Macron zřejmě chyběl ve škole, když probírali, jak v Rusku dopadl jeho krajan Napoleon

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

převzato z FB

Stále mi vrtá hlavou prohlášení infantilního gerontofila Emanuela Macrona, hrajícího si v roli francouzského prezidenta na státníka světového formátu, že francouzští vojáci možná budou muset jít bojovat na Ukrajinu.

Nemohu se zbavit pocitu, že dnes šestačtyřicetiletý Macron zřejmě zrovna chyběl ve škole, když probírali, jak v Rusku dopadl jeho krajan Napoleon. Dost možná byl právě na tajném výletě se svou tehdejší o 23 let starší učitelkou, jeho současnou ženou Brigitte. Což byla aféra, která počátkem 90. let probublala i našimi médii. Asi by proto bylo dobré připomenout nejen jemu, ale i mnoha dalším evropským politikům, jak to s tou Napoleonovou „Velkou armádou“, v jejímž čele dne 24. května 1812 vpadl do Ruska, vlastně skončilo.

Napoleonova armáda měla pravděpodobně až 675.000 mužů. V rozporu s obecným povědomím, že byla tvořena především Francouzi, bylo v jejích řadách mnoho dalších národností a francouzské jednotky v ní byly v menšině. Její národnostní složení se tedy příliš nelišilo od současných evropských zemí, chystajících se zřejmě zopakovat tehdejší Napoleonovu osudovou chybu, tentokrát ovšem pod hlavičkou NATO, respektive USA. Možná stojí za zmínku, že pod praporem rakouských vojsk sloužilo kromě dalších národů tehdejší rakouské monarchie rovněž pravděpodobně až několik desítek Čechů.

Napoleonova armáda v plné sestavě tehdy zahrnovala:
– 125 000 Francouzů
– 337 700 Němců a Nizozemců
– 95 000 Poláků
– 35 000 Rakušanů
– 30 000 Italů
– 20 000 Prusů
– 15 000 Švýcarů
– 9 800 Dánů a Norů
– 4 000 Portugalců
– 3 500 Chorvatů.
Proti této přesile stálo na ruských hranicích pouhých 200.000 ruských vojáků, roztažených na frontě široké téměř 200 kilometrů. Udržet se s těmito silami bylo vyloučené a ruské jednotky se po dvoudenní bitvě stáhly. Ústup ruské armády pokračoval až k Moskvě. A tam také skončil, stejně jako celé Napoleonovo tažení. Pak už následoval jen stále rychlejší ústup kdysi neporazitelné „Velké armády“, který skončil totální porážkou Napoleona a dobytím Paříže právě ruskou armádou.

Nemá smysl líčit všechny peripetie této války. Pro dokreslení toho, co se tehdy stalo a co se může po 212 letech velmi snadno přihodit i novodobému „Napoléon de Macron“ snad jen pár čísel. Podle odhadů se z Ruska vrátilo necelých 70 000 mužů, z nichž bylo bojeschopných necelých 10 000. Ostatní byly zubožené lidské bytosti, zničené hladem, mrazem a tyfem. Zbytek armády padl, zmrzl nebo zemřel vyčerpáním v zemi, které se měl zmocnit.

Napoleonovo ruské tažení skončilo katastrofou, která stála Francii a její spojence nejlepší vojenské jednotky a fakticky rozhodla o konci nejen napoleonských válek, ale i rozmachu republikánských revolucí v Evropě. Snadno se proto může stát, že podobně skončí i novodobé “tažení”, organizované novým francouzským rádoby Napoleonem. Tentokrát nejspíš definitivním zánikem už dávno „mozkovou smrtí“ (slovy Macrona) postiženého NATO, a možná i faktickým rozpadem toho, čemu se dnes už jen z nostalgie říká „Evropská unie“.

Říká se, že když zapomenete svou historii, musíte si ji zopakovat. Rád bych věřil, že si z ní vezme poučení nejen prezident Macron, ale i naši pseudopolitici. Ku prospěchu nás všech.

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 1 měsícem

Makarón ve své napoleonské mysli nebere v úvahu, že kolektivní Západ velmi dobře vycvičil ruskou armádu na boj s kolektivním Západem. Západ odhalil chyby RA a ti se poučili, donutil RF se spojit s Čínou, sankcemi vynutil růst ruského hospodářství na soběstačnost (připomínám, že před lety kapitáni ruského hospodářství prosili Putina o trvání sankcí, protože… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Musí se nechat že jako jediný dobyl Napoleon Moskvu v dnešní době se k tomu městu žádný fašista nedostane. Pokud rozpoutají válku frantíci tak bude rychle vyřešena.

standa
standa
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  cablik

Hm, v Moskvě byli také Poláci, ale všichni dopadli stejně – skončili !

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  standa

Jo správně ale za Moskvou je ohromné území a Rusové se nikdy nevzdají.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem

To je to anglosaské “použít a zahodit “- i kdyby Napoleon nebo Hitler v Rusku vyhráli, stejně by skončili (podobně jako Gorbačov, který přesto že byl úspěšný, musel žezlo předat Jelcinovi). Konec Napoleona byl daný předem – bez ukončení francouzské dominance v Evropě by totiž nevznikla Belgie (dnešní role Bruselu) a “náhodou” pouze Německo a Belgie… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-pokr- Myslím, že Macron je nervózní právě proto, že osud Napoleona si uvědomuje, ba co víc, zcela jistě ví i o Dankerku za Hitlera, kdy Francie kapitulovala v rekordním čase – ve skutečnosti ale byla obětována poté, co si Churchill s Hitlerem domluvil lhůtu k evakuaci Britů z Dankerku – operace Dynamo https://cs.wikipedia.org/wiki/Operace_Dynamo A teď zdánlivě odbočím,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-dok-
S. Bannon a D. Trump se v roce 2020 pustili do natáčení filmu, jak jsou si USA a Čína blízké, což ladí s čerstvým vyjádřením P. Koláře, že Česko by více mělo spolupracovat s Čínou (a Indií). A už jen pár obrázků:
S. Bannon a D. Trump
comment image
S. Bannon jako Napoleon
comment image?w=768
Pro srovnání Napoleon
comment image

SunTzu
SunTzu
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Jen bych opravil Estonsko (Lotyšsko má bílou a tmavě červenou).

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  SunTzu

Děkuji za opravu, chybička se vloudila, byť symboliku vlajek sleduji už dlouho – finální obrázek vlajek Evropy jsem vložila do závěru článku zde
https://aeronet.news/utoky-v-parizi-dalsi-krok-gp-ke-zmene-svetoveho-hriste-a-ke-treti-svetove-valce/

A když už jsem na ten článek po létech klikla, tak v souvislosti s blížícími se OH ve Francii jej považuji za docela aktuální.

SunTzu
SunTzu
před 1 měsícem

Dobrý výčet, ale začalo to 24. června 1812. Se současnosti je paralela, že v pozadí byl “Anglosaský” zájem, tehdy obchod Angličanů s carským Ruskem, což Napoleon chtěl přerušit a donutit cara ke kontineální blokádě. A v současnosti jde USA / VBR k rozdělení, zničení Ruska !

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Já si naopak myslím, že Eman ve škole nechyběl. Jen ho tam dovedli předčasně. Emánka se tedy ujmula chůva, a té bych doporučoval, kdy dnes už chlapisko Eman pobral právě tak akorát rozumu, že by jej mohla vzít k zápisu. Pokud tam ovšem tato šarmantní “dáma” došmajdá. No a napřesrok, s kytičkou pro normální… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Soucasni politici vypadaji,ze chodili uz za zakladku ( chybi jim dost velka cast uciva ZS)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Mne tedy hlavne fascinuje,ze u tehle hlasitych zastancu lidskych prav jde o lidi az na poslednim miste..Nas by chteli zatahnout do valky..Ukrajinci je take uplne nezajimaji..jedni mohou padnout a druhe ( ty,co jsou na ruske strane) by nejradsi vysidlili po tom,co by jim ukradli veskery majetek