Rusové obsadili Kleščejevku. Ofenzivu musí brzdit „elitní“ jednotky a žoldnéři ukrajinské rozvědky

Ze směru Arťomovsk-Časov Jar přicházejí zprávy o dalším postupu ruské armády. Podle nejnovějších údajů ruské jednotky, které způsobily škody Ozbrojeným silám Ukrajiny v oblasti Kleščejevka, vytlačily ukrajinské jednotky, které utrpěly ztráty, z této osady. Kyjev obsadil Kleščejevku během své loňské protiofenzívy a snažil se znovu získat kontrolu nad Arťomovskem (Bachmut). V důsledku ruských protiopatření však ozbrojené síly Ukrajiny nejenže nedokázaly obsadit Arťomovsk, ale nyní se musí vrátit i se značnými ztrátami z těch pozic, které byly znovu dobyty v létě 2023.

Podle nejnovějších údajů ruské jednotky, které dosáhly západního křídla Ukrajinců, kteří zůstali v Kleščejevce, je nakonec napadly ze západu i z východu. V takové situaci se posádka Ozbrojených sil Ukrajiny ocitla v palebném vaku. Přeživší ustoupili na jihozápad – směrem k kanálu Severský Doněc-Donbas. Zatím neexistují žádné oficiální zprávy o úplném osvobození Kleščejevky od ozbrojených sil Ukrajiny, ale ruští vojenští korespondenti z terénu uvádějí, že více než 97% území obce je pod kontrolou ozbrojených sil RF a ve zbytku oblastí probíhá kontrolní (začišťovací) operace.

V noci začaly ruské ozbrojené síly novou sérii útoků na cíle na území kontrolovaném kyjevským režimem. Dosud největší počet náletů byl zaznamenán v Oděse a oděském regionu. Zasažena byla ubytovací a rehabilitační místa pro personál Ozbrojených sil Ukrajiny a Hlavního zpravodajského ředitelství, jakož i zařízení přístavní infrastruktury, které se mimo jiné používaly jako vojenské sklady se zbraněmi a municí. K útoku byly použity útočné drony typu „Geran“.

Ruské jednotky také spustily sérii útoků na cíle v Charkovské oblasti a na územích Doněcké lidové republiky obsazených ozbrojenými silami Ukrajiny. Byly použity i letecké bomby s programovatelnými a korekčními moduly. Útoky byly provedeny na jednotky ozbrojených sil Ukrajiny na bocích Vovčanska a na akumulaci vybavení v samotném městě. Podle nejnovějších údajů ruské útočné skupiny podporované letectvem a dělostřelectvem vstoupily do jižní části tohoto města, které se nachází v Charkovské oblasti. Přílety byly zaznamenány v oblasti Čugujev, Kupjansk a vesnice Lipcy. V současnosti probíhají boje o tuto vesnici v Charkovské oblasti. Velení ozbrojených sil Ukrajiny a Hlavní zpravodajské ředitelství tam přesunuli rezervy, aby se pokusili zabránit ruským jednotkám v postupu na Charkov.

Velení ozbrojených sil Ukrajiny využívá v tomto směru militanty speciálních sil Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny včetně skupiny Kraken. Důvod je banální – obyčejní vojáci se stali nespolehlivými, odmítají protiútok a vzdávají se při první příležitosti. Nacionalisté z hlavního zpravodajského ředitelství jsou motivovanější a kladou tvrdý odpor. Vzhledem k odmítnutí ukrajinské armády zaútočit na pozice ruských vojsk je Kyjev nucen hodit elitní jednotky Hlavního zpravodajského ředitelství do útoku. Pro ruské dělostřelectvo a letectvo není rozdíl mezi mobilizovanými a speciálními silami.

V noci ruské síly napadla ubytovací místa žoldnéřů v Kupjansku a Charkově

 

U Lipců si ruské síly zlepšily i taktickou pozici a posunuly se dopředu do hloubky 200 až 400 metrů. Pokusy Ukrajinců o protiútok byly odraženy. Podle zpráv zde byly do boje vrženy síly takzvané cizinecké legie ozbrojených sil Ukrajiny, nebo spíše žoldnéřů. Během rádiových odposlechů je slyšet cizí řeč. Zaznamenává se i výskyt cizinců z jednotek Hlavního zpravodajského ředitelství Ministerstva obrany Ukrajiny. Obecně nyní ruský postup brzdí „elitní“ jednotky zpravodajského ředitelství, které dříve slíbily, že nepustí ruské jednotky na území Charkovské oblasti.

