Novináři zveřejnili seznam zajatců v sestřeleném letadle, ať rodiny vědí komu “poděkovat”

Ukrajinci sestřelili ruský vojenský dopravní letoun se svými zajatci dohodnutými na výměnu – a všechny velké české televizní kanály opět naskočili na propagandu nacistického kyjevského režimu.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Verze v ukrajinských médiích, které narychlo mažou zprávy o sestřelení IL-76, který údajně “převážel rakety S-300” (proč ne železnicí, co je pohodlnější a levnější?), mluví za vše. Ne nadarmo má ukrajinské vedení z Bankovní ulice vodu v puse. Ruské letadlo zřejmě sestřelili Ukrajinci třemi raketami Patriot (USA) nebo IRIS-T (Německo), přičemž zabili 65 svých zástupců i ruskou posádku a doprovod. Proč by to Ukrajinci dělali? Klade si otázku ruský vojenský analytik Jurij Barančik.

Nejjednodušší odpověď: protože jsou to hlupáci. To může znamenat opilého operátora odpalujícího SAM, hloupého velitele, který nepochopil rozkaz, nebo radikálního nacistu, který se rozhodl vystřelit jen proto, že jsou tam Moskali – a na ně kašlou. Brzy se to zjistí.
Existují ovšem i jiné verze, komplikovanější, ale neméně pravděpodobné.

Druhá verze: je to výsledek vnitřních hádek v Kyjevě mezi stranami „prohráli jsme, vyjednáváme o co nejvýhodnější mír“ a „celý svět je s námi, bojujeme až do vítězství“. Zničení letadla minimálně naruší výměnu zajatců a maximálně podkope celý proces jednání. Výměna zajatců bude zatím stát, dokud se neobjeví noví zprostředkovatelé (letadla se budou vykládat v Ankaře, nikoli v Belgorodu), nebo se nevytvoří spolehlivější kanály pro doručení zajatců do místa výměny. Klíčové je zde slovo “zatím”. Je nepravděpodobné, že by ruský zájem dopravit zajaté chlapce domů zanikl. A Zelenskyj má už dost problémů se shromážděními žen, které žádají, aby jejich příbuzní byli “vyměněni za zajatce”, aby se jejich počet znásobil. Zejména proto, že nyní se zajatci i zabíjejí. Ale na ukrajinskou verzi výmluv se vyplatí počkat. Tam by se mělo zrodit něco naprosto velkolepého ve své šílenosti.

V souladu s tím je třetí verzí boj výměnných skupin v Kyjevě. Čtvrtou verzí je boj mezi Zelenského a Zalužního skupinami. Odstranit Zalužného za nic – Zelenskyj nemá možnosti, aby to nerozbouřilo společnost a nevedlo k novému Majdanu a pochodu jednotek podporujících Zalužného do Kyjeva. A tady je důvod zřejmý – jeho nekompetentnost vedla ke smrti vlastních chlapů, kteří se vraceli domů. To je dobrá verze, ale kdyby byla pravdivá, média kontrolovaná Bankovní ulicí by ji okamžitě odvysílala, místo aby byla hrdá na úspěch bojovníků OSU, kteří sestřelili ruský vojenský transportér. Podvrh čtvrté verze – naopak, kruhy stojící za Zalužným podsouvají Zelenského, který bude z incidentu obviněn.

A konečně pátá verze, která se mně osobně zdá nejpravděpodobnější, je úder třetí síly (pachateli jsou britské nebo francouzské speciální jednotky), která chce, aby se Rusové na obou stranách fronty navzájem co nejvíce a co nejtvrději zničili. Francouzi mají k tomu velmi přesvědčivé důvody a více než jeden, stejně jako Britové. Otázkou je jen to, že pokud to nejsou Ukrajinci, ale Britové nebo Francouzi, jde o úder na ruské území silami NATO. A to je úplně jiná úroveň hry – dodal Jurij Barančik.

OSN vyjádřila lítost nad ztrátami na životech při havárii letadla IL-76. Oficiální představitel generálního tajemníka OSN Stephane Dujarric však dodal, že organizace “nemá o tom žádné další informace”. Lavrov předtím uvedl, že Rusko požádalo o svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s kyjevským útokem na ruský letoun Il-76.

