Jaroslav Bašta: Máme-li zákon, nějaká pandemie se vždycky najde

Za více než padesát let mého působení v politice jsem pochopil, jak důležitou roli hraje programově vyhraněná opozice. Zvláště v situaci, kdy se k moci dostala vládní koalice, která nemá svůj vlastní program a jen plní zadání svých patronů zvenčí.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Velmi mi to připomíná situaci z roku 1969, kdy tehdy dosazená mocenská garnitura rezignovala na jakoukoli samostatnou československou politiku a vzájemně se předháněla v projevech oddanosti k Moskvě, až si vysloužila přezdívku vláda betonových hlav, píše v komentáři pro Prvnizpravy.cz Jaroslav Bašta.

Za to více než půlstoletí, které uplynulo od roku 1968, se stejných cílů dosahuje jinými subtilnějšími prostředky. Na zadušení Pražského jara Brežněv potřeboval půl milionu vojáků. Když se dnes jiný šílený stařec rozhodne měnit prezidenty v USA, Rusku, Číně (a vlády, kdekoliv ho to napadne), potřebuje k tomu jen svých pár miliard dolarů a svůj vynález zkázy – politické neziskovky. Když se jim zásahem do voleb podařilo vytvořit koalici ochotných u nás, snaží se (jako všichni totalitáři) si vydobytou moc udržet na věčné časy. Prvním předpokladem je změna volebního zákona, tedy zavedení korespondenčního hlasování. Důvod, proč se argumentuje našimi krajany v USA, jsou právě Sorošovy politické neziskovky tamtéž. Teoretický potenciál 600.000 hlasů odtamtud bude nepochybně překročen již v prezidentských volbách u nás.

Protože vláda pětikoalice přišla k moci pozdě, již po začátku Velkého resetu a Green dealu, bude se muset potýkat s jeho důsledky – sociálními bouřemi, protesty, stávkami, demonstracemi. Proti tomu má být použit tzv. Pandemický zákon, který se ve Sněmovně právě v tomto týdnu za dramatických okolností projednal a přijal. Mám jednu vysvětlující poznámku ke způsobu jeho projednávání, tedy našim obstrukcím: roli opozice tradičně chápu tak, že má vládu vždy podezřívat z nejhorších úmyslů.

Ale i bez toho bych si stejně musel položit následující logickou otázku: Proč vláda trvala na překotném způsobu schválení pandemického zákona, když je kvůli tomu téměř jisté jeho následné zrušení Ústavním soudem? Navíc ho přijímala v době, kdy v mnoha zemích pandemie oficiálně končí. Možná to souvisí se starým českým zlozvykem být pravověrný se zpožděním. Třeba dodávat munici do země, kde už se jedná o mírovém a diplomatickém urovnání konfliktu. Jinou, horší alternativu představuje to, co jsem již říkal ve svém parlamentním vystoupení. Když bude zákon, nějaká pandemie se vždycky najde a hodí. Třeba až na podzim začnou sociální protesty proti drahotě, energetické chudobě a bídě. Pandemický zákon by mohl být efektivnější než otevřené represe. Umím si představit, že všem organizátorům stávek či demonstrací přijde SMS a půjdou na týden do karantény. Nechci domýšlet, kde a jaká bude. Austrálie je velmi varovným příkladem.

Nechci svůj komentář končit pesimisticky. Po více než třiceti letech se zase nacházíme v éře zrychleného historického času. Vztáhnu-li to na nástup a konec normalizace, tak rok 1969 jsme si prožili vloni, letos na podzim už začne rok 1989. Tato vláda se již začíná vybarvovat. Už víme, kdo hraje Milouše Jakeše, jen o roli Miroslava Štěpána je rvačka. Zatím mírně vede na body pan ministr vnitra.

 
Ostré střety ve Sněmovně i před Sněmovnou však ukázaly, že vládní koalici se ani s pomocí Bruselu, touhu českých občanů po svobodě, spravedlnosti a životě v míru tak snadno zadusit nepodaří. Hnutí SPD se již konstituovalo jako radikální a důsledná parlamentní opozice schopná sjednotit všechny prodemokratické politické strany a hnutí. Podzimní volby, které poprvé v historii moderního českého státu proběhnou v době hluboké ekonomické krize, pro to dávají ideální příležitost, končí komentář Jaroslav Bašta.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)  

2.5 36 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Přesně tak pandemický zákon totalitní zákon co je má krýt před naštvanými lidmi ze zeleného blábolu .migrace .genderu a válce s Ruskem. Ale naštvaní lidé se jim na nějaký zákon vybodnou.

heriot
heriot
před 2 lety

Pan Bašta opět nezklamal. Uchopil aktuální téma, které v ,lidech rezonuje, aby si opět demagogicky kopl do režimu před pučem v roce 1989. Srovnávat čas normalizace a čas dnešní by snad mohl vážně jen současný student politologie. Pokud to činí člověk, který vše zažil a ještě si říká politik, pak je na místě otázka… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

…..pises….” aby si opět demagogicky kopl do režimu před pučem v roce 1989.” taky mne to nepotesilo, ovsem zde jde o “politickou kredibilitu” takze Basta se musel protisovetsky projevit, jinak by v majnstrymu skoncil podobne jako OKI ale na druhe strane, (zaprodanec komousu).. vona totiz politika je strasna svine, a da se obracet jako falesnej… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  heriot

Souhlas- to jeho “retro” na 60. a 70.léta v téměř v každém článku je už posedlost a trapnost.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

Jo disident co bojoval proti té „strašné rudé totalitě” jak se mu to líbí teď ve „svobodě a demokracii”?

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

A prezeident chce ten paskvil z dílny Pětisrágory podepsat????Už to není ten prezident Zeman,bohužel!!!!!

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Už před časem to psal na Protiproudu pan Hájek – Zeman chtěl být prezidentem dolních 10 miliónů, a končí jako prezident nikoho.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Bohužel,je to tak.

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Zeman je lišák přizrzlý, jenže lepší se tam nenachází. Takže nám tam zůstane zase jen lišák připosraný Babiš.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Mě zůstává Ing Skála.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Dedku, mej rozum, zrejme mas hovno, a tak se o nej nemusis bat, kdezto Andrejko ma par miliard duvovu ke strachu, ci jak to rikas k priposranosti… Ono by mohlo dojit k tomu, ze na prikaz good ‘Ole juuuuuuesssejjj” by mu skopcaci (a dalsi) sebrali jeho fabriky venku, nebo pri nejmensim zablokovali ucty, a ac jsem… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Je to Platfus Ovarov, poplatný právě dujícím větrům. Několik rádoby opozičních eskapád mělo zakrýt, že se od soudruha Hraboše liší. Česko narazil do role slouhy IzraHELLe, aby sám měl pro občasné eskapády pádnou kulisu. Když si vzpomenu, jak se jeho dcera promenovala na mejdanu plném nahých pánských mrníků, tak to… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Česko je především slouha amiokupanta a fašoEU,Izrael s tím nemá co dělat.Je pravda,že schálení Pětspolku,potažmo Lipavského a Beka do funkcí to začalo a podporou očkováni a podpisem Pandemického zákona to Zeman zazdí úplně.
Jen tak mimochodem,kdo by byl podle Tebe lepší?

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Nikdo. Všichni vyjdou nastejno. Buďto mají koule, anebo mají záprdky naměkko. Česko nemá v této chvíli svého Orbána, když Putina vynechám. Nemá dokonce ani česko-moravsko-slezského kandidáta, který by nenosil pemprsky. Jen nějaké směsky, jejichž rodokmen těžce dohledává dokonce i slovutná CIA. Je to všechno jen na nás. Nikdo za nás nic neudělá.… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Naposledy měl koule říct vše na plnou hubu Sládek a jak dopadl????Udavač Havel ho zavřel!
Mladý kandidát neexistuje,rptože každý s těch pitomců má v hlavě leda amiokupantdemokratůru a fašoEU,která je nám prý prospěšná,.
Ale pravdu máte v tom,že smích je zdraví….smích,zpěv a ještě jedna věc.-)

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

My si můžeme tykat, neblbni. Jo, Sládek jí měl prořízlou jak ženské. Jen tak na okraj: Fialový hnus a jeho mediální vocas už bijí na změnu volebního systému do prezidenTURY. Prý je třeba této volbě navrátit důstojnost. To nevymyslíš? Tehdy se ve SněmoVÁLIU drželi kreténi na hajzlu pod krkem a nadávali si… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Co se to stalo s Československým národem,kam se poděla hrdost na naše předky????Po hadráku nám zbyl jen novodobý Protektorát B und M a vlastní nemohoucností jsme dokázali jen to,že VOLI VOLÍ VOLY!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

bych tomu nerikal chamrad, ale prizivnici.. Na zmenu volby presidenta nemaji ustavni vetsinu, ale je otazka kdo bude presidentem

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Havlolejna je praktičtější a výstižnější.
Kdo bude prezidentem je těžké predikovat,ale měl by to být Čechslovák,LTERÝ BUDE SLOUŽIT ZÁJMŮM SVÝCH OBČANŮ A NE AMIOKUPNATŮM,POTAŽMO fašoEU!

basos
basos
před 2 lety

Pane Basta, jiz nekolikrat jsem se zde zminil, ze Vas skutecne rad ctu, vase nazory jsou svate (aspon pro mne). s doktorem Davidem jste vyborna dvojice, ktera je hrozbou Fialove vlade, kde mimo naivniho trosku sebelibeho prooofy, vegetuje spousta a to mi prominte — hajzlu, a jeste horsich, jmenovat je nemusim ