Den před koncem dějin

Delegováním zodpovědnosti za vlastní zdraví, mravnost či finance na jiné lidi či instituce se okrádáme o šanci na spokojené bytí.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

Absurdita války je nejzřetelnější při bezprostředním ohrožení života. Z míru do války se přitom situace může zvrátit během čtyřiadvaceti hodin.

„Když jejich loď odmítne prohlídku, zničíme jim kormidlo. Oni nám na oplátku zničí letadlo. Rozbombardujeme tedy jejich základnu a oni potom zaútočí na Berlín. A tak napadneme Kubu, načež oni odpálí jejich rakety. A pak my ty naše,“ říká postava prezidenta Kennedyho ve filmu Třináct dní, aby vysvětlila, proč odmítá střelbu na ruské lodě.

Film je rekonstrukcí skutečných událostí, které se odehrály během dvou týdnů tzv. Karibské krize v říjnu 1962. Zdrženlivé jednání prezidenta Kennedyho mělo svůj původ mimo jiné v jeho znalosti knihy Srpnové výstřely autorky Barbary Tuchmanové. Kennedy knihu během Karibské krize několikrát citoval, což následně zaznamenalo ve svých pamětech a analýzách více autorů.

Z míru do války

Z míru do světové války může planeta upadnout velmi rychle. Stačí jedno chybné rozhodnutí. Pak noviny a televize začnou radit lidem, jak se chovat při jaderném útoku. Ceny na burze se propadnou na minimum. Z obchodů zmizí konzervy a toaletní papír. Fronty budou i před bankami a kostely. Hrůzy, které nastanou potom, popisuje například film Vlákna z roku 1984, jehož děsivou realističnost dodnes nepřekonaly žádné horory.

Kdo za to může

Proti těmto hrůzám se boj o uznání, tesání pomníků vlastní nesmrtelnosti a přehlídky marnosti na červených kobercích budou zdát trapné. Dokonce i počítání viníků bude irelevantní. Na konci dějin už bude jedno, kdo za to může. Může za to člověk.

Kmenové hemžení

Posedlost vítězstvím. Potřeba mít pravdu. Plácání po zádech a vzájemné potvrzování pocitů. Arogance sebeklamu, že jsem našel správné a trvalé řešení. Víra šířená mečem. Nenávist mezi kmeny.

Zákony souladu

Při opakovaném dětském ptaní PROČ můžeme od geopolitiky dojít spirálou až na úroveň buněk a k názoru, že nedokážeme-li žít v souladu s vlastním tělem, těžko najdeme soulad s jinými lidmi či dokonce národy. A že delegováním zodpovědnosti za vlastní zdraví, mravnost či finance na jiné lidi či instituce se okrádáme o šanci na spokojené bytí.

Den před koncem dějin

Člověk svou nedokonalostí neustále přispívá k tvorbě válek a vraždění. Tvorbou a podporou špatné politiky, která nedokáže udržet mír, se podílí na smrti a mrzačení. Následně egoistickou neochotou uznat, že se mýlil, prodlužuje agónii, během které se lidská těla mění na krvavou kaši. Stejnou neochotou uznat, že se mýlil, krmí konflikty až do velikosti globálních. Každý den proto může být dnem před koncem dějin. Ale každý den před koncem dějin může být šancí odložit konec na pozítří.

Snímek z filmu Třináct dní (2000)

Autorka: Cecílie Jílková, zdroj: reportéři

 

3.1 21 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan REPT
Jan REPT
před 2 měsíci

Dokavaď se lidé nenaučí pojmenovat zlo pravým jménem, zlo se bude neustále vracet ve skrytých čím dál tím dokonalejších podobách. Každý by si měl položit otázku, kde se bere tahle destruktivní ideologie. Odpověď není těžká, stačí vědět kdo jsi byl, kdo jsi a kam směřuješ. Vrať se člověče pár století nazpět… Číst vice »

standa
standa
před 2 měsíci

Nemusí být velká jaderná válka, ale stačí když Západ přijde o zdroje eltřiny ! Nemusíte mít velkou představivost, ale horor co nastane je ekvivalentní jaderné válce !

oldo
oldo
před 2 měsíci

Jestlipak v tom krásném americkém rekonstrukčním filmu bylo a děvečka ví,KDO a JAK ZAČAL tu karibskou krizi?Že to byla už tenkrát ta AMERICKÁ PAKÁŽ,která JAKO PRVNÍ rozmístila své rakety v Turecku?Nějak se o tom,ostatně jako většina ostatních,zapomněla zmínit.Každý,kdo to ví by to měl neustále vtloukat do proamerických tupých hlav!

spartak
spartak
před 2 měsíci

Proč se z naší země stala vyprahlá politická pustina? Nejsou lidi? Pravicová hloupost a nenávist vítězí ,jak dlouho?

cablik
cablik
před 2 měsíci

Podstata problému je jasná mejdan na sekeru skončil a rádoby blahobytný západ bude muset splácet dluhy. Tak by to jistí pomatenci chtěli řešit válkou když se v 2 sv tak napakovali. Jenomže dnešní situace je naprosto jiná a věřím že to tak daleko nezajde.

