Strach v očích šéfů států EU: Orbán může dočasně vést Evropskou radu

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Maďarský premiér Viktor Orbán může dočasně vést Evropskou radu v případě rezignace současného prezidenta Charlese Michela, informoval server Politico.

Podle článku by k tomu mohlo dojít, pokud bude Michel zvolen do Evropského parlamentu, kam chce kandidovat, a lídři EU nebudou schopni rychle zvolit nástupce. Orbán v tomto případě jako šéf Maďarska, které se od července ujme předsednictví Evropské rady, může jednat šest měsíců jako šéf Evropské rady. Viktor Orbán by vedl schůzky — zprostředkovatelskou roli, kterou obvykle provádí předseda Evropské rady.

Charles Michel nedávno potvrdil, že bude kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu.

To vytváří tlak na ostatní vedoucí představitele EU, kteří se snaží zabránit Viktoru Orbánovi získat nepatřičný vliv během šestiměsíčního předsednictví Maďarska v Radě, píše Politico.

Dalších 26 vůdců zemí EU, se tomuto scénáři chtějí vyhnout vzhledem k stupňujícímu se napětí mezi nimi a Orbánem, například otázka Unijní podpory Ukrajiny a Porušení právního stát v Maďarsku.

Orbán: Financování Ukrajiny půjčkami z EU poškozuje zájmy Maďarska

Ukrajinské ministerstvo zahraničí věří, že Evropská unie schválí přidělení 50 miliard eur Ukrajině i bez souhlasu Maďarska.

Je třeba také poznamenat, že Maďarsko může být zbaveno hlasovacích práv v Evropské unii, aby bylo překonání maďarské veto při přidělování pomoci Ukrajině.

(rp,prvnizpravy.cz,politico,foto:arch.)

**

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

3 2 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
shoty
shoty
před 3 měsíci

Na mardžo “pôžičky” 50 mld. € Ukrajine môžem len konštatovať, že na to kývol aj Fico. Z čoho to chce chlapec splácať, nevedno.
Takže Orbán je aj naďalej solitér.

Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Kdyby byl prezidentem Harabin, tak by jasně řekl, že půjčka poškodí Slovensko, proto je proti ústavní a korigoval by i Fica. Pelegrini není Slovák a proto nebude hájit Slovenské zájmy. Jasně to říká Danko.

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Stejně jako Babiš není čech a nebude hájit české zájmy.

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Víte byl jsem zaplatit pojištění v České pojišťovně. Byl jsem přesvědčen o novém lepším pojištění a zároveň jsem byl informován, že ČP bude GENERALI ČP. Když jsem chtěl přes internetové bankovnictví zaplatit nenašel jsem Genarali. Šel jsem se optat do pobočky ČP. Bylo mi sděleno, že vlastně platím bance NSR Raifajzzen. Ať jde… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

A garantuji, že i kdyby mohl s pomocí SPD vyhrát, pak by ji poslal do – no víte kam.

cablik
cablik
před 3 měsíci

To by bylo pro nás i pro EU to nejlepší co by se mohlo stát je třeba zachránit Evropu před ideologickými šílenci. A pan Orbán je nejlepší v současné Evropě.

vaclav
vaclav
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Orbán bude chránit svůj stát – to je to co my neumíme.