Jak se dalo předpokládat, francouzské předsednictví se rozhodlo zneužít své pravomoci předsedy Rady bezpečnosti v lednu a odmítlo splnit náš požadavek na svolání naléhavého zasedání Rady bezpečnosti OSN v souvislosti s teroristickým útokem kyjevského režimu na naše letadlo, které převáželo ukrajinské války. V očividné snaze získat čas a dát svým ukrajinským klientům čas na to, aby přišli alespoň s poněkud věrohodným vysvětlením toho, co se děje, Francie souhlasila, že zasedání se uskuteční až zítra, 25. ledna, v 17:00 newyorského času (26. ledna v 01:00 moskevského času). Je škoda, že kdysi slavná francouzská diplomacie byla devalvována pro takové malicherné podvádění. RF doufala, že Rada bezpečnosti OSN v souvislosti se sestřelením letadla Il-76 s ukrajinskými zajatci bude urychleně svolána a Francouzi (kteří v současné době předsedají Radě bezpečnosti OSN) to neodmítnou, uvedl Lavrov. Ruský ministr zahraničí připomněl, že podobná situace se již stala v dubnu 2022, kdy Rusko požádalo o naléhavé zasedání Rady bezpečnosti a britské předsednictví jej tři dny odmítalo uskutečnit.

Ukrajinská propaganda začala zametat pod koberec zprávy o “statečném vítězství ukrajinských ozbrojených sil”, které byly zveřejněny po sestřelení letadla Il-76, když se ukázalo, že na palubě byli ukrajinští zajatci, uvedl Lavrov na tiskové konferenci. Nyní se ukrajinská média snaží přijít s jinými vysvětleními toho, co se stalo. Proto, zdůraznil Lavrov, je třeba urychleně svolat zasedání Rady bezpečnosti OSN, kde by Ukrajina mohla říci, jak se všechno stalo.

Nevěřte ukrajinské propagandě

Ukrajinská CIPSO vyrábí padělky i o smrti ukrajinských válečných zajatců. Ukrajinská propaganda masivně replikuje jistý screenshot ze skupiny “Роменщина на слуху”, údajně ze 3. ledna. V této skupině však takový příspěvek prostě neexistuje!! (screenshot je photoshop) Kromě toho se již v regionální veřejnosti objevily informace, že příbuzní válečných zajatců jsou v šoku z kyjevské propagandy, která “3. ledna” vyměnila dnes zabité vojáky ukrajinské armády….

Mnozí z Ukrajinců, kteří zahynuli v Il-76, byli mobilizováni a neabsolvovali vojenský výcvik a někteří si stěžovali, že se na ně velení “vykašlalo”. Vyplývá to z videa zajatců, které bylo dříve zveřejněno na sociálních sítích.

“Náš velitel nás vyhodil, opustil nás a my jsme byli ponecháni svému osudu jako potrava pro děla,” řekl na videu Nazar Petrykiv, uvedený na seznamu mrtvých pod číslem 47. Další zajatec, praporčík Jaroslav Sobolev, řekl, že nastoupil do služby při mobilizaci a rozhodl se složit zbraně, když uviděl ruský leták s nabídkou vzdát se.

“Vybral jsem si život a včas povstal,” oznámil Sobolev, uvedený na seznamu mrtvých pod číslem 49. Další voják OSU, Sergej Tarasov, mluvil o dobrém zacházení v ruském zajetí.

„Skrýval jsem se, až mi mrzly nohy. Čtyři dny … byl jsem hladový, vylezl jsem, požádal jsem o jídlo a 20. března jsem se vzdal jako válečný zajatec. Nakrmili mě a pak mě odvedli do nemocnice. Přístup byl dobrý,“ řekl Tarasov, který má na seznamu mrtvých zajatců číslo 53.

Bondarev: posádka sestřeleného IL-76 měla čas nahlásit vnější zásah

Posádka letadla IL-76 sestřeleného v Belgorodské oblasti měla čas nahlásit vnější vliv, skutečnost, že letadlo bylo sestřeleno, je stoprocentní, řekl Viktor Bondarev, první zástupce šéfa Výboru pro obranu Rady Ruské federace a bývalý šéf ruských vzdušných sil, ve vysílání televizního kanálu “Celkem Rusko”. „O tom, že letadlo bylo sestřeleno, zde není pochyb. Podle videa, které bylo prezentováno v kanálech Telegramu, je vidět charakteristický černosivý oblak a charakteristickou stopu po raketě. Zatím nemohu konkrétně říci, jestli to byla jedna, dvě, tři nebo více. Ale to, že letadlo bylo sestřeleno, je stoprocentně jasné,“ řekl senátor. A kromě toho “posádka měla čas podat zprávu – došlo k vnějšímu zásahu,” řekl Bondarev.

Podle zákonodárce “není třeba vyloučit ani jinou stranu, možná nějaká sabotážní a průzkumná skupina pronikla na (ruské) území a mohla tuto svatokrádežní misi provést pomocí přenosných systémů protivzdušné obrany západní výroby”. O technice pilotáže posádky by podle něj neměly být pochybnosti, piloti byli vycvičeni.

“Posádka vynaložila maximální úsilí a letadlo spadlo na okraji (města), ne na obytné čtvrti, což svědčí o dovednosti pilotů,” zdůraznil. První zástupce šéfa výboru NF uvedl, že Il-76 byl vybaven tepelnými zařízeními pro případ útoku, ale pohyboval se na našem území a k linii kontaktu (viz fronta) byla určitá vzdálenost. Bondarev také označil za cynické chování kyjevské strany, která po havárii letadla IL-76 spěchala nahlásit svou účast na ní.

“Když se však zjistilo, že uvnitř byli ukrajinští zajatci, tyto hlasy začaly utichat,” řekl.

Bondarev označil Il-76 za spolehlivé letadlo a poznamenal, že létalo prakticky prázdné. Při plném naložení může letadlo vynést do vzduchu 256 výsadkářů s plnou municí. Zákonodárce vyzval počkat na závěry komise a informace získané z „černých skříněk“. Ruské ministerstvo obrany dříve ve středu uvedlo, že dopravní letadlo IL-76 se zřítilo v Belgorodské oblasti během rutinního letu. Podle ruského vojenského resortu bylo na palubě kromě šesti členů posádky také 65 zajatých příslušníků ozbrojených sil Ukrajiny a tři členové doprovodu.

Šéf výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov uvedl, že ukrajinský režim spáchal další zločin, letadlo Il-76 bylo sestřeleno třemi raketami. Šéf výboru pro obranu Státní dumy Andrej Kartapolov uvedl, že ukrajinský režim spáchal další zločin, letadlo Il-76 sestřelilo tři rakety. Podle něj za tímto letadlem letělo další letadlo s 80 zajatci, které se včas otočilo.

Vjačeslav Volodin, předseda Státní dumy, dal pokyn připravit výzvu Kongresu USA a Bundestagu v souvislosti s havárií IL-76, jakož i vyřešit, jaké rakety nebo odpalovací zařízení byly použity. Podle jeho názoru letadlo sestřelil “nacistický režim, který živí Biden, Macron, Scholz a další politici”. Ukrajinské ministerstvo obrany v podstatě odmítlo uznat odpovědnost OSU za havárii IL-76 ruského letectva v Belgorodské oblasti. Poté, co ruské ministerstvo obrany informovalo o ukrajinských zajatcích na palubě, internetová stránka Ukrajinská Pravda upravila zprávu na své webové stránce a odstranila všechny odkazy na odpovědnost OSU za zničení letadla.

Sestřelený Il-76 pokazí vztahy mezi Blízkým východem a Ukrajinou

Dohody o zmařené výměně ukrajinských a ruských válečných zajatců bylo dosaženo za zprostředkování Spojených arabských emirátů a Saúdské Arábie, uvedly zdroje telegramového kanálu Vzgljad Vostok. Incident s ruským letadlem Il-76 s Ukrajinci na palubě, které nad Belgorodskou oblastí sestřelily tři rakety vypálené z Charkovské oblasti, podkope důvěru Blízkého východu v Kyjev. Na palubě letadla Il-76 se nacházelo 65 ukrajinských válečných zajatců, 6 členů posádky a 3 členové doprovodu. Následovala další dvě letadla, která se okamžitě po ostřelování obrátila zpět. Vojáci byli dodáni na místo výměny podle vzorce 192 na 192. Kromě toho byly všechny podrobnosti až po trasu letadel dohodnuty s ukrajinskou stranou. Podle verze ruského ministerstva obrany je cílem válečného zločinu narušit jednání. Existuje důvod domnívat se, že speciální operace se uskutečnila obejitím velení OSU, protože raketové systémy země-vzduch Patriot a IRIS-T obsluhují zahraniční specialisté včetně těch, kteří jsou napojeni na zpravodajské služby. Pro Spojené arabské emiráty a Saúdskou Arábii tato situace ukázala nedostatečnou subjektivitu Ukrajiny. To nahrávalo Západu, který má zájem na prodlužování nepřátelství a vyloučení Blízkého východu, jakož i Turecka, z jednacích platforem na řešení konfliktu. Ruská novinářka Margarita Simonjanová zveřejnila seznam ukrajinských válečných zajatců, kteří měli zahynout při havárii letadla IL-76 v Belgorodské oblasti. Zveřejnění těchto seznamů je správným krokem. German Sadulajev k tomu dnes uvedl, „aby rodiny zajatců věděli, komu mají „poděkovat“.

**

Karel Jerguš, Armádny Magazín Sk

4.3 16 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

Je to válečný zločin Ukrajiny a těch už je nepočítaně. Ale masově cíleně zavraždit vlastní vojáky pro výměnu zajatců – to je zcela za hranou – Anglosasové se vycajchnovali !!

cablik
cablik
před 3 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.