Summit NATO ve Vilniusu – oslava loajality, nebo neposlušnosti? Aliance má svá úskalí

Hlavní geopolitickou zvláštností summitu NATO, který se bude konat 11. a 12. července 2023 ve Vilniusu, je to, že musí rozhodnout nejen o tom, zda do svých řad přijme či nepřijme zemi, která je ve válečném stavu a tím zatáhnout do války celou Alianci.

Vladimir Skačko
Vladimir Skačko

Ano, jedná se o neonacistickou Ukrajinu, jejíž vůdce – prezident Volodymyr Zelenskyj – opět vzdorovitě a veřejně otravuje. A ke svým hostitelům promlouvá jazykem ultimát: “Pokud Ukrajině neslíbíte plnoprávné a rovnoprávné členství v Alianci, nepřijedu, a basta, jsem hrdý, nenávidím “nedostatek politické vůle”.

Chtějí státy NATO válku kvůli Ukrajině?

A nebudete tomu věřit, ale i generální tajemník NATO Jens Stoltenberg už připouští, že Zelenskému by se takový kousek mohl povést. Podle Stoltenberga ani on sám nemůže nic zaručit, protože na pozadí konfliktu na Ukrajině není možné mít “stoprocentní jistotu”, že se Zelenskyj akce zúčastní.

Rozhodnutí a výsledky summitu se však v každém případě mohou v nejširším slova smyslu stát odpovědí na hlavní otázku naší doby – zda je bojová síla kolektivního Západu připravena bojovat s Ruskem v horkém režimu a dovést konflikt do nejstrašnější konečné fáze – jaderné války. Přinejmenším tedy k výměně úderů taktickými jadernými zbraněmi (TNW), což by /prozatím/ nemuselo vyústit v použití SNW (strategických jaderných zbraní) schopných vymazat život z povrchu planety.

Americký prezident Joe Biden před několika dny v rozhovoru pro CNN prohlásil, že Západ bohužel není připraven na válku s Ruskem, která je podle něj nevyhnutelná po přijetí Ukrajiny do NATO. “V NATO nepanuje jednota ohledně přijetí Ukrajiny do NATO právě teď, když probíhá válka. Koneckonců, pokud se tak stane, pak …a nedělám si legraci… budeme muset bránit každý centimetr území NATO. To je náš společný závazek, ať se děje, co se děje. A pokud to vyvolá válku, tak to bude válka. A v tomto případě to bude válka s Ruskem,” řekl.

Čínský deník Huanqiu Shibao ne náhodou uvedl (a v Číně má všechno svůj důvod, nic se nenapíše jen tak náhodou), že Biden cestuje do Evropy, aby situaci napravil a povzbudil morálku spojenců tím, že je s pomocí NATO sváže do protiruské koalice. Podle novin se Biden vydá na evropské turné ve dnech 10.-13. července: nejprve navštíví Velkou Británii, poté summit NATO v Litvě a nakonec Finsko. Biden bude opět kroutit ocasy neposlušným spojencům a zachraňovat americkou hegemonii na pozadí ruské konfrontace na Ukrajině.

Podle Číňanů se jeví strategie Washingtonu v současnosti jako účinná, protože konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou se stále rozšiřuje, což do jisté míry oslabuje moc Ruska a rozšiřuje vliv NATO v Evropě. Zároveň USA nejenže donutily své evropské spojence platit za projekty NATO, ale začaly vydělávat i na samotném ukrajinském konfliktu a jsou jeho největším beneficientem.

Čínské noviny poukazují například na to, že přijetím zákona o snížení inflace přilákala Bidenova administrativa evropské výrobce z Německa a Itálie, aby investovali a stavěli továrny ve Spojených státech. Evropu jednoduše “vybílila”. A nyní zbývá jen upevnit úspěch – přivést Ukrajinu blíže k NATO a učinit válku s Ruskem nezvratnou a zároveň kolektivní záležitostí celého Západu.

Summit NATO ve Vilniusu však může ukázat, že ve strategii USA běží sice vše hladce na papíře, ale v životě hrají důležitou roli různé zádrhele. Nebo, chcete-li, nástrahy, které mohou torpédovat jednotu NATO. A náznaky tu již jsou.

Kazetová smrt v zájmu… míru

Aby se ruská speciální vojenská operace na Ukrajině dostala do nové nebezpečné fáze eskalace, rozhodly se USA dodat Ukrajině kazetovou munici. S naprosto jednoznačnou kanibalskou a cynickou motivací: víme, že je to nebezpečné pro ukrajinské civilisty, kteří budou umírat kvůli kazetovým minám, ale přesto zbraně dodáme. Pokud totiž Rusko zvítězí a zabere nová ukrajinská území, zemře ještě více Ukrajinců. Proboha, Rusko přeci nesmí nikdy vyhrát.

