Rusko – NATO: doba těžkých, ale nevyhnutelných rozhodnutí. Moskva je ve fázi, kdy vyvíjí adekvátní reakci na naprosté ignorování dobré vůle ruské strany Západem

Severoatlantická aliance podepsala kontrakt v hodnotě více než jedné miliardy dolarů na nákup dělostřelecké munice ráže 155 mm, oznámil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a zdůraznil, že “to umožní NATO ochránit spojence a také pokračovat v pomoci Ukrajině”.

Proberme tuto situaci jako modelovou pro vztahy Ruska s blokem NATO.

Čili je dáno: zmíněná vojenská aliance nakoupí dělostřelecké náboje, které, jak se ani netají, budou poslány na Ukrajinu, aby mohla pokračovat ve válce proti Rusku.

Těmito střelami natovského kalibru z dělostřeleckých systémů dodaných také zeměmi NATO budou opět ostřelovány pozice ruských vojsk nebo obytné čtvrti ruských měst s nevyhnutelnými oběťmi vojáků a civilního obyvatelstva.

Kromě toho budou cíle pro zmíněnou natovskou munici zjištěny a uloženy do zařízení pro řízení palby západní výroby za pomoci opět natovských průzkumných satelitů a systémů radioelektronického průzkumu.

Je třeba si také uvědomit, že tento problém se neomezuje pouze na tento jeden případ: členové aliance dodávají na Ukrajinu pro válku s Ruskem prakticky všechny druhy smrtících zbraní a munice, které sami vlastní, s výjimkou jaderných. A to ale také zatím.

Nabízí se otázka: co ještě chybí k tomu, aby NATO nebylo jen nepřátelskou organizací jako nyní, ale válečným protivníkem se všemi důsledky, které z toho vyplývají? A je-li NATO takové, není nesprávné a ohrožující naši bezpečnost to, že tento blok považujeme pouze za nepřátelský a nepoužíváme vůči němu taková opatření potlačování, která by podle vojenské doktríny RF měla být použita na otevřeného nepřítele?

Pokud jde o mezinárodní právo, okamžitě řeknu, že je pro nás při řešení této otázky špatným pomocníkem, protože jeho definice jsou velmi neurčité, nekonkrétní a neposkytují jasné pochopení klíčových pojmů, jako je “válečný nepřítel”, “válčící stát” nebo “mezinárodní válečný konflikt”.

“Ozbrojené konflikty jsou zároveň i precedentem i právní otázkou. Od roku 1945 je Chartou OSN zakázáno uchylovat se k síle ve vztazích mezi státy, s výjimkou případů sebeobrany při napadení… neexistuje ani mezinárodní právní definice ozbrojených konfliktů jako takových… Podle smluvního humanitárního práva jsou za mezinárodní ozbrojený konflikt považovány ozbrojené konflikty, které vznikají mezi dvěma nebo více členskými státy Ženevských úmluv, stejně jako případy okupace celé nebo části území členského státu a také národní osvobozenecké války”.

Definice agrese schválená rezolucí 3314 (29.) Valného shromáždění ze dne 14. prosince 1974 má velmi obecný charakter, a dokonce i její autoři přiznávají, že nebyli s to předvídat všechny případy a formáty nepřátelské vojenské činnosti:

“Článek 4

Výše uvedený seznam aktů není vyčerpávající a Rada bezpečnosti může určit, že jiné akty představují agresi podle ustanovení Charty”.

Jinak řečeno, tato volnost formulací nám poskytuje zcela legitimní důvody k interpretaci nepřátelských akcí organizace NATO a jejích jednotlivých členů v pro nás nejpřijatelnější formě, která odpovídá ruským státním zájmům.

V tomto smyslu jsou aktivity Západu, jako je výše uvedený modelový případ komplexního použití natovských zbraní proti Rusku, nepochybně vyčerpávajícím základem pro kvalifikaci bloku NATO jako vojenského nepřítele RF, který vede proti naší zemi aktivní bojové akce.

Právě absence této kvalifikace, která vylučuje použití adekvátních preventivních opatření proti nepříteli, je hlavním důvodem neustálého zvyšování rozsahu a stupně nebezpečí agresivních vojenských akcí proti Ruské federaci ze strany Západu.

Vojenský protivník, který na své činy nedostává zcela rovnocennou odpověď v souladu s jeho chováním, protože se nachází ve zjevně nepřiměřeném statusu nebojujícího, jen “nepřátelského” státu nebo organizace, považuje takovou zdrženlivost z naší strany za známku slabosti nebo nerozhodnosti. A tedy jako důvod pro další narůstání bojových akcí se stále silnějšími zbraněmi.

To plně potvrzuje průběh válečného konfliktu na území bývalé Ukrajinské SSR, během kterého blok NATO zahájil své zapojení do ozbrojeného boje dodávkami střelných zbraní a ručních granátometů a dnes se dostal až k odesílání Zelenského režimu balistických raket dlouhého doletu. Navíc se rozhodně Brusel nechystá zastavit a “zkouší výdrž” stále nových “červených čar”.

V situaci své naprosté beztrestnosti a pod rouškou fejkového statusu nebojujících “nepřátelských” států může západní agresor, který se nachází v naprosto komfortní situaci, přejít k přímým útokům na klíčové objekty vojenské, civilní a sociální infrastruktury Ruska.

Důkazem toho byly i nedávné barbarské teroristické útoky proti Doněcku a Bělgorodu, doprovázené masovým zabíjením civilního obyvatelstva.

Za této situace lze s jistotou předpovědět, že je to pouze začátek a že teror proti ruským městům a obyvatelstvu bude narůstat.

Tzv. odvetné údery z naší strany na “ukrajinská”, tedy na skutečně ruská historická území, plně zapadají do logiky západní strategie na zničení Rusů rukama samotných Rusů, jen povzbuzují Západ k dalšímu rozšiřování tohoto druhu provokací.

V této souvislosti je příznačné, že tentokrát mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov odmítl tyto údery kvalifikovat jako odvetné, výslovně s tím, že tento způsob reakce problém nevyčerpává.

“…Pokračujeme v naší speciální operaci. A naši vojáci nepálí na sociální objekty a obytné čtvrtě. A na rozdíl od kyjevského režimu nestřílí na civilní obyvatelstvo. To je to, co zásadně odlišuje naše vojáky od vojáků kyjevského režimu”.

Ruské vedení si je evidentně plně vědomo rozsahu této hrozby a je zjevně ve fázi přijetí adekvátnějších rozhodnutí, v jejichž rámci uznání skutečnosti, že Západ je plnohodnotnou válečnou stranou, zdá se, se již nelze vyhnout.

Nepřímým poukázáním na to byl závěrečný úryvek projevu ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na zasedání RB OSN 22. ledna, který doporučil zástupcům nepřátelských států Západu, aby se zamysleli, dokud je ještě čas. Myslím, že tím dal jasně najevo, že tento čas nemůže být nekonečný.

P.S. Zasažení vojenského transportního letadla Il-76 na obloze Bělgorodské oblasti bylo provedeno OSU z oblasti obce Lipci v Charkovské oblasti s použitím protiletadlového raketového komplexu, informovalo 24. ledna Ministerstvo obrany RF. Radarovými prostředky ruských VKS byl pozorován start dvou ukrajinských raket. V Kyjevě dobře věděli o plánované výměně zajatců, šli vědomě zničit své vlastní občany, “s cílem obvinit Rusko ze zničení ukrajinských vojáků”.

Jurij Borisov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr Vladimíra Grulichová

fondsk

3.5 16 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 3 měsíci

prvním krokem k tomu, abychom z této války na východě vyšli se ctí, a nemuseli se stydět za to, jaké zločince jsme podporovali, je zbavit se současné české vlády. Pojďme na to, 31.1.2024 v 15,00 hod. před Úřadem vlády v Praze a pak vždy každý další týden ve stejnou dobu na stejném místě.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Největší problém západu je že neumí přiznat chybu kdo za tím stojí se ví ale pochybuju že budou ochotni zemřít v jaderné apokalypse. Uvidíte že ta válka bude nějak skončena a vinu za porážku dostane bandera.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Ano, ale letos ještě ne.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Já vím až přijde Trump.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Přiznání viny by USA a jejich NATO úplně zničilo.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

NATO je jen poskok Amerického imperialismu škoda by ho nebylo všichni vědí jak to je.

Anonym
Anonym
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

No jo, ale Amerika od imperialismu přeci neustoupí. To v čem se potácí Evropa i USA je důsledek jejich rozhodnutí trvat na dominanci i kdybychom měli hořet v jaderné válce. Jejich protiatomové kryty jsou nepochybně dokonalé. Předpokládají, že ONI, ti nejmocnější, mají šanci přežít.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Žádný kryt je nezachrání jak to Rusové ukázali banderovi a nejmocnější dávno nejsou.

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci

«Атака 9/11 — дело рук США» — Трамп  Вчера, 19:40  Во время встречи с избирателями Дональд Трамп заявил: «Атака 9/11 — дело рук США». «Они 4 года закрывали мне рот, но теперь я говорю постоянно, не было никакой атаки на башни Всемирного торгового центра, не было той атаки как нам… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Dotaz-ty Vaše stálé příspěvky z ruských médií se dají nějak přeložit?

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Pro neznalé ruštiny jsou v podstatě 2 možnosti. Pomocí překladače v googlu nebo u článku v ruštině stisknout u myši pravé tlačítko a po objevení nabídky klapnout levým tlačítkem na “Přeložit do jazyka čeština”. Někdy je úkon třeba opakovat…
Překlad není dokonalý, ale na seznámení s obsahem článku většinou dostačující.

standa
standa
před 3 měsíci

Zdá se, že Rusko bude muset odpovědět v nejbližší době bez rukavic a velmi tvrdě – vše ukazuje na to, že Anglosasové jsou prostě nepolepšitelní a nedemokratičtí ! 50 států pod nadvládou Západu – USA a GB – Anglosasů se snaží vojensky porazit Rusko. Nejde to a nepůjde to. Tentokrát je Rusko velmi dobře připraveno.… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Věřím, že nezvrtne. Je to příprava na jadernou válku budoucí, ve které už nebudou stačit cizí ruce. Nyní potřebuje Západ prosadit “mírové rozhovory”. Ale ani to se nejspíš nezdaří. Západu dochází síly i čas. Starý systém řízení světa se hroutí, nový není připraven. Tento rok bude rokem velkých pnutí, zvratů a bojů… Číst vice »

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

3.WW předpokládám jako všeobecnou horkou, jako střet Západu a se zbytkem světa, ne jen s Ruskem. To co se děje je samozřejmě příprava na ni, ale na takovou válku se nedá připravit ani náhodou. Putin a SI jsou skutečně politiky nových časů, nového řádu – jsou to zakladatelé. Avšak za nimi stojí také… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Rozumím vašemu pohledu, taky se zajímám o globální procesy řízení. Ale přikládám rovněž velký význam hvězdám (z astrologického pohledu, pochopitelně). A ty dávají příslib k epochálním změnám. Jestli mají být jejich nositeli Putin a Si, to si nejsem jistý.

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Tak s tím nesouhlasím. Je pravdou, že globalisté jsou si vědomi toho, že bez Rusů planeta zanikne a proto jim pomáhají. Na druhé straně ale nejsou globalisté, nýbrž státní elita tzv. hluboký stát, který dělá vše proto, aby Rusko padlo a oni jej mohli i nadále vykrádat ze zdrojů, jež jim chybí.

standa
standa
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Globalisté nejsou jednotní v pokračování světového řádu. Jedna skupina chce dosavadní způsob bez ohledu na následky, protože doufají v přežití podzemních měst. 2. skupina chce přežití své a samozřejmě planety Země, není jim jedno, že jejich protivníci chtějí anglosaské světové impérium, aby přežila tzv. “Zlatá miliarda Západu”. Tzv. Deep State of America, jinak hluboký stát, jsou… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci

Ano ukrajinský voják stiskne, zatáhne za spoušť raketového, dělostřeleckého systému. Ale někdo mu musí nahlásit nastavení souřadnic (koordinátu) Myslím, že veřejnost bude velmi překvapená, kdo určuje kam to spadne. Vojáček totiž ví kam a na koho střílí pouze na vzdálenost kam dohlédne.

Plebej
Plebej
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Jiným slovy, ukři jsou spotřebním matrošem pro válku Západu proti Rusku.
Trochu jako Húthiové ve válce Íránců proti Saúdům, USA a jejich vazalům.
Ostatně nic, co bychom nevěděli dávno.