Příspěvek na bydlení

O tzv. příspěvku na bydlení, zejména nyní, co vládnoucí klika na něj nalepila tzv. kompenzace vysokých cen energií, Kosa psala opakovaně. Jako o žebračence, jejímž cílem je tvářit se jako pomoc potřebným, která ovšem v reálu bude koncipována tak, aby svou složitostí eventuální žadatele odradila rovnou nebo, pokud si nedají říci, svou složitostí jim zabránila formulář správně vyplnit a tudíž ho šlo jednoduše zamítnout. Kdysi se tomu říkalo vraždění od psacího stolu. V případě současné České republiky jde o energetické bezdomovectví.

Došlo mi několik jedině a vždycky správných mailových reakcí, že jsem panikář, že vědomě nové vládě škodím, že trolím a tak podobně.

Jenže kolega Germanicus mi včera poslal link na článek, vydaný vždycky a jedině správným Seznamem. cz. Jmenuje se

Zádrhele příspěvku na bydlení. Odborník vysvětluje, na co si dát pozor

a jeho text mi plně dává plně za pravdu. Vytáhnu z něj jen ty nejlibovější kousky. Které ovšem překonávají moje nejčernější obavy!

Jednoduchá on-line kalkulačka nyní rychle ukáže zájemcům o příspěvek na bydlení, jak vysoká může být v jejich případě finanční podpora od státu. A to v situaci, kdy jsou například rostoucí ceny energií nad jejich finanční možnosti.

 

Povzbudit takové lidi má i výzva ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL): „Nestyďte se o tyto peníze žádat. Základní pravidlo je, že náklady na bydlení musí představovat 30 procent – v Praze 35 procent – a více společných příjmů domácnosti.“

V praxi ale může být žádost o příspěvek, a to zejména pro lidi, kteří nikdy v životě o dávky nežádali, natolik neprůhledná úřednická džungle plná podivných termínů, že ji raději vzdají.

 

Samotná žádost v základu představuje minimálně 11 stran formulářů: čtyři stránky má základní žádost, tři stránky představuje doklad nákladů na bydlení a další čtyři stránky doklad o čtvrtletních příjmech.

Reálně ovšem každý člen domácnosti, který má příjmy, musí vyplnit svůj vlastní doklad o příjmech. K tomu je třeba doložit řadu dalších dokumentů od nájemní smlouvy, přes rodné listy dětí do 15 let nebo potvrzení o studiu, až po například výpis z bankovního účtu.

 

K žádosti o příspěvek na bydlení je třeba doložit příjmy za tři měsíce v předcházejícím čtvrtletí. Třeba k lednové žádosti je třeba doložit příjmy domácnosti za říjen, listopad a prosinec.

 

Naopak náklady na bydlení se dokládají podle sociálního pracovníka podle toho, kdy byly reálně zaplacené, a ne, kdy byly účtované.

 

….termín, do kdy bude chtít žadatel pobírat dávku, se nevyplňuje. V takovém případě nemá žadatel dávku napořád, ale jen do 30. června a následně v červenci si musí zažádat znovu.

 

…. v praxi řeší problém, kdy například jeden z manželského páru, častěji otec, nežije s rodinou a nepodílí se na nákladech. Reálně ovšem manželé nejsou rozvedení a z úředního pohledu by se tak jejich příjmy měly počítat dohromady.

Úřad práce předpokládá, že manželé žijí společně, a ti musí doložit, že to tak není.

Neuděláte chybu, když si tu informaci ze Seznamu.cz přečtete celou v originále. Zejména, jestliže o té Jurečkově nepřístupné žebračence uvažujete.

Já ze své osobní zkušenosti mohu prohlásit, že ačkoliv mi nikdy formuláře a úřední lejstra nedělaly nikdy nějaký zásadní problém, nijak zvlášť jsem nepochodil už s tou předběžnou kalkulačkou.

Bohužel jsem se nespletl. Fialův asociální kabaret naplnil můj pesimistický odhad. Pro veřejnost – zejména pro gró pravicových lépe situovaných svých voličů „splnil“ povinnost „pomoci“ „cíleně“ potřebným, sociálně slabým. Ale především tak, aby na to Stanjura nepustil ani korunu. Vše se, zdá se, zatím daří na výbornou. Pro ně.

2.9 18 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 2 lety

Pravdivý je závěr článku, cíleně dát almužnu.Je mě z toho nanic, ne kam nás dostala současná vláda, ale kam nás dostal režim za 30 let. Když jsem několikrát v TV viděl “rady”, “Jak na energii chytře”, tak mě to naštvalo. Ne tím, že dělají z lidí “blbce”, ale tím, co si ještě necháme… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Na bydlení pro lid vlastní,na podporu matek samoživitelek peníze nejsou,ale na podporu Banderoksindlu vraždíci zcela legálně obyvatelstvo v Luhansku a Doněcku,na to prachy(z našich) daní vlastizrádci vyčlenit umí!

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

… plus miliardy na desítky či stovky obskurních neziskovek (ve skutečnosti parazitů) typu Hudba pro Etiopii (nebo Zanzibar?).

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Finance pro neZISKOVKY až na výjímky okamžitě zrušit!

cablik
cablik
před 2 lety

Já tomu rozumím udělají z nás záměrně žebráky a pak řeknou my tě tu necháme dožít ale přepíšeš nám byt. Aby bylo pro nové „Evropany” z Afriky atd. Pokud se lidé nevzpamatují tak dopadneme špatně.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem cablik
Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Aby se lidé vzpamatovali, napřed musí dopadnout špatně, jak jsem během svého života za jednaasedmdesát let zjistil. Bohužel, ale jinak to u většiny našich bližních nefunguje.