Velikonoční paralely

Není od věci občas zalistovat v Bibli i v deuterokanonických knihách. To jsou ty, které se neuznávají jako oficiální součást Bible, ale některá vydání je obsahují.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Teď zrovna si užívám knihu Makabejskou, která je o tom, jak Židé povstali proti nadvládě diadochů Alexandra Makedonského a kupodivu to bylo úspěšné. Nebudu vás unavovat detaily, ale Judea byla malý stát, potřebovali ochranný deštník a mocenské záruky a tak se stalo, že tenkrát Židé podepsali spojeneckou smlouvu s Římany.

Víte, jak ta smlouva vypadala? Dost podobně jako naše přístupová dohoda s EU. Když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají. Židovský stát se nestal římskou provincií po dlouhém odboji, ale za potlesku. Všichni to tak chtěli. Až později zjistili, že ze smlouvy s ďáblem vystoupit nelze.

Řím do Judeje přinesl svoje právo i svoje pořádky, postavil silnice, vymohl si vojenské základny, nastolil mír a obchodní vztahy… ba i krále Židům ponechal… Tedy, Herodes byl odrodilec asi jako Petr Fiala, ale byl tam od nich, nikoliv z Říma. Nechali mu nějaké peníze, on za to vylepšil chrám, aby se zavděčil, ale nezavděčil se, protože měl římské manýry… o římském místodržiteli se moc nemluvilo, v praxi to vypadalo jak americké velvyslanectví v Praze.

Ovšem… vybíraná cla a daně se platila Římu. Pomocí místních exekutorů, lichvářů a celníků, které nikdo neměl rád, ale také si na ně nikdo netroufl. Na to byly římské struktury příliš mocné. Římané se do místních politických rozbrojů vlastně moc nezapojovali. Ale pokud se do toho pustili, byly jejich sankce hodně citelné.

Jak dneska to bylo… Lid byl postupně stále naštvanější, protože stále více kompetencí přebírala římská Brusel, jejich vlastní vláda se jim smála do očí a chodila chlastat na římské velvyslanectví s pontským Pilátem a chovala se ke svému národu s přezíravou arogancí. Ve společnosti existuje malá skupina radikálních Zélotů, různé utajené spolky Esejců, kteří vidí, jak jde celá společnost do kytek, ale kromě dochovaných blogerských nářků nějak nevědí, co s tím, dále tam existují farizejští lepšolidé, jejichž smysl života je ve vyhledávání a dehonestaci kverulantů a pak jsou tam Saduceové, kteří normálně drží moc díky kombinaci majetku a kolaborace.

Atmosféra příznivá pro čekání na Mesiáše. Také jako dneska. Hledá se někdo, kdo to celé zachrání. Kdo vyžene Římany a nastolí znovu to, o čem dlouho sníme, co sice nikdy neexistovalo, ale v naší lidské paměti to tak prostě zůstalo. Každý si ho představuje trochu jinak. Do toho vystávají proroci, kteří předpovídají hrozné věci. Dokud je nikdo neposlouchá, je jejich svoboda projevu tolerována. Koneckonců, společnost občas musí upustit páru a pokud kážou o křtu v Jordánu, ať si plkají co chtějí.

Alě běda, když začnou dělat politiku a kritizovat ministerstvo vnitra. Běda, když začnou poukazovat na charakterové vady Herodiady Nerudové. To se pak řeší rychlým soudem, vězením a pro jistotu i hlavou na podnose.

Sem tam ti proroci někoho vyhecují, ten vezme do ruky vidle… a vzápětí je pro výstrahu popraven, protože Řím žádné pobuřování nestrpí.

A nakonec se jeden mesiáš najde. Přechází ho velké naděje. Uzdravuje nemocné, mění vodu ve víno, nasytí zástupy, mluví, že to chytá za srdce, má to v hlavě srovnané, doboví novináři ho zkoušeli nachytat na švestkách, ale on se nedal, sice o něm říkají že je dezinformátor, protože chce ve třech dnech zbořit chrám a znovu postavit, ale lidi na něj slyší. Už dávno by se s ním mocní vypořádali, ale nemají jak. Na paragraf to zatím nestačí.

Když přijede do Jeruzaléma, rozprostírají mu na cestu pláště a palmové ratolesti. Bez problémů naplní náměstí lidmi, dokonce i nátlakovou akci udělal pěknou – vyhnal penězoměnce z kostela.

Jenže, pak řekne, že jeho království není z tohoto světa. Že je zapotřebí očistit své srdce a změnit se uvnitř. Další akce nepokračují, žádné povstání nevyhlašuje, žádné valníky s hnojem nevysypává a přitom je všem jasné, že bez násilí to přece nepůjde.

Uběhne týden a ten stejný dav, co mu provolával slávu, volá po jeho ukřižování. Zklamal, hajzl jeden. Soudní proces je sice tak nespravedlivý, že to zarazí i amerického velvyslance…., ale nakonec, co je mu do toho, že? Pobuřoval, ztratil přízeň davu, o jednoho dezinformátorského a kolaborantského šmejda méně…

Tady by mohl být konec. Takhle to přece je, ne? Všechny naděje zklamou, mesiášové zklamou a když náhodou ne, tak si je podá ta obrovská globální hydra, která má své zájmy i oči všude. Dříve či později prostě spadne klec. Některé zavřeme, některé uplatíme, jiné zkorumpujeme. Další spasitel do statistiky. Ne, nebudeme přemýšlet, proč se pořád vynořují. To je pod rozlišovací schopnost elit.

