Petice proti korespondenční volbě se rychle šíří českým internetem

Více jak tisíc podpisů za pár hodin. To je výsledek startu petice proti zavedení korespondenčního hlasování v českých parlamentních volbách, do které se v minulých dnech opřeli Svobodní. Jak uvedl předseda strany Libor Vondráček, je třeba udělat vše pro to, aby byla zachována ústavní zásada tajnosti voleb.

„Svobodní korespondenční volbu pro volby v ČR nepodporovali nikdy. Termín voleb je dlouho dopředu známý a kdo se chce zúčastnit, včetně lidí v zahraničí, může. Pro případy zdravotní indispozice v ČR mohou volit lidé i v nemocnici nebo doma, pokud přestaneme blbnout s karanténami v době COVIDu, kdy mnoho lidí nemohlo legálně volit,“ říká Libor Vondráček, který je přesvědčený o tom, že vždy je to otázka svobodné volby.

„Kdo je na zahraniční misi, jako např. vojáci nebo velvyslanci, ten má volební urnu blízko. Kdo je dobrovolně dlouhodobě v zahraničí, ten ji může mít daleko,“ říká bez okolků Vondráček.

„Snaha o digitalizaci a usnadnění života občanům je jistě chvályhodný cíl, ale zajištění zachování ústavní zásady tajnosti voleb a důvěryhodnost voleb obecně je pro nás důležitější. Zefektivňujme se v IT všude jinde. Až to budeme umět, přemýšlejme, jak třeba vymyslet i volby, ale zatím neexistuje žádná technologie ani blockchain, která by zaručila dodržení všech volebních zásad chráněných Ústavou ČR,“ dodal předseda Svobodných Vondráček.

Petici můžete podepsat online

https://bit.ly/3A4VN72

zde……….

3 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Prodost
Prodost
před 1 rokem

Petici jsem podepsal, jakby také ne. ALE! Vůbec si nejsem jist, že současný volební způsob není manipulovatelný v jeho samotném procesu. Naopak, jsem si jist, že je a že se toho zneužívá pokaždé. Přímý důkaz podat tady a teď nemohu ale… Jak se k moci dostala celá tato fialová příšera. Dokonce tak, aby měla… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Prodost

Každý podpis, dobrý podpis. To propadnutí milionu hlasů, co dalo pětikolce většinu křesel ve sněmovně bylo podivné. Ke zmanipulování by tehdy stačilo pár tisíc hlasů. A když se víceméně javí jasným zmanipulování hlasů pro TOPku (aby dosáhla na 5%) v kterýchsi volbách předešlých, podezření se stává velmi silným. O neústavní úloze Ústavního soudu… Číst vice »