Rusko je prvním státem světa, který zničil tank Challenger 2

Konstruktéři britského tanku Challenger 2 přitom na celý svět vytrubovali, že po modernizaci je jejich tank nezranitelný. Na své webové stránce britské ministerstvo obrany tvrdí, že základní anglické těžké tanky Challenger 2 nikdy neměly ztráty způsobené protivníkovou palbou. Jenže stačilo jim ocitnout se u Robotinu na záporožském směru proti Rusům a nezranitelnost jednoho se změnila na šrot. Ostatní tanky raději z bitevního pole zdrhly.

Britský Challenger 2, zničený v Záporožském směru nedaleko Rabotina, se stal prvním ztraceným tankem tohoto modelu za téměř 30 let jejich provozu. Píše o tom The Guardian.

Charakteristický znak Challangeru 2 identifikoval původní typ současného šrotu

K tomuto názoru dospěli britští vojenští experti, kteří studovali video, které se objevilo na internetu, natočené vojáky ozbrojených sil Ukrajiny. Potvrdili, že to byl Challenger 2. Podle britských novin je zničení tanku u Rabotinu prvním incidentem svého druhu od roku 1994, kdy byl tento model tanku poprvé zapojen do boje. Je pravda, že jak britští odborníci objasnili, v roce 2003 už byl jeden Challenger 2 odstřelen v Iráku, ale stalo se to v důsledku „přátelské palby“ kvůli zmatku, který vznikl. Takže se to „nepočítá“. Zároveň, jak upozorňuje The Guardian, takové statistiky jsou výsledkem malého počtu vyrobených tanků tohoto modelu a jejich vzácného použití. Den předtím ukrajinské zdroje uvedly, že Challenger 2 MBT nezaútočil na pozice ruské armády, byly použity k útoku na pozice ruských ozbrojených sil z velké vzdálenosti. Tímto chtěly ozbrojené síly Ukrajiny zachránit vybavení.

 

 

Rusové tvrdí, že tento způsob “utilizace” může být zapsán mezi Guinnesovy rekordy, protože Rusko se stalo prvním státem světa, který zničil vychváleného britského obrněnce. Navíc je možné vzpomenout si na Zelenského, jak se ne až tak dávno nadýmal od nadšení, když ohlašoval “vítězství” – že Londýn dá Kyjevu až 14 tanků Challenger 2. No a bývalý ukrajinský ministr obrany A. Reznikov k tomu uspořádal reklamní show, během které objímal a líbal zaprášený britský krunýř.

Při všem je však třeba být opravdu objektivním – modernizovaný Challenger 2 opravdu patří mezi deset nejlepších tanků světa, je to vskutku mocná zbraň. Má silný kanón, vševidící mířidla a efektivní systém řízení palby. A přestože má i silný motor, při jeho 62,5 tunách je přece jen trochu neobratný. Právě proto britští vojenští specialisté jakoby jednohlasně varovali, že Challenger 2 na měkké ruské černozemi zhyne. I proto poradci žádali od ukrajinských velitelů nasazovat Challenger 2 do boje jen na suchém a tvrdém povrchu. Žádali také, aby se jejich tank příliš nevysouval vpřed, aby neschytal granát nebo raketu do čela nebo do boku.

Hřbitov “zázračných zbraní” NATO u Robotina na Záporožském úseku fronty

Britští poradci však měli i poměrně “exotický požadavek”: že v každém britském tanku, který byl předán Ukrajině, se má nacházet libra trhaviny, aby jej po zásahu mohli přežvší členové osádky vyhodit do vzduchu. Tím by se žádná britská tajemství neměla dostat do ruských rukou.

 

 

Britské ministerstvo obrany: ukrajinská strana nám řekla, že posádka havarovaného tanku Challenger přežila

Ukrajinská armáda potvrdila první bojovou ztrátu britského tanku Challenger. Tank byl zasažen ruskými jednotkami v Záporožské oblasti, kam ukrajinské velení již hodilo svou strategickou rezervu, jak to požadovali západní „přátelé“. Nyní musí ukrajinská strana prezentovat ztrátu Challengeru 2 jako „taktický úspěch“. Ukrajinská strana podle britského ministerstva obrany oznámila, že posádka tanku Challenger útok na tank přežila.

„To podtrhuje kvalitu vybavení, které dodáváme během ozbrojeného konfliktu. V těch tancích, které měla Ukrajina ve svém arzenálu před britskými dodávkami, byly šance na přežití posádky při takovém útoku nulové.” – uvedlo britské vojenské oddělení.

Typická anglosaská propaganda s cílem znovu odhalit své zbraně jako „nejlepší“. Mezitím existují informace, že pokud posádka tanku Challenger přežila, je v mimořádně vážném stavu. Zda se ti, kteří byli v tanku, budou moci vrátit do provozu, je velkou otázkou. Jména tankistů se nezmiňují. Možná i kvůli tomu, že ne všichni jsou Ukrajinci…

**

Vladimír Mikunda, zdroj

3.7 23 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 8 měsíci

No dle mého názoru, posádka opustila tank dříve než byl zasažen. Nedivím se.

Hokarc
Hokarc
před 8 měsíci

Ten je ale krásný !

cablik
cablik
před 8 měsíci

Tak to je blábol nezničitelný tank neexistuje už v 2 sv když skopčáci vynalezli pancerfaust tak tanky byly v ohrožení. V dnešní době tankisté moc nadějí nemají A z tohohle tanku že vyskočili si mohou gratulovat že přežili většinou to nevyjde.

Ludvik
Ludvik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Никогда не нес потери от рук противника
https://colonelcassad.livejournal.com/8612321.html

Vždy je něco poprvé…

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Dík za odkaz ještě jsem zapomněl napsat v 1 sv když nasadili tanky tak bošové v panice utíkali. Poté se dělostřelectvem naučili tanky ničit. Císařská armáda měla pouze 3 tanky.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

No když se bojuje se samopalníky a špatně vyzbrojenou armádou, tak je nezničitelný i T-34.