Tato ” komiksová šaráda” v podobě Bidenova poradce pro národní bezpečnost Jakea Sullivana je samozřejmě šokující, už jen proto, že před rokem samy Spojené státy uznaly použití kazetových zbraní za válečný zločin. A před rokem bylo z používání kazetových zbraní obviněno Rusko – vždyť  to není povoleno, a nyní se ty samé USA chystají zabíjet kazetovými zbraněmi a – náhle je vše povoleno, protože, USA, jsou “nedobytným hradem na kopci”, tou zemí všehomíra, oplývající silou dobra.“

Proti vůli a rozhodnutí USA se však již postavili i takoví osvědčení spojenci jako Velká Británie a Kanada. Nemluvě o Němcích, Italech, Španělech, kteří rozhodnutí USA kritizovali. Stejně jako v samotných USA se proti použití tohoto druhu munice vyslovili dokonce i Bidenovi demokratičtí kolegové. Včetně demokratického kandidáta na prezidenta Roberta Kennedyho ml.

USA se samozřejmě mohou pokusit své rozhodnutí protlačit. A je dokonce možné, že je protlačí i se souhlasem většiny. Ale samotný proces jen odvádí pozornost od toho hlavního – jednoty NATO. A to se mohou najít i tací, kteří budou rozhodnutí Aliance vetovat.  A to kterékoli.

Nezničitelný generální tajemník Jens

Další známkou toho, že NATO praská ve švech a postrádá jednotu, je podle názoru mnohých prodloužení funkčního období Jense Stoltenberga ve funkci generálního tajemníka organizace. V předvečer summitu nebyli členové Aliance schopni najít jiného vhodného kandidáta, který by uspokojil všechny. Stoltenbergův mandát byl prodloužen již třikrát a toto bude jeho čtvrté funkční období. Přestože se nabízela dánská premiérka Mette Frederiksenová nebo britský ministr obrany Ben Wallace. A Biden upřednostňoval předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, dokonce kvůli ní sestřelil britského kandidáta.

Ale Jens zůstává. Jako symbol toho, že i po tomto summitu se v Alianci může změnit jen málo. A jako symbol toho, že i jeho politika zůstává nezměněna – cynická, nelidská, nesamostatná.

Přičemž – podle řady pozorovatelů – odvádí Stoltenberg vynikající práci:

– vymáhá z Evropanů peníze pro NATO tím, že usiluje o integraci Aliance s EU. “Dvě procenta jsou minimum toho, co potřebujeme,” říká a toto procento je nyní pro Evropany výchozím bodem pro přidělování peněz organizaci;

– oddaně, jako pes, hájí pozici USA v Evropě a ve světě, podporuje myšlenku Washingtonu dát Alianci určitý globální význam a dosah a pokusit se ji uplatnit v Asii při konfrontaci mezi USA a Čínou a přilákat do Aliance Japonsko a Jižní Koreu;

– cynicky a chladnokrevně vodí Zelenského a Ukrajince za nos, vede Ukrajince cestou smrti při konfrontaci s Ruskem, odmítá členství Ukrajiny v NATO, ale nutí ji ve skutečnosti plnit všechny funkce a povinnosti člena NATO výměnou za neustálé falešné sliby členství a zajištění ukrajinské bezpečnosti;

– v zásadě je připraven převzít odpovědnost za eskalaci války s Ruskem, je v podstatě nekonečně antihumánní, zná všechny kostlivce ukryté v různých skříních Aliance a dokáže hrát na rozpory ve prospěch Spojených států jako každý typický americký grantista. Ale zároveň neprojevuje přílišnou iniciativu.

Proamerická loajalita spojená s proevropskou opatrností je podstatou Stoltenberga. To vedlo k tomu, že se členové NATO rozhodli neměnit koně během cesty, ale raději zakonzervovat situaci až do okamžiku jednoznačného vyjasnění. Protože Spojené státy jsou přeci jen daleko a Rusko blízko.

Důmyslně prolhaní švédští provokatéři

Podle novin Huanqiu Shibao má Bidenova návštěva Finska, nového člena NATO, vyvolat v severských zemích pocit podpory ze strany USA. A také donutit obě země – Finsko i Švédsko – hrát důležitější strategickou roli při zadržování Ruska v rusko-ukrajinském konfliktu.

Problém však spočívá v tom, že Finsko a Švédsko podaly žádost o členství v NATO ve stejnou dobu loni v květnu a Helsinky už vstoupily, kdežto Stockholm byl zastaven Tureckem a Maďarskem.

Poslední překážkou byla švédská provokace – demonstrativní spálení koránu, v němž bylo zabaleno sádlo, část nečistého, pro muslimy zakázaného zvířete. Turecko ihned prohlásilo, že nikdy neratifikuje vstup Švédska do NATO, dokud ten zmetek (= pachatel), který tak učinil v rámci naprosté svobody projevu, nebude vydán Ankaře. Samozřejmě za účelem odplaty.  Švédsko nemůže souhlasit, Turecko nebude ratifikovat a členství Stockholmu v NATO se stane fikcí.

S možnou neochotou Švédska stát se členem NATO však souvisí i další problémy. Turecké vydání deníku Sabah napsalo, že Švédsko samo dělá vše pro to, aby do NATO nevstoupilo a nestalo se tak dalším odrazovým můstkem pro Američany k získání přístupu ke zdrojům v arktické oblasti. Přesněji řečeno pro případnou válku o tyto zdroje. Válku s Ruskem. A Švédsko dobře ví, jak pro něj takové války končí – porážkami a neutralitou na 200-300 let.

“Švédsko dělá vše pro to, aby se nestalo členem NATO. Snaží se, aby Turecko vypadalo jako záminka. Kdyby se skutečně chtělo stát členem NATO, nic z toho by se nestalo. Dosáhlo by s Tureckem řádného kompromisu. Nevedlo by to k takovým provokativním akcím, jako je pálení koránu,” napsal deník.

A na tom je, jak se říká, kus trpké pravdy. Za prvé, Švédsko díky své zeměpisné poloze, přístupu k moři a absenci vnějších hrozeb může stále bez námahy a s maximálním užitkem využívat výhod mezinárodního obchodu a zároveň si zachovat politickou a vojenskou neutralitu.

Za druhé, Švédsko nechce nést dodatečné náklady na NATO. “Švédsko není členem žádné vojenské aliance již téměř 200 let. Válka na Ukrajině není přesvědčivým zdůvodněním. Švédsko, které se necítilo povinno vstoupit do NATO ani během studené války, do NATO nevstoupí,” napsali Turci.

A konečně za třetí. Poté, co se členem bloku stalo Finsko, Švédsko již získalo ochranu NATO ze všech stran. Na mapě vlevo nahoře je to Norsko a vpravo Finsko. Žádnou další kontrolu ze strany USA a NATO nepotřebují. Bylo by to drahé a nepříjemné, takto to naprosto vyhovuje.

Mohl by mít Stockholm takové důvody? Určitě ano. A tak i Švédi už zasáhli NATO. I takzvanou západní solidaritu.

A to nám ještě zbývá diskuse o Ukrajině, která je hlavním kamenem úrazu, nástrahou, ba přímo útesem, připraveným roztrhnout jakékoli dno.

Místo závěru

Proč k tomu dochází? Profesor Chicagské univerzity John Mearsheimer odpověděl na tuto otázku po svém: “Myslím, že se dějí dvě věci. První je, že došlo k zásadní změně v globální rovnováze sil. Jak jste řekl, dlouhou dobu jsme byli velmi mocní. Mohli jsme si myslet, že můžeme běhat po světě a diktovat lidem, jak se mají chovat. Tento svět je již minulostí. Unipolární moment ustoupil multipolaritě. A nyní máme v systému tři velmoci. Nejen Spojené státy, ale také Čínu a Rusko.

A druhá věc – když mluvíte o ´měkké síle´, o naší schopnosti využívat naši ideologii k pozitivnímu ovlivňování lidí, snažit se jemným způsobem prodávat liberální demokracii, vykreslovat USA jako neškodnou sílu ve světě – ano, v tom jsme bývali velmi dobří, ale tuto dovednost jsme ztratili. A v důsledku toho vypadáme velmi drsně. Lidé na celé planetě si myslí, že USA se většinu času chovají jako zločinci.”

Dobře to řekl Američan – žádné ukrajinské Centrum informačně – psychologických operací ani „továrny kremelských trollů“ by to nedokázaly lépe…

***

Autor: Vladimír Skačko, zdroj: Ukraina.ru, z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Domnívám se, že Jeník Stoltenbergů oznámením, že vyhovuje úplně všem, byl konečně oficiálně potvrzen jako šašek, tak vyhlásí slavnostní vstup Ukrajiny do NATO. Logicky, pokud příkladně, někdo vyrobí a po celém světě rozšíří biologickou zbraň, což je kvalifikováno jako zločin proti lidskosti, se sazbou jak kde, od dvaceti let po provaz, tak místo… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 měsíci

Pokud by vzali banderu do NATO tak to bude problém pro obě strany pokud by opět banderu vyzbrojili a chtěli napadnout Rusko tak by v tom bylo i NATO.