Zoufalé nápady zoufalých a neodpovědných lidí

V zelených kebulích bývalých zupáků se rodí děsné myšlénky. O jedné z nich je i text bývalého předsedy vlády Jiříi Paroubka

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Na serveru Parlamentní listy jsem se dozvěděl, že můj bývalý úhlavní politický soupeř, expremiér Topolánek, vyzývá k bombardování Moskvy. No, abych byl přesný, mluví o tom, že by se to mělo zvážit, což je de facto totéž. Naštěstí M. Topolánek žádný vliv na rozhodovací procesy v organizaci NATO nemá. Tím ale neříkám, že by se nenašlo na relevantních místech v organizačních složkách tohoto vojenského paktu pár lidí, kteří mají na věc stejný názor jako bývalý český premiér.

O co jde? Rusové pozastavili platnost tzv. obilní dohody, která umožňovala vývoz obilnin z ukrajinských přístavů, které jsou blokovány ruskou černomořskou flotilou a jsou tedy de facto pod kontrolou Moskvy.

V. Putin mluví o tom, že Západ nesplnil svou část dohody, ke které se vlastně také zavázal. Nejde přece jen o vývoz ukrajinského obilí, ale i o vývoz násobně větší obilné produkce Ruska, která pokud má být vyvezena, Rusové očekávají, že bude také zaplacena. A pokud ruské banky nejsou zahrnuty do mezinárodního systému zúčtování SWIFT, tak by to znamenalo vlastně to, že Rusové budou vyvážet obilí zdarma. Posuďme objektivně, jestli je to pro ruskou stranu přijatelné řešení. Rusové mají výhrady také k překážkám ve vývozu své produkce umělých hnojiv. Zkrátka, ukrajinská strana a Západ si představují ustanovení a realizací dohody poněkud jednostranně. Dívají se na Rusko jako na smluvní stranu, kterou není potřeba brát vážně.

Takže přišlo to, co asi přijít muselo. M. Topolánek, zřejmě z přemíry horkého počasí, přišel na to, že nejlepší cestou, jak vynutit pokračování obilní dohody s Ruskem, je zvážit bombardování Moskvy. Možná, že mu v návalu horkého počasí uniklo, že by to znamenalo to, čemu se nazývá casus belli, tedy česky řečeno: důvod k válce. Myslím, že není potřeba mít velkou fantazii k představě, že pokud by došlo k útoku na hlavní město Ruska, ruská odveta by byla počátkem světového Armagedonu. Tedy, Rusové by odvetou použili jaderné zbraně, druhá strana rovněž a svět, tak jak jej známe, by shořel. Přiznám se, že to je něco, co se mi příčí. Stejně tak jako uvažování Schwarzenbergů a Topolánků, kteří dávají veřejně k dispozici svá moudra na řešení konfliktu Ukrajina – Rusko, respektive Západ – Rusko.

Bohužel v umělé bublině, kterou kolem sebe mají evropské politické elity – tím ale neříkám, že oba dva jmenovaní pánové ještě patří k nějaké elitě, ale uvažování mají podobné: velmi lehkomyslné. Podobné uvažování evropských politických elit těsně před začátkem první světové války. Také tehdy se zdálo jako dobrý nápad německému císaři Vilémovi II., když dá bianco směnku k útoku na Srbsko rakouské generalitě. Rakouští generálové se ve své omezenosti domnívali, že povedou ve vztahu k Srbsku, které překáželo zájmům rakouské monarchie na Balkáně, jen lokální a krátkou válku. Lokální válka se po několika dnech rozšířila na celoevropský konflikt a Srbsko bylo poraženo až po poměrně dlouhé době, ale jádro srbské armády zničeno nebylo.

Nechci vyjmenovávat, jaké důsledky měla I. světová válka, ale vím zcela nepochybně, že III. světová válka, jejímž počátkem by byl útok na Moskvu, by znamenala konec světa.

Myslím, že příště by si M. Topolánek, nežli začne sypat z rukávu politická moudra, měl dát curifindu na uklidněnou. Ta by mu mohla pomoci i v horkém počasí k jasným chvilkám v uvažování.

***

Autor Jiří Paroubek
Předseda vlády ČR v letech 2005-2006. V období 2004-2005 ministrem pro místní rozvoj. Po oba roky kdy byl premiérem dosahoval stát hospodářský růst (HDP) cca 7 % a schodek státního rozpočtu byl plně pod kontrolou, zejména vytvářením vysokých rozpočtových rezerv. Předseda ČSSD v letech 2005-2010, kdy tato strana dosáhla nejlepších volebních výsledků ve své historii a stala se nejsilnější českou politickou stranou. V letech 2006-2013 členem Poslanecké sněmovny. V letech 1990-2005 členem pražského zastupitelstva. v období 1998-2004 náměstkem primátora pro finance. Předseda Společnosti W. Brandta a B. Kreiskeho od roku 1993 až dosud. Vydavatel časopisu Trend v letech 1993-2010. Předseda redakční rady serveru Vaše věc od roku 2010 dosud. Předseda strany LEV 21 – národních socialistů v letech 2011-2014.

Zdroj: Vaše věc

5 5 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 9 měsíci

Podle slov V.V.Pjakin a já je považuji za pravdivá, na Ukrajině už od ledna žádné obilí k vyvážení není. Vymetli zaprášená a myším trusem zaneřáděná sila a vše odvezli do Evropy, však hloupí Čecháčkové stráví všechno. Nové obilí bude až po sklizni a od ledna jsou jakoby obilné lodě používány na lifrování zbraní na Ukrajinu.

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

U Topolánka to není sluncem. Pokud se mozek teplem roztahuje, tak ten hňup na to má v té svojí pitomé palici místa, že by se svět mohl vařit a tihle imbecilové by přežili. Možná si ten pablb přečetl, (i když pochybuji, že si vůbec co přečetl) ono Einstenovo “Nevím, čím se bude bojovat… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Je hrozné sledovat, jak si někteří politici pohrávají s myšlenkou válečného střetu, aniž by domýšleli jeho následky. Vždyť oni sami a jejich rodiny by byli poškozeni, možná mrtví, nebo popáleni a ozáření. Že má doma kryt? A co? Jednou vylézt musí do zničené, radioaktivní krajiny a společnost mu budou dělat krysy, švábi a štíři, ti prý… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jen ještě dodám Švejkova slova: Co blázníte, vždyť jsou tady lidi!

mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dovolím si upozornit, že ohledně Topolánka tam máte dva protimluvy. Topolánek a politik? Patří do skupiny Langšádlová, Pekari-Adamová, Džamila, Laudát … A druhý – Topolánek a domýšlet, cokoliv? No to Vám setsakra ulítlo..

spartak
spartak
před 9 měsíci

Stále přemýšlím ,jak je možné ,že do čela státu se mohl dostat Topolánek i když ostatní počínaje Havlem ……Jsou to právě takové “pracovité” myšky ,které se dnes hrozí toho ,že se prý vrací totalita.

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Místo Topolánka šel do vězení Dalík. Wof je pořád v Peru (nebo už ho Interpol chyil?) Topolánek si také pochvaloval jednotky SS z pobaltských zemí. Ještě jsme plně nestrávili průšvihy Topolánka, paní Nagyové a spol. a už tady máme další vládu ODS a jejich poskoků (i když jen díky ústavnímu soudu)…nástupci Topolánka, Dalíka, Kalouska, skoroprezidenta Schwarzenerga,… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

To je taková móda – když se odehrává něco významnějšího, na světlo jsou vytahovány různé politické mrtvoly. Takže najednou můžeme v TV vidět Topolánka, Kalouska, Langera, taky Klause či Schwarzenberga i jiné (podle řešeného tématu) a poslouchat jejich přechytralé pindy starých zbrojnošů. Zpravidla mluví úplně jinak, než v dobách své aktivní služby. 🤨

cablik
cablik
před 9 měsíci

Topolánek je blbý jak štoudev kam by chtěl se svými miliony zdrhnout pokud by to začalo naštěstí Český fašisté o ničem nerozhodují.

Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci

M.Topolánkovi curifinda k “uklidnění” nepomůže, neboť “blbec je blbec a blbcem zůstane“…