7. únor 1942 – masakr v Drakulići. Ustašovci zabili přes 2 300 Srbů

Na okupovaném Kosovu se stává život Srbů nesnesitelný. Vzpomínka na vraždění Srbů chorvatskými nacisty a nakonec zmínka o současné protivládní opozici v Bělehradě.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

Rok 2024: Srbsko předložilo žádost o svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN. V žádosti se uvádí, že na území Kosova a Metohije, které je podle Charty OSN, 1244 a dalších norem mezinárodního práva součástí Srbska, dochází k vyvrcholení dlouhodobých, plánovaných systematických kroků, kterými Priština záměrně vytváří pro kosovské Srby nesnesitelné životní podmínky.

“Jde o nezákonné rozhodnutí dočasných institucí samosprávy Prištiny zrušit oběh srbského dináru na území Kosova a Metochije (viz okupovaná jižní provincie Srbska), které představuje pokračování opatření brutálního fyzického a institucionálního násilí vůči Srbům, jejichž hlavním cílem je úplná etnická čistka a vymizení srbského obyvatelstva z tohoto území,” uvádí se jiného v dokumentu. Pro uskutečnění zasedání je potřebná většina hlasů – devět z patnácti. V současném složení RB OSN šest zemí nezávislost Kosova neuznalo, devět ano.

Rok 1942: Ustašovci (chorvatští ultranacionalisté) masakrují Srby v okolí Banja Luky (dnešní Republika Srbská). Začátkem 40. let 20. století ustašovci zakládají Nezávislý stát Chorvatsko (ve skutečnosti – loutkový kvazi stát nacistického Německa). Hlava katolické církve v Chorvatsku, arcibiskup Alojzije Stepinac, nazval Hitlera „dlouho očekávaným snem Chorvatska“ a nacistickou invazi do Jugoslávie a nastolený teror „Božím světlem“. Hnutí obhajovalo genocidu Srbů kvůli “rasové nečistotě”, přestože Bosňáci byli považováni za “muslimské Chorvaty”.

Novodobá srbská ikona s martyry ustašovského řádění v Drakuliči

Masakry se odehrávali doslova: noži “serboseki” – čepelemi upevněnými na kožených rukavicích a jinými ostrými zbraněmi. Trestní operaci velel Josip Mišlov, kterého podporoval františkánský mnich Miroslav Filipović. Předpokládá se, že to byl právě Filipović, kdo nařídil zabít všechny děti jako první. Zabito bylo více než 2 300 Srbů – většinou žen a starců (jelikož muži byli ve válce), z toho více než 500 dětí.

Bělehrad 2024: Prozápadní opoziční aktivisté v Srbsku šli na protest v maskách zajíců

Na protest přišlo jen několik desítek lidí. Protestující vysvětlovali zaječí masky jako reakci na nedávný výrok prezidenta Vučiče, který řekl, že výtržníci se “rozutíkali jako zajíci”. “Zajíci” zasypali zelím auta poslanců zaparkovaná před shromážděním. Takový „špinavý“ způsob protestu použili demonstranti již dříve u budovy Republikové volební komise. Tehdy se házelo rajčaty, vajíčky a odpadky. A pamatujete si, když měla ruská opozice kachnu? Zoologická zahrada se rozrůstá, rozšiřuje. Čeká na další zástupce fauny a flóry.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Nicméně na různých fórech se Srbové těší asi tak stejné podpory jako Rusové. To znamená, že by je většina našeho národa chtěla nejraději vyhladit. Putin=Miloševič=Hitler=Stalin. Navíc Biden si platí v Bělahradě docela silnou “proevropskou a pronatoidní” opozici. Takže to vypadá na to, že ti zbývající kosovští Srbové budou z Kosova buď vyvražděni nebo… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

To se dělo takové zvěrstva a po zničení socialismu to bylo opět i s koncentráky. Co se děje u bandery je to samí Slovan zabíjí Slovana.