Jak to, že naši spojenci, kterým věříme, to mají s Ruskem jinak než my?

Návštěva kancléřky Merkel v Moskvě 20. srpna v mainstreamových médiích sice prolétla, ale o něco pozdější turné ministra Lavrova po evropských zemích se už pozornosti nedostalo.

Zdroj: KosaZostra, napsal PB, na snímku ruský ministr zahraniční  Sergej Lavrov s rakouským prezidentem  Alexanderem Van der Bellenem

Zatímco Česká republika poslední dobou stále ochlazuje vztahy s Ruskem, jiné evropské státy zaujímají mnohem pragmatičtější přístup. Návštěva kancléřky Merkel v Moskvě 20. srpna v mainstreamových médiích sice prolétla, ale o něco pozdější turné ministra Lavrova po evropských zemích se už pozornosti nedostalo. Tento drobný příspěvek je pokusem o zaplnění mezery v základním informování a poukázáním na pragmatický přístup států, jejichž představitelé mají ještě trochu vlastního rozumu a sledují zájmy své země.

Ruský ministr zahraničí jednal ke konci srpna tohoto roku v Maďarsku, Rakousku a Itálii na základě pozvání těchto států. S Maďarskem je Rusko připraveno rozvíjet hospodářské vztahy poznamenané sankcemi v roce 2014, vědecko-technickou spolupráci a investice. Vzájemný obchod měl být jen za prvních pět měsíců letošního roku zvýšen o 35 %. Došlo k  uzavření dlouhodobé dohody ohledně dodávek plynu na 15 let, které mají obejít ukrajinské trubky přes Rakousko a Srbsko, probíhá projekt výstavby jaderné elektrárny Paks 2, do níž má Rosatom dodat reaktory. Připravuje se také výroba vakcíny Sputnik V v Maďarsku.

Obchodním záležitostem se Lavrov věnoval i v sousedním Rakousku. V Rusku působí asi 1500 rakouských společností. Kancléř Kurz se nedávno účastnil mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradě a on-line hovořil s prezidentem Putinem při otevření cementárny v Rusku. Jméno Lasselsberger známe dobře i v Čechách, kde tento rakouský podnikatel získal rozsáhlé surovinové zdroje a výrobní kapacity, a v rámci restrukturalizace ukončil tradici světoznámé výroby keramiky a obkladaček v Horní Bříze. Evropské sankce a hodnoty rakouskému byznysu zjevně nestojí v cestě při investicích v Rusku. Rakousko spolupracuje s Ruskem i v kulturní oblasti, stará se o památníky a hroby ruských vojáků, existuje rakousko-ruská komise historiků. Na okraj lze poznamenat, že u nás teď údajně není ohledně válečných hrobů s kým na ruské straně jednat, jelikož odpovědní pracovníci ruského velvyslanectví v Praze byli vyhoštěni v rámci českého řešení vrbětické aféry. Nepochybně se jednalo o zákeřné špiony.

Ruský ministr Sergej Lavrov s italským premiérem Giuseppem Conteem

Itálie, do níž zavítal ministr Lavrov 27. srpna a setkal se s premiérem a ministrem zahraničí, udržuje s Ruskem čilé hospodářské kontakty, existuje dokonce společná rusko-italská rada pro hospodářskou spolupráci, které předsedají ministři obou zemí. Italská obchodní delegace se rovněž účastnila ekonomického fóra v Petrohradě. Projednávala se témata mezinárodní politiky a spolupráce při boji s pandemií a v kulturní oblasti.

Jsou státy, které se starají o své důležité  NÁRODNÍ zájmy, představitelé jiných preferují zalíbení se jiným, ačkoliv tím své státy poškozují. 
  
Přidám odkaz na článek podložený zdroji, který se týká pochybností v případech Skripal a Navalnyj.

Dokument britského ministerstva obrany odhaluje, že vzorky krve Skripalse mohly být zmanipulovány – Dilyana.bg

V dokumentech je zmíněno jméno Jiřího Matouška, předsedy vědeckého poradního sboru OPCW, který měl v roce 2006 propálit, že Američani vyvíjeli v Edgewoodu „novičok“. Američani se přes diplomatické kanály postarali, aby už o tom pan Matoušek veřejně nemluvil stejně jako o nových jedech, které se později proslavily jako novičok.