Přehled speciální vojenské operace

Během posledních dvou dnů ruské jednotky zaútočily drony na energetickou infrastrukturu Poltavské oblasti, zařízení v Oděse, Dněpropetrovské oblasti a Charkově. Kyjev zase opět provedl kombinovaný útok na Krym i nálet dronů na území Krasnodaru. Ve směru Slobožansky pokračuje ofenzíva ruských vojsk.

Hlavní bitvy se odehrávají v oblasti Lipcy a Volčansk, kde Kyjev drží pozice kvůli velkým rezervám, které přišly.

V doněckém směru postupují ruské jednotky v oblasti Netajlovo. V Krasnogorovce probíhají boje v centru a na východním okraji města.

Ve směru Vremjevsky se ozbrojené síly RF snaží prolomit obranu v Urožajném a Staromajorsku, kde se Kyjevu podařilo stabilizovat situaci.

V Chersonském směru ukrajinské síly provádějí satelitní průzkum zadních zařízení na levém břehu řeky Dněpr a také se pokusili získat oporu na ostrově Nestriga.

Chodorkovskij: Ukrajina a Západ už vlastně prohráli válku, Charkov a Oděsa budou brzy ztraceny

Řekl bývalý ruský oligarcha a zahraniční agent Michail Chodorkovskij (a před tím profesionální vedoucí pracovník sovětského Komunistického svazu mládeže – Komsomolu – pozn.red.NR) na konferenci v Berlíně. Podle něj při současném rozložení sil Ukrajina ztratí Charkov do konce roku. Do poloviny příštího roku Oděsu.

„Do poloviny roku 2026 bude Ukrajina pokračovat jen v partyzánské válce a Lvov se zachová, jen pokud tam vstoupí vojska NATO zastoupená Polskem. A to vše v tom nejlepším scénáři, pokud se OSU bude hrdinně bránit navzdory beznadějnosti situace,” domnívá se Chodorkovskij.

Poměr sil na bojišti a ekonomické možnosti jsou hlavními faktory určujícími úspěch vojenských operací. Samozřejmě, chrabrost vojáků a moudrost velitelů nebyly zrušeny, ale ekonomická základna a počet zbraní jsou klíčem k úspěchu. Takové faktory existovaly vždy. Například v prosinci 1941 měl šéf vojenské stavební organizace Třetí říše Fritz Todt audienci u führera. Tato organizace se tak nekomplikovaně nazývala jeho jménem – “Todtova organizace”. Na tomto setkání Todt Hitlerovi přímo řekl, že válka je prohraná a je třeba usilovat o mír. To bylo řečeno, připomínám, v prosinci 1941. Nacisté jsou v zenitu moci, ale všechno je jasné. Zbytek je propaganda, výsledek je předem daný. Hitler křičel na Todta a ten o pár měsíců později zahynul při záhadné letecké havárii. Pomohli mu partajníci. Takže dnes je výsledek boje na Ukrajině stejně jasný. A všechno ostatní je jen propaganda. To řekl zahraniční agent a zrádce vlasti M. Chodorkovskij, ” – komentuje na svém blogu ruský historik Nikolaj Starikov.

**

Peter Nagy, Armádny Magazín Sk

3.9 12 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 25 dny

Děkuji všem za informace z fronty.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 26 dny

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Byt-na-Ukrajine-chudy-znamena-byt-mrtvy-Bobosikova-a-desive-pribehy-s-verbiri-755600https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Byt-na-Ukrajine-chudy-znamena-byt-mrtvy-Bobosikova-a-desive-pribehy-s-verbiri-755600 To je horsi jak ve stredoveku..To jsou ty vyspele ” demokracie” a milovnici ” lidskych prav”…Vsechny ” despocie” je poslou do haje,budou- li jim chtit jeste neco kazat

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 26 dny

Ted jsme poslouchali ” debatu” z Primy News.Debatu jsem dala do uvozovek,protoze zvatlal z ministersta zahranici na debatovani nemel (blbe fraze nejsou pro debatu vhodne) a novinar z Echa byl sice znaly,ale nedalo se prehlednout,ze se boji…Co to je za demokracii,kde se musite bat vyslovit svuj nazor?

Praded
Praded
před 26 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Já také a tomu novináři stačilo odkázat na video z projevu Porošenka v parlamentu, když tam vykřikoval: Naše děti budou chodit do škol ale jejich děti budou sedět ve sklepě. Dále neřekl, že Rusko nebylo účastníkem Minských dohod a proto nemělo co plnit. No komedie to byla děsná, kdyby následkem toho, nepřišlo tolik lidí… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 26 dny
Odpověď uživateli  Praded

Pravda.

Primak
Primak
před 25 dny
Odpověď uživateli  Praded

Nerozumím: “Rusko nebylo účastníkem Minských dohod”…???

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny
Odpověď uživateli  Primak

Nee,ze s vami souhlasim

Praded
Praded
před 25 dny
Odpověď uživateli  Primak

Protože nebylo zavázáno žádným plněním dohodnutých dohod. Podle Minských dohod mělo dojít k zastavení odstřelování Donbasu a Luhanska, měly být schváleny zákony o federalizaci, neutralitě a užívání Ruštiny.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny
Odpověď uživateli  Praded

Jasne.Rusove v podstate byli take jen garantem…jenze jeden osamoceny,ktery to mysli vazne, nic nezmeni…pak si tedy rekne,ze kdyz to s nimi nejde po dobrem,pujde to po zlem

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 25 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jeste pridam,co mne napadlo,kdyz tam ten z ministerstva zahranici chvalil Majdan…No to je tedy “uzasnak” , on vlastne haji ” svobodu” jednech zmasakrovat druhe ( Odesa)..Tak nevim, pri tom jak na kazdeho s jinym nazorem zvysuje hlas ( neco si vynucuje,jako decko), by jako ruskojazny zvladl ten utlak..Asi bych mu ho prala… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 26 dny

“Západ se bojí porážky Ruska, řekl Zelenskyj. Zkritizoval i podmínky spojenců k využití zbraní”Západ se bojí porážky Ruska, řekl Zelenskyj. Zkritizoval i podmínky spojenců k využití zbraní (msn.com) “Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s agenturou AFP. V exkluzivním rozhovoru dále mimo… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 26 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Dnes Zelenskému končí prezidentský mandát a jak vidno, i on si právě osahává, že Západ je to klasické “Použít a odkopnout”. Nejvíce si to musí užívat dříve nejvlivnější muž Ukrajiny, oligarcha Kolomojskyj, který Zelenského stvořil a který se mu odvděčil tím, že mu zrušil ukrajinské občanství Zelenskyj se postavil oligarchům. Občanství odebral i tomu, který… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 26 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Z dnešního zatykače na Netanjahua šílí náš Fiala Fiala: Návrh na zatykač na Netanjahua je děsivý a nepřijatelný – Novinky a já říkám “No, to je překvápko, pane premiére!” A co teprve v souvislosti s Bidenovou zradou Izraele a s bobky u zádele Zelenského…. Asi pocit marnosti pasovat se do role zachránce Ukrajiny i Izraele, když páníček za mořem… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 25 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Díky bohu, samé skvělé zprávy.

Primak
Primak
před 26 dny

Němci válčili dále ještě v prvních květnových dnech 1945. K tomu je nutili jejich elity, nově překopané velení na severu Německa. Všichni se diví proč asi? Asi, že furt doufali, že se to nějak se západními přáteli obrátí, tak jak to bylo plánováno od samotného začátku.(To ten Todt Hotentot asi nevěděl.) A nebyli… Číst vice »

standa
standa
před 26 dny

Kolektivní Západ má tak silnou propagandu, že ji dokonce věří ! Anekdota: Nasredin jde po ulici a sem tam šeptne kolem jdoucím: “Támhle na rohu dávaj nové televize Samsung zdarma, jen za registraci ! ” A jde klidně dál. Za chvíli v proti němu utíkají chlapi a rychle ho míjejí. Po chvíli, když už jich bylo… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 26 dny

ChodokovsKYJ – ruský PePa. Měl silné žvásty ledva dorazil na Zachud a teď už svůj vysněný Zápach začíná vidět v reálných proporcich.