Ukrajinští ozbrojenci udeřili na Doněck a předměstí, armáda DNR ničí nepřátelské síly

Jak informovala Russkaja Vesna, ukrajinští okupanti dnes od rána intenzivně střílejí podél téměř celé frontové linie v Donbasu. V naléhavém prohlášení zástupce armády DNR uvedl, že obránci republiky byli nuceni opětovat palbu na AFU a zničit palebná stanoviště, aby ochránili civilisty.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

17.02.2022 – 11:52

URGENTNÍ: AFU udeřila na Doněck a předměstí, armáda DNR zničila nepřátelské síly 

Střelecká aktivita ukrajinských okupantů se však neomezila jen na ranní hodiny: zvuky dělostřelectva jsou nyní slyšet nejen v Gorlovce, ale také v Doněcku a na jeho severozápadních předměstích.

„Centrum města poslouchá, Puškinův bulvár je hlučný“, „Krytý trh je hlučný“ – píší občané Donu na sociálních sítích a vyjmenovávají místa v centru města.

V současné době je známo, že Trudovskoe, Aleksandrovka a Luganske jsou pod palbou AFU. Obyvatelé těchto doněckých předměstí musí přijmout preventivní opatření.

Hlučno je i v doněcké čtvrti Kujbyšev – obyvatelé okolí závodu Topaz uvádějí, že „takhle hlučno už dlouho nebylo“.

Doněcká novinářka Darina Vadovská na svém kanálu TG „Awareness“ informovala, že ukrajinští okupanti berou oběti: „Ukrajinci mají dvě stovky, my pracujeme.”

Informace o zraněném civilistovi v DNR šířené na sociálních sítích zatím nebyly oficiálně potvrzeny.

Nedávné události dále podkopávají důvěru v západní vlády a zpravodajské služby, stejně jako v média, která opakují pochybná tvrzení často nejmenovaných „úředníků“. Hysterie, která se šíří z Washingtonu a Londýna, hluboce poškozuje jejich budoucí důvěryhodnost. Jak poznamenala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, 15. únor 2022 (den, kdy se předpokládaná invaze neuskutečnila) „vejde do dějin jako den, kdy selhala západní válečná propaganda“. Západ byl „zostuzen a zničen bez jediného výstřelu“, řekla.

Můžeme našim špiónům věřit?

Pokud jde o Ukrajinu, ta může poukazovat na dodatečnou vojenskou podporu, které se jí dostalo, ale nové zbraně jí téměř nijak nepomohou odolat plnohodnotnému ruskému útoku. Je naprosto jasné, že existují velmi přísné limity, pokud jde o to, co je Západ ochoten udělat pro jeho podporu. Panika vyvolaná americkými a britskými předpověďmi o blížící se válce měla navíc škodlivý vliv na ukrajinskou ekonomiku. Zahraniční investoři, kteří pravděpodobně již dříve pochybovali o umístění svých peněz na Ukrajině, si to od nynějška dvakrát až třikrát rozmyslí.

Je také zřejmé, že ukrajinská politika vůči Donbasu je ve slepé uličce. Odmítá plnit minské dohody, ale zároveň nemůže problém vyřešit silou. Putinova zmínka o genocidě dává jasně najevo, že ochranu obyvatel Donbasu bere vážně. Zdá se tedy, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou je prozatím vyloučena, ale pokud se ukrajinská vláda někdy pokusí získat Donbas zpět silou, lze očekávat násilnou reakci ruské armády.

To znamená, že dokud bude konflikt v Donbasu pokračovat, zůstává možnost války zachována a Rusko bude pravděpodobně udržovat velký počet vojáků v těsné blízkosti Ukrajiny. V důsledku toho můžeme v budoucnu očekávat další válečné strachy. Tento příběh bohužel zdaleka nekončí.

Česko dodá Ukrajině dělostřeleckou munici, uvedlo Ministerstvo obrany ČR -  20.01.2022, Sputnik Česká republika

Ukrajina a Donbas se navzájem obviňují z těžkého ostřelování

Zprávy přišly poté, co Kreml prohlásil, že riziko konfliktu v regionu zůstává vysoké.
Ukrajina a Donbas se vzájemně obviňují z těžkého ostřelování

Na kontaktní linii ve válkou zmítaném ukrajinském Donbasu byla hlášena silná palba a výbuchy, přičemž kyjevské síly a síly věrné dvěma separatistickým samozvaným republikám se navzájem obviňují z agrese několik hodin poté, co Kreml varoval, že by mohlo dojít k novým bojům.

Představitelé neuznané separatistické Doněcké lidové republiky (DLR) na východě Ukrajiny ve čtvrtek oznámili, že vládní jednotky zaútočily na okraj jejího území. Podle DLR jednotky z Kyjeva ostřelovaly několik měst a vesnic z minometů ráže 82 mm, ručních granátů a pušek.

Ukrajinské ozbrojené síly následně oznámily, že byla napadena osada nacházející se poblíž Luganské lidové republiky, druhého separatistického území v regionu, a fotografie kolující po internetu údajně ukazují mateřskou školu zasaženou granátem na straně kontrolované vládními silami. Úřady uvedly, že dva civilisté byli zraněni, střely zasáhly školu a polovina oblasti přišla o elektřinu. Obyvatelé byli evakuováni.

Invaze je ukončena, ale krize nekončí
Přečtěte si více Invaze je ukončena, ale krize nekončí
Kyjev se zmítá v občanské válce se dvěma separatistickými územími od roku 2014, kdy separatisté vyhlásili nezávislé republiky po svržení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče během masových pouličních protestů. Ukrajinští představitelé spolu se západními zeměmi obviňují Rusko z podpory povstalců a rozdmýchávání konfliktu.

Moskva popírá, že by byla stranou války, a oficiálně neuznává Doněckou lidovou republiku a Luganskou lidovou republiku jako nezávislé státy.

Tento týden však ruský parlament odhlasoval návrh adresovaný prezidentu Vladimiru Putinovi, který vyzývá Rusko, aby oznámilo svou podporu nezávislosti Doněcka a Luganska, přičemž 351 zákonodárců návrh podpořilo a pouze 16 bylo proti. Putin prohlásil, že je nakloněn diplomatickému řešení a domnívá se, že minské dohody by měly být dodržovány, ale na návrh zatím oficiálně nereagoval.

Tiskový tajemník Kremlu Dmitrij Peskov ve středu prohlásil, že je docela pravděpodobné, že Ukrajina bude usilovat o vojenské řešení konfliktu. „Pozornost našich partnerů je upřena na skutečnost, že vojenská operace a pokus o řešení problémů za použití síly na jihovýchodě jsou zcela reálné,“ prohlásil. „Tato pravděpodobnost je vysoká a reálná.“

Zdroj: Russkaja Vesna

3.1 26 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
bagoun
bagoun
před 2 lety

Proboha,co to mate za překlad?To prekladal robot?

standa
standa
před 2 lety

“…fotografie kolující po internetu údajně ukazují mateřskou školu zasaženou granátem na straně kontrolované vládními silami….” – Falešná fotka – false flag – zasažení granátem je neuměle napodobeno bouráním zdiva. Pokud by granát proletěl jistě by ho ukázali. Není. Zdivo není poškozeno výbuchem, police s fotbalovými míči nepoškozená, kulaté fotbalové míče stojí na… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Tlak na rozpoutání války pokračuje nadále o zmírnění napětí,nikdo ze západu nevolá a to nevypadá dobře ani pro nás.Spíš se ještě bude přitvrzovat a mám obavu,že zablokují i Novou republiku,když se neprosazují oslavné články na USA,na fašisty Ukrajiny.

vaclav
vaclav
před 2 lety

No většinou každý dobrý skutek je nějak špatně pochopen nebo zneužit stranou které je tento dobrý skutek nabýdnut. Čiň čertu dobře – peklem se ti odmění. Doněcká a Luhanská oblast po úspěšném uzavření Ukrouškých sil v kotli, tyto útočníky nezlikvidovala ale propustila. Naprosté diletanství. Mněli své vítězství dodátnout do vítězného konce.

cablik
cablik
před 2 lety

Zase napadají ty dvě republiky a opět dostanou přes hubu zastaralé zbraně dodané západem nic neřeší. Bohužel tam bude neustále napětí a propaganda i možnost opravdové války.

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

S hovady se nevyjednává – hovada se ničí. To je ta základní chyba mírotvůrců.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Ukrajina sice dostala “skvělé” západní zbraně, ovšem zcela určitě jde o techniku starší, nedosahující kvalit moderní výzbroje. Ale hlavně – zbraně sice mají, ale ovládat a plnohodnotně je používat dosud nedovedou – čas na osvojení a výcvik byl zatím příliš krátký. Proto jsou odkázáni na pomoc různých “poradců” z USA, Nevelké Británie atd. …… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Haskuv Duch
danny
danny
před 2 lety

“Válka musí bejt!” Za jakoukoliv cenu, jen ne americkou. Američani ji zoufale potřebují! proto ta prohlášení, datum stíhá datum. Putin jim na špek neskočil a Evropa se do války nežene. Kromě nýmandů z Pobaltí a naší zemičky. Velcí hráči dobře vědí, jaká bude cena. o c přijdou a kdo to všechno zaplatí. nejen Rusové, ale… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Jak to vypada tak moc v suchu nebudou…….”Natural News) Vlny zločinu se dál valí přes města řízená demokraty především díky tomu, že levicoví okresní státní zástupci odmítají stíhat porušovatele zákona a nutí maloobchodníky, kteří chtějí zůstat v podnikání, k drastickým opatřením. Bleskové davy zločinců, kteří zastavují v několika vozidlech, vbíhají do podniků a rychle uklízí celé… Číst vice »

explorer
explorer
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Také si myslím, že se Amíkům válka hodí. A čím dříve, tím lépe, protože Čína “jede”, zatímco USA pomalu, ale jistě sjíždí “bůhví” kam, nejenom ekonomicky. Jakou jinou možnost mají udržet si jakou-takou hegemonii? Ovládnout Evropu. Daří se! I přes rusofobii. Loutkovlády schvalují nové sankce proti RF. Sebevražedné sankce, které poškodí jejich… Číst vice »