Zametání ulic? Uprchlíci do práce a všichni. Německo tvrdě

V Německu běží debata, že by si uprchlíci, kteří chtějí žít v nejbohatší zemi EU, měli povinně najít práci. A pokud si jí nenajdou, alespoň veřejně prospěšné práce, měli by se jim snížit sociální dávky.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

S tímto požadavkem přišel například bavorský politik Alexander Dobrindt z opoziční CSU. Ale nebyl sám. Podobně to vidí i někteří politici, jejichž strany jsou součástí dnešní vládní koalice. Z řad FDP dokonce zaznělo, že uprchlík, který nechce v Německu začít pracovat, by měl zemi opustit. Sociální demokraté to však vidí jinak.

Server německého deníku Bild upozornil, že předseda bádensko-württemberské krajské organizace CDU Joachim Walter volá po tom, aby si všichni uprchlíci, kteří chtějí žít v Německu, museli povinně najít práci.

„Pro naše regiony by bylo důležité – i s ohledem na naléhavě potřebnou společenskou akceptaci – aby se uprchlíci rychle dostali do práce, případně i do neziskové činnosti,“ řekl s tím, že si není jist tím, zda německý sociální systém uprchlíky dostatečně motivuje k hledání zaměstnání.

Prezident Bádensko-Württemberského svazu obcí Steffen Jäger dal najevo, že to vidí podobně. „Náš sociální stát pomáhá těm, kteří pomoc potřebují. Stát však musí mít právo očekávat, že každý jednotlivec pak v rámci svých možností také přispěje k úspěchu společnosti. Například tím, že vykonává veřejně prospěšné práce,“ prohlásil Jäger.

Bild připomněl, že v 80. letech byli žadatelé o azyl v Berlíně vyzváni k zametání ulic. Podle listu na německém pracovním trhu schází jak pracovníci ve stavebnictví, tak např. pracovníci v sociálních službách.

Bavorský politik Alexander Dobrindt (CSU) volá po tom, aby uprchlíci, kteří nepracují, dostávali nižší finanční podporu. „Součástí integrační služby musí být nabídka práce. Pokud tato nabídka nebude přijata, musí dojít ke snížení dávek,“ prohlásil.

Ve stejném duchu se vyjadřují i politici liberální FDP, která je na rozdíl od CDU/CSU součástí dnešní vládní koalice sociálních demokratů, Zelených a liberálů z FDP.

„Cílem musí být uspořádat a kontrolovat migraci tak, aby nedocházelo k imigraci do sociálních systémů, ale na německý pracovní trh,“ uvedl člen FDP Stephan Thomae. Ten dokonce prohlásil, že uprchlík, který nechce v zemi pracovat, by měl Německo opustit.

„Kdo se snaží, chce zde pracovat a něčím přispět naší společnosti, měl by tuto perspektivu také získat. Ti, kteří tak nečiní, musí z Německa zase odejít,“ uvedl.

Ale celá FDP nemá stejný názor. Christoph Meyer, místopředseda parlamentní frakce FDP, má za to, že politici CDU/CSU přišli s těmito požadavky v rámci boje o voliče.

Expert na trh práce Enzo Weber z Institutu pro výzkum trhu práce a zaměstnanosti však ve vyjádření pro Bild varoval, že požadavek povinně si najít alespoň nějaké zaměstnání, včetně veřejně prospěšných prací, může v konečném důsledku pracovní trh oslabit. Lepší by bylo dostat nové zaměstnance do odvětví, kde budou potřeba.

„Trh práce je důležitou pákou integrace. Je však pravděpodobně zásadní umožnit žadatelům o azyl přístup na něj prostřednictvím rychlých postupů. To je důležité i pro zaměstnavatele: Potřebují jistotu plánování. … Měli bychom lidi dostat do produktivních zaměstnání. Máme největší nedostatek pracovních sil od dob hospodářského zázraku,“ upozornil.

Politik SPD Macit Karaahmetoglu v rozhovoru pro Die Welt poznamenal, že situace uprchlíků jsou individuální, mnozí se musí nejprve naučit mluvit německy a návrh CDU/CSU, aby si našli práci, je z jeho pohledu zcela mimo německou realitu. „Návrhy se v Německu míjejí s realitou.“

Upozornil také, že z jeho pohledu bude byrokratické úsilí, které by mělo uprchlíky přimět ke hledání zaměstnání, neúměrně vysoké tomu, jaké nakonec může přinést výsledky.

 

 

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 9 měsíci

Nie je to sranda, znížiť sociálne dávky?
Prečo by mali nejaké mať?!
Čo tak strava trikrát denne, latríny a sprcha raz týždenne?!
Ubytovanie na lehátkach v stanoch.
Počas základne vojenskej služby som ako občan tohto štátu na tom lepšie nebol. Tak prečo tá ústretovosť voči neobčanom?!

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

Je zarážející, že dodnes ještě nikdo neudělal analýzu z jaké oblasti vlastně ti ukrajinští uprchlíci jsou. Ono totiž ti co opravdu potřebují pomoc, tedy echt váleční uprchlíci, uprchli, světe div se – k agresorovi. (tři miliony!) Nějak si nemohu vybavit, jestli když Dolfi vlítnul do Francie, zaplnili francoužští uprchlíci Berlín, aby se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Ukrajincům v Německu se nejenže nechce na frontu bojovat za denokracii a lidská práva, ale odmítají i zametat ulice. Ještě že mají na své straně německou sociální demokracii. Být Ukrajincem v Německu, také by se mi více líbilo ležet v posteli, brát podporu v eurech a nemuset se ohánět koštětem. Takové “válka” by se asi líbila každému.

cablik
cablik
před 9 měsíci

„Kde jsou ti Ukrajinci? Nemám lidi.“ Podnikatel o Romech, uprchlících a Fialovi
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Kde-jsou-ti-Ukrajinci-Nemam-lidi-Podnikatel-o-Romech-uprchlicich-a-Fialovi-740259