Ale… v neděli je hrob prázdný. I když moc opět triumfovala, něco se nepovedlo. Ani exemplární trest království Nebeské neukončil. Padesát dní sedí apoštolové doma a sbírají odvahu, ale až ji nasbírají, nikdo je nepoznává. Myšlenka zůstala a za každého umučeného stoupence najdou dva nové. Moc Říma ještě dlouho bude neporazitelná, ale dole už vznikají nové struktury. Nejprve malá společenství. Malé hloučky stejně smýšlejících, které jsou postupně stále více koordinované. Jednoho dne se před jejich vlivem a mocí skloní i císař a nechá symbol kříže namalovat na štíty svých vojáků. Jednou Řím padne, ale církev Kristova ten pád přežije a zachrání ze zkázy starověku, co půjde.

To je moje naděje.

Žádná porážka není konečná. Žádná moc tu není navěky a změny v lidských srdcích přežijí i impéria. Triumfující moc dostane prázdný hrob. Ustrašení apoštolové naberou odvahu a už ji nikdy neztratí. Ve světě existují i jiné síly, než ty opřené o peníze a státní funkce. Věřím, že slovo má větší sílu než zbraně i daňová vyhláška. Věřím, že vítězí to, co není z tohoto světa, co se nedá změřit, ale může to naplnit srdce. Věřím, že není všem dnům konec a stojí za to, bojovat, i když se to zdá někdy beznadějné.

V dnešní velikonoční neděli vám přeji vše dobré.

Váš Vidlák

*

Daniel Sterzik –  Vildák, Litterate

4.2 17 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
25 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anonym
Anonym
před 1 měsícem

Že se nám ten Vidlák ale vypsal, co? Tuto stať a “Vše je připraveno”, čtu s požitkem už poněkolikáté. Nejen proto, že nám pan Sterzik často nabízí hned několik řešení, pohledů, či podobenství, ale i pro lehkost pera a vskutku delikátní humor, který nemusí vidět každý. Zatím fakt díky. P.S. Zdá se, že nejlepší průpravou… Číst vice »

richard.d
richard.d
před 1 měsícem

Mě zajímá, zda pan autor také tleskal,když se členství do současného EUprotektorátu prezentovalo blbým masám jako vstup mezi vyvolenou elitu a podstatná většina voličů hlasovala v referendu PRO. V té nadšené době lidem unikalo, že EU byla už tehdy extrémně levicová , stejně jako nyní, kdy je možno ve všech současných levičáckých státech… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  richard.d

Co tím chcete říct, zda autor TAKÉ tleskal při našem referendu o vstupu do EU? On teď něčemu tleská? Jak situace po teroristickém činu v Moskvě s tímto referendem souvisí? Nečetl jste jiný článek na jinem serveru? Jste si jistý, že jste na správné adrese?

Plebej
Plebej
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  richard.d

Mám pocit, že nerozlišujete to podstatné. Totiž to, komu daná panující ideologie EU (neoliberalismus a progresivismus) ve skutečnosti prospívá a čí zájmy reprezentuje/hájí. Podle mého názoru je především vyjádřením zájmů mocného nadnárodního kapitálu (bankovního, finančního a průmyslově korporátního) a nikoliv zájmů širokých mas lidu obecného, jakkoliv se vám to tak i může zdát. Progresivistický fašismus… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 1 měsícem

Snad ani není nutno čekat na mesiáše! V počtu dostatečném jsou mezi námi i dnes. Důležitější je zvolit si je v příštích volbách, a pak i těch dalších a dalších. Mesiášů je i v této malé (kolonii) tedy dost, jen se o nich lid obecný nedozví nic, a to z dost pochopitelného důvodu. V mnoha ohledech nejsou tito mesiáši pro zdejší panující… Číst vice »

Sat
Sat
před 1 měsícem

Zdravím, pane Sterziku. A podotýkám, že i mistr tesař se utne. 🙂 To je suverénně nejhloupější, co jste kdy napsal. a) Tzv. Ježíš Kristus existoval asi tak jako Iču-čuna. Je to pouhý výplod jistých rabínů, navíc silně okopírovaný předlohou z buddhismu. b) Bible je de facto návod, jak sloužit jisté privilegované skupině. Tudíž celý… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 měsícem uživatelem Sat
jara
jara
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Sat

Milý Sate, tak jako věřící křesťané věří, že Ježíš Kristus je naprosto reálná postava, tak jiní zase věří, že není. Ani jedna, ani druhá skupina nemůže pro svou víru předložit nezvratitelný důkaz. Josefus Flavius toho Ježíše Krista vzpomíná, sice jen letmo, ale víceméně lze mít za to, že existoval, možná… Číst vice »

