ale do těch jsme si je ve velké míře navolili sami. Tak že shrnuto, jsme vlastně také nemocní. Protože jenom skuteční debilové si toho největšího debila můžou zvolit… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Ale já vinu na nikoho nesvaluji. A De Maistreho floskule “každý národ má vládu, jakou si zaslouží” platila právě v té době, kdy media, respektive zprávy, nebyly v rukou pár šílenců. A většina lidí nejsou debilové, jenom mají svých starostí až až a nemají čas si zprávy hledat. Zkuste si představit, že se díváte jen… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

S tím ČT a mainstream také počítá a víceméně mu to většinou vyjde. Např. paní Pekari je u našeho voličstva druhou nejoblíbenější političkou po Vítkovi Rakušanovi. Tak přemýšlí zejména pražský vysokoškolák a neziskovkář, na rozdíl od venkovských -ještě dostatečně nezpracovaných – vidláků.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Pane Zhnusený, plně s vámi souhlasím. Já jsem taky Zhnusená. Jen bych potřebovala doplnit tu poslední větu: “Nesvalujme vinu na druhé a začněme každý sám u sebe.” A to jak? Jak to děláte konkrétně vy? Volil jste no…řekněme, řekněme SPD. V pořádku. Ale množství lidí větší než malé, volilo ty, kteří teď vytvářejí novou vládu… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Většina lidí žije ve “své bublině”. Stýká se s lidmi podobných názorů, a to se týká jak jedné, tak druhé strany. Schází dialog. I když zatím nemám oslnivé výsledky, přece alespoň občas vyvolám u lidí opačného názoru pochybnosti. Stačí mít připravené otázky, co by, kdyby. Co budeme jíst, až zakážou spalovací motory u traktorů a kombajnů?… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Vážená paní, máte plné mé sympatie A víc dělat z našeho hlediska nelze. V naší rodině 2 hlasy pro SPD, 1 pro ANO, 1 pro ČSSD.

Ruda
Ruda
před 2 lety

Ja mám pocit, že se už lidi ani neposlouchají, jen pořád na cosi čuči. Už je tu zase totalita, přičemž sem vlezla , aniž ji kdokoliv chtěl. Předpokládám, že fackování začne po vánocích, aby lidí nezmrzli.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ruda

Pane Rudo. To co jsme chtěli je přece úplně lhostejné. Koho to zajímá? Nejmocnější tohoto světa si hrají na bohy a svět se vyvíjí dle přání jejich. Myslela jsem si, že jsme lůza, otroci, ale oni nás mají spíše už jen za plankton. Celá ta naše sametová revoluce byla dlouhodobě předem… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Elon Musk spočítal, že výměna stávajícího vozového parku se spalovacími motory za elektromobily by při stávající produkci automobilového průmyslu trvala 30-40 let. Brusel to chce stihnout za patnáct s tím, že dosud nemáme ani vyvinutou alternativu za kamiony, ale především za traktory a ostatní zemědělské stroje. Bez traktorů nebude čím obdělávat půdu a naše… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Ano my budeme štípat pazourky. ONI NE!
A bude nás na světě podstatně míň. A to je cíl.

Falka
Falka
před 2 lety

Díky, pane Vondruško, za Váš postoj, díky za připomenutí, kolik to “zelené” šílenství ve skutečnosti stojí. Díky za všechny Vaše úžasné knihy, už se těším až si budu moci koupit tu poslední – Neviditelní.

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

Lithium, neodym a hafnium, to je pěkné, ale jsou to detaily. K té elektromobilitě – co bude s nákladní dopravou? Kde se vyrobí všechna ta elektřina, co budou auta potřebovat? Co uděláte se všema těma podzemníma garážema, když to auto nejde ani normálně uhasit?
A tak dále…

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  Raksa.A

Zkuste posunout svoje vize někam dál. Někdo chce, abyste jezdil někam autem? Proč? Doma budete. Proč byste měl jezdit autem. Španělsko už prezentovalo plán svého dalšího vývoje. Např. omezení konzumace masa. To bude nahrazeno stravou z hmyzu a zeleniny. To jsem si nevymyslela. To prezentoval španělský ministerský předseda asi před půl rokem. OPRAVDU!!… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety

Mediální kampaň jak má být! Ani ČTV by se za takovou nemusela stydět. Není ani první a ani poslední, která má masově oblbovat. A tak zatímco na 30 tis. účastníků toho eko-cirkusu zn. COP26 bojuje proti CO2, v Amazonii si US fy. BlackRock a mnohé další čile mýtí tamní pralesy, aby je osázela plodinami,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

jeste jsem nekde cetl ze Gretchen s chlapeckou postavou a ksichtem zdrogovane slapky pujde zaspuntovat tu sopku na Kanarech

Jeef
Jeef
před 2 lety

Díky panu Vavřičkovi.Ještě tak zařídit,aby to přečetla Zita Senková v Českém rozhlase aspoň pětkrát každý den a nemudrovat jen o blbostech s lidmi,kteří jí vyhovují.

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jeef

Myslíš Vavrečku Hugo, dědu jistého Václava H.? A že by si měla přečíst jeho Lelíčka aspoň 5x denně?

cablik
cablik
před 2 lety

Přesně tak jak jste to napsal je to jen blábol pro hlupáky je třeba aby jim do toho lidé hodili vidle no nic až bude ouvej snad se něco začne dít.

Vendol
Vendol
před 2 lety

A pak na místo uříceně přiběhl šéf srandovních sekuriťáků z pražské Nárožní ulice, chci říct podpraporčík Michal Čoudelka, náčelník BIS, Bezpečnostní informační služby, a začal vykřikovat, že musí být celá planeta evakuována, neboť se od Vrbětic blíží dva strašní agenti.

basos
basos
před 2 lety

staci se podivat na fotografie tech co tam pochoduji…mladi zblbli a zmanipulovani nadsenci, kteri za par let zelene ery …..ale nic, nema to cenu, muzes jim rikat pravdu horem dolem, ale oni jsou nepoucitelni, je to nova vlna…. a ty jsi starej blbej, odepsanej. Takze to musi zkusit, a pak….