Joe Biden se nehodlá omlouvat za masové vraždění japonských občanů Američany

Snímek japonského přístavu Nagasaki po atomovém bombardování – srpen 1945

Spojené státy mají jen v 21. století na svědomí nejméně 4,5 milionu mrtvých na celém světě. Informovalo o tom americké vydání deníku Washington Post. Deník cituje výňatky ze zprávy vědců z Brownovy univerzity, kteří vypočítali přibližný počet obětí válek rozpoutaných Spojenými státy po celém světě pod záminkou boje proti terorismu.

Autoři připouštějí, že důsledky konfliktů v Afghánistánu, Pákistánu, Iráku, Sýrii, Libyi, Somálsku a Jemenu jsou “mimořádně rozsáhlé a složité” a “nevyčíslitelné”. Nejde o ty, kteří padli na bojišti, ale o ty, kteří se stali oběťmi následné humanitární katastrofy.

WP: “Je možné provést hrubý odhad těchto ztrát. Podle výzkumníků se jejich celkový počet pohybuje mezi 4,5 až 4,6 milionu lidí, přičemž toto číslo stále roste s tím, jak přetrvávají následky konfliktů. Podle zprávy zemřelo 3,6 až 3,7 milionu lidí z “nepřímých příčin” – například v důsledku zhoršení ekonomických, environmentálních, psychologických a zdravotních podmínek. Dědictví války proti terorismu vedené Spojenými státy je pro obyvatele Blízkého východu, severní Afriky a střední Asie katastrofální.”

Téměř pět milionů lidí. A to mluvíme pouze o jednadvacátém století. Lze uvést i příklady z předcházejících let. Vezměme si například válku ve Vietnamu. Nebo naprosto neodůvodněné použití jaderných zbraní proti japonským městům. Atomové bombardování Hirošimy a Nagasaki si vyžádalo statisíce obětí. Neměl by se Joe Biden omluvit za masakr japonských občanů Američany, když už se chystá letět do Hirošimy – zeptali se jeho poradce v předvečer summitu „Velké osmičky“/G-8/. Ne, americký prezident se omlouvat nehodlá, odpověděl. Takže, ani po78 letech se nedočkají.

*

1tv.ru/news/2023 – 05 – 18/ – 18. května 2023, 21:45 – z ruštiny pro Novou republiku přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3 2 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 11 měsíci

Jestli bylo použití AB adekvátní? Určitě ne a valku to nezkratilo. Na druhou stranu lze pripomenout bombardovani Hamburku nebo Drážďan. To rovněž neuspisilo konec války v Evropě. Co uspisilo konec valky v Asii byla účast Sovětů.

cablik
cablik
před 11 měsíci

To je ta západní povaha oni neumí přiznat chybu za žádnou cenu jsou vychováváni v duchu ty jsi nejlepší ale realita je neúprosná. A ti arogantní fašisti co tam vládnou dnes to určitě neudělají.