Sat
Sat
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  jara

Milá jaro, nebo jare, to, že J.K. nikdy neexistoval, je snadné dokázat. A to přímo z Bible. Ale předpokládám, že ji moc neznáte… takže si přečtěte aspoň Otakara A. Fundu.
https://www.databazeknih.cz/knihy/jezis-a-mytus-o-kristu-25427

jara
jara
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Sat

Milý Sate, zajisté mi tu pasáž ukážete, rád se poučím. Bible je totiž rozdělena na Starý a Nový zákon. Starý zákon se nemohl o JK zmiňovat vůbec, protože se netýká ani nezabývá onou inkriminovanou dobou a pokud jde o Nový zákon, tedy spisy oněch čtyřech evangelistů, tak marně hledám stať, která by existenci JK… Číst vice »

jara
jara
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Sat

Máte pravdu, knihy Otakara A. Fundy jsem si ce nečetl, ale co vím, tak on vůbec nepopírá existenci osoby JK. Zřejmě jste špatně pochopil dané téma. JK byl fyzická osoba, která pobuřovala a zemřela na kříži na základě požadavku tehdejší kněžské kamarily a Římané ho s radostí ukřižovali. To, co následovalo po této události… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Sat

Ah tak. Tak to tedy je. Panu (paní) Sat se dostala do ruky kniha od Otakara Antoně Fundy: Ježíš a mýtus o Kristu, která ho zřejmě uchvátila natolik, že nás chtěl o ní informovat. Učinil to ne úplně šťastným způsobem. A to tak, že problém otevřel v nepravou chvíli, kdy v podstatě Vidlák využil Bibli k určitým… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  jara

Snad se nemýlím, když řeknu, že židé Krista nerespektují a na příchod toho pravého mesiáše se stále připravují. Není mi proto jasné, proč by zrovna takový příběh vytvořili “jistí rabíni”. A kterou část tito zmínění rabíni okopírovali z buddhismu? Pro doložení takového zjednodušeného tvrzení by musela být nějaká seriózní studie, která by nám… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Sat

A není to už jedno, zda Kristus SKUTEČNĚ existoval, či nikoli? A proč by neměl existovat? Dokonce je pravděpodobnější, že ano, protože jak vysvětlíte, že se jeho učení udrželo až do dnešní doby? Opravdu strhnout lid dokáže jen charismatická osoba a ne vymyšlené blábolení. Zázraky si k tomu LIDSKÉMU příběhu už lidi sami přibachořili,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 měsícem

Ježís byl dezinformátor (lhář) a podle toho s ním naložili. Také se Socratem, Senecou, Hypatií, Husem, Janou z Arku, Brunem, Servetem atd. Všichni to byli ve své době dezinformátoři, trollové a švábi.

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

A kdo s nimi naložil? Stále titiž? NWO své doby? Ježíš chodil po vodě. To je jasnacka. Kdyz bidet může chodit v laptich a prdet v TV kraksne, proč by to nešlo?

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle2012 Chyběl jste nám. Kde pořád lítáte? Máte sedět a psát své vtipné sentence, které jedni milují a druzí nenávidí. 🙂

cablik
cablik
před 1 měsícem

Super pane Vidláku dokut tu jsme tak jsme neprohráli nesnáším poraženecké kecy vše jde změnit pokud se chce. Jinak se slaví svátek umučeného Izraelského vlastence Italskou soldateskou.

https://www.alza.cz/media/ukrizovani-dvd-d8142317.htm?gclid=Cj0KCQjwk6SwBhDPARIsAJ59GwdTpvJDP1TIQSiSF0QHl2g7QOhCwLVMoDknTqe6fu4UV9ccCJMWfiEaAgVmEALw_wcB&kampan=adweok_eo-a-knihy_pla_all_obecna-css_dropshipping_c_1003747___602943094229_~135441000137~

keporkak
keporkak
před 1 měsícem

Skvělé! Vhodné i jako kázání v kostele!!! Pokrokoví faráři by měli použít!!!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Nic se nepredela hned.Trpelivost

skeptik
skeptik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

No ale musí být vůle předělat (u většiny). Vyrostla nám nová generace vychovaná západní propagandou, a ta nic předělávat nechce. Mají přece tu západní demokracii a kapitalismus.

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  skeptik

Ať si to ta “nová generace” užije. Ta ještě bude čubrnět. A my už budeme naštěstí “vpánu”.

Georg
Georg
před 1 měsícem

Myslím, že se tato metafora Vidlákovi povedla, pomohl si z Bible. Ne nadrmo se říká, že v Bibli a v Haškově Švejkovi je skoro všechno.

jara
jara
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Georg

Omyl Georgu, pan Zdeněk Mahler svého času poznamenal, že v “Bibli je skoro všechno, ale ve Švejkovi je úplně vše”. Což mohu podepsat, Bibli i Švejka mám docela nastudované.

orinoko
orinoko
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  jara

Také se říká vtip: Co může stát v poklopci a nemůže stát v Bibli?

Anonym
Anonym
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  jara

To řekl Zdeněk Mahler a vy.

Werich s Voskovcem nám zpívají: Čtete Bibli tamto všechno JE!