5 9 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 2 lety

Něčeho jsem si všiml. Na fotografii výše , kde sedí pan Lavrov s panemConteem jsou vlajky Itálie, Ruska…a EU. Až tam nebude ta vlajka EU, budu věřit, že skutečně těm politikům záleží na Itálii(dosaďte si kterýkoliv další stát EU), jejich občanech a zájmech. Možná že to je marginální detail, ale myslím, že ta… Číst vice »

Stanislav Kryl
Stanislav Kryl
před 2 lety

V komentářích trochu zapadlo téma Novičoku. Za povšimnutí stojí i zpráva OPCW ohledně otravy Navalného. Zpráva v závěru konstatuje, že žádná otravná látka zakázaná konvencí nebyla ve vzorcích nalezena (zpráva je součástí odkazu na bulharský blog). Jinými slovy Novičok ve vzorcích objeven nebyl!!

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety

Nechť pan “Kosazvostra” napíše na konec svého článku vždy to, že je zastáncem členství ČR v EU. Nechť ten pán také napíše, že je pro něj SPD naprosto nepřijatelná a že zvažuje možnost volit piráty a starosty. Potom bude jeho článek úplný.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Hlavně, že všichni ostatní státníci na světovém fóru OSN slibovali spolupráci mezi státy, včetně ČR a USA. A jen co se rozešli už SI ČR střelila do nohy, vyřazením Ruska a Číny z tendru Dukovany. A místo svých zájmů obhajuje zájmy USA. Taková “oddanost” zájmům cizí velmoci neexistovala ani za éry socialismu. Všichni ti análové… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Doufejme ,že po odchodu sametových rozkrádačů včetně Zemana se národ probudí.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

A další se derou k moci ty největší zloději krademe Spolu.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Jen beznadějný blb si vědomě a opakovaně škodí a takříkajíc se střílí do vlastního kolena. V této pošetilé aktivitě se mu pak blíží i lokaj beznadějně oddaný svému pánovi. Těžko přesně odhadnout, do které z kategorií náležejí zdejší vládní a tajní, které spojuje láska a nenávist. Láska k US/EU šiřitelům “dobra” (a svým korytům) a povinná nenávist k Rusku. —… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

S tím Zemanem všechno může být trochu jinak, vysoká politika není dostupná všem!

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Protože nám byly dobré vztahy s Ruskem zakázány.
…ne, už neryjeme držkou v zemi, jsme zašlapáni pod zem !

Vendol
Vendol
před 2 lety

Hele, vůbec by mne nepřekvapilo, kdyby ti srandovní šulini a čulibrci z pražské Nárožní ulice, chci říct příslušníci BIS, Bezpečnostní informační služby, zjistili, že byl svatý Václav, jehož svátek se dnes slaví, “cizím agentem.” Od těch slaboduchých jelit a legračních kopyt lze čekat už úplně cokoli. Pakliže měli dokonce v úmyslu tvrdit, že za… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety

„Jsou státy, které se starají o své důležité NÁRODNÍ zájmy,..“. To sice jsou, ale jenom proto, že se hlavně starají, jak používat svou privilegovanou nadnárodní posici k využívání zdrojů těch méně privilegovaných národů. Tyto národy slouží svými zdroji privilegovaným, aby se mohly lépe starat o své „důležité NÁRODNÍ“ zájmy. Jestliže platí 1 €… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  vvenc

ohledne “nemeckeho delnika” to myslis jako Polaka, Turka, Cecha a Ukra”ze?

danny
danny
před 2 lety

Na ekonomickém fóru v Petrohradě bylo více než 650 zahraničních firem. Nejvíce (116) z USA. Německo se postavilo i Američanům a prosadilo vybudování a spuštění SPII. Maďarsko podepsalo onu smlouvu o plynu a má na 15 let vystaráno. Vykašlalo se na celou EU a klidně staví JE a navíc s Rusy. Takže nebude trpět nedostatkem elektrické energie. Když se podíváme… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Jo to je ono souhlasím stejně na to také dojde že budeme muset obchodovat s Ruskem a mít normální vztahy oni zdroje mají ale my ne.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

ti Rusaci musi byt fakt pitomi, ze si nas (naseho pupku sveta alias ceskyho kotliku vubec vsimaji) — tradicni cesty jak napadnout Rusko jsou jen pres Polsko a bejvale pobaltske Rusko. Jenom blbec by se snazil ci jen myslel napadnout Rusaky pres Zinnwald (Cinovec) CM vysocinu, Slovensko a Ukrajinu se vsemi temi… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Chápejte priority, pane. A prioritou je, aby šéf BIS, pan Čoudelka, dostal další americký metál, ne ceny energií pro jednoho každého z nás.