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

No jo, my ale přece nejsme blahobytný západ. A žádný mejdan se tu nekonal. Je mi hafo let a nic takového si nevybavuju. A sklerózou to není!

Anonym
Anonym
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Majdan může mít mnoho podob. Ale výsledky jsou podobné. Zpustošená, rozkradená, zkorumpovaná země a drtivá většina obyvatel zdevastovaná na duchu. Ale nadpoloviční většina z nich má v mozku zakódovano: Konečně jsme se zbavili komoušů!

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Furt nám říkali jak mají na západě blahobyt jenže za jakou cenu žili na dluh my jsme mejdan neměli ale budeme ho platit pane kolego.

dorotik
dorotik
před 2 měsíci

Doplnění k předchozímu komentáři. Lidské hodnoty a jejich význam pro člověka se průběžně vyvíjejí, mění, a to s ohledem na prostředí, situaci, znalosti, zkušenosti, …. . Před 35 léty pro nás vysokou hodnotou byla např. (zjednodušeně) dostupnost banánů a mandarinek o vánocích. Jakou hodnotu proti tomu má dnes mír, život, nevraždit, neumírat rukou druhých. Před 35 léty… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  dorotik

Ano, tak nějak to bylo. Ale přesto to není důvod k idealizování si tehdejší situace. Ani té vnější ani té vnitřní. Vždyť vlastně právě ti, kterým (zřejmě) přisuzujete zásluhu na onom stavu, se postarali, aby byly věci jinak. Vývoj probíhá přes krize.

Anonym
Anonym
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Asi byste to měl prosím více specifikovat. Není mi zcela jasné. Možná by stálo zato oznacitve i konkrétně.

Vývoj probíhá nepřetržitě a krize jsou jeho součástí.

kolokol
kolokol
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Asi takto. Pokud není krizová situace, může vládnout spokojenost i na pozadí mizerného stavu věcí. Jako by to jeden neznal i z osobního života?! Jenže, jak dlouho to může trvat? Nebo jinak… nepřinese to (brzy) nutně krizi?

standa
standa
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Jenže to bylo lepší než dnešek !

dorotik
dorotik
před 2 měsíci

Genetickou přirozeností člověka je jeho strach, obavy, ale stejně tak touha být zdravý, silný, mocný, žít si stále lépe a lépe ….. . K tomu ale potřebuje mnoho energie, zdrojů, prostředků, které musí ovládat. Je to ale násobně více, než samotný dokáže alokovat a vytvořit. Proto už od nepaměti si silnější jedinec toto… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  dorotik

Ano. Tak jest.

vachav
vachav
před 2 měsíci

“Člověk má potencionální sklon k destruktivnímu a sadistickému násilí a je potencionálně nabit agresivitou.”
Erich Fromm-Lidské srdce
Žádný živočišný druh na planetě nezabíjí pro potěšení -pouze Homo sapiens sapiens-člověk “rozumný” !!!

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Kosatky patří mezi nejznámější zabijáky oceánu a některé jejich útoky jsou neuvěřitelně zvrácené. O kosatkách dravých se všeobecně ví, že jsou nelítostní zabijáci. Proto se jim také v angličtině říká „killer whales“, zabijácké velryby. A přestože mají biologicky blíž k delfínům a svou inteligencí se jim velmi blíží, způsob, jakým svoji kořist loví, je spíš vlčí: smečka… Číst vice »

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

No,myslím,že kosatka loví také pro jídlo a to vaše “trápení”bude spíš promítnutí tužeb člověka do jejich chování.
Kosatky jsou proti člověku úplní beránci.

skeptik
skeptik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Kam budete chtít poslat peníze za analýzu mých “trápení”?
Nebo poskytujete takové “rady” zdarma?

PS
Samozřejmě že kosatka musí své jídlo lovit. Jaksi si nemůže dojít nakoupit do supermarketu.

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Zdravím,pokud dám termín do uvozovek,mělo by být jasné,že myslím to,co jste napsal,tedy trápení,které podle vás provádí kosatka,ne nějaké VAŠE trápení.

vachav
vachav
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Chápu,že chcete vidět náš živoč.druh v optimističtější poloze-bohužel je to zřejmě nereálné-historie je neúprosná.