Ještě jeden pohled na teroristy z Donbasu

zjevně “proruské separatistky”

26. 5. 2018, Ďouba

Den Republiky v Doněcku – video, titulky

Jeden pohled na samozvanou Doněckou lidovou republiku (DLR) známe. Předkládají nám ho již 4 roky.

Dlouho označovali obyvatele Donbasu jako “teroristy”, ČR (bohužel) pomáhá AntiTeroristické Operaci (ATO) slovem i materiálem. Ukrajinskému prezidentovi naši politici nevyčítají, že neváhá střílet do (bývalých) spoluobčanů. V současnosti ale označení “teroristé” používají jen ti nejzabedněnější, prozíravější přešli na “proruské separatisty”. Dnes je v módě ke všemu špatnému přiřadit “ruský, ruská, ruské”, takže “proruští separatisté” jsou z tohoto pohledu ještě výhodnější než “bezpohlavní” teroristé. Jen považte, vždyť i o fotbalových chuligánech z Kyjeva, kteří se právě pomlátili s chuligány britskými, píše západní tisk jako o “ruských chuligánech”! Inu, fotbalové MS v RF je za dveřmi, tak je potřeba v předstihu vytvářet negativní obraz.

Nejrůznější experti se předhánějí ve vysvětlování, že na Donbasu už normální civilní obyvatelstvo dávno není, všichni se rozutekli (do Ruska a na Ukrajinu) a zůstali jen “proruští separatisté”, ruští žoldáci a dokonce celé ruské tankové divize. Za 4 roky byl v hlavách českého diváka vytvořen obraz, jak to asi na Donbasu vypadá. Bude tedy dobré, v zájmu vyváženosti zpravodajství, přidat i jiný úhel pohledu. Před 2 týdny slavili v téměř milionovém Doněcku čtvrté narozeniny vzniku DLR. Republika vznikla jako reakce na kyjevský “majdan”, jako vyjádření nesouhlasu se státním převratem v roce 2014.

Po shlédnutí videa s oslavou Dne Republiky v Doněcku budete možná trochu jinak pohlížet na ty hrůzné teroristy – separatisty a označení “proruští separatisté” budete vnímat víc v klidu – oni opravdu proruskými jsou. Celou duší a srdcem!

Pro lepší pochopení situace je dobré si také připomenout, že frontová linie je v těsné blízkosti Doněcka, že po 4 letech bojů a zklidnění v začátku roku 2018 dochází nyní k vyostřování situace, k zesílenému ostřelování a v jeho důsledku přibývají další oběti, jsou další zranění. Proto není Den Republiky jen formální slavností a koncert obyčejným koncertem.

Zákres míst nezákonného rozmístění ukrajinských těžkých zbraní v demilitarizované zóně
(starší mapka, ukazující na porušování Minských dohod ukrajinskou stranou)
(oranžová linie s čerchovanou černou je linií dotyku, frontovou linií)







































překlad z mluveného slova a titulky: Ďouba NR

(ještě jedna zajímavost: všimněte si, jak od času 6:10 zpívá mládež písničku “Vyroben v SSSR”. Nikdo z nich se už v SSSR nenarodil, ale to jim nebrání v nadšeném doprovodu O. Gazmanova. Vlastně na to upozorňuje i průvodkyně pořadem TV Junion)

Rozšiřující učivo:
Záznam celé oslavy Dne Republiky a koncertu v TV Oplot

Na NR jsme již dříve psali:
O. Gazmanov – píseň Nesmrtelný pluk
http://www.novarepublika.cz/2018/05/smrti-smrt-premohli.html
O. Gazmanov – píseň Vpřed Rossija
http://www.novarepublika.cz/2015/07/gazmanov-odblokovan-rossia-vpred-tip.html
O. Gazmanov – píseň Vyroben v SSSR
http://www.novarepublika.cz/2015/01/oleg-gazmanov-tip-kulturniho-referenta.html
O. Gazmanov – píseň Čas valit domů
http://www.novarepublika.cz/2018/03/cas-valit-domu-tip-kulturniho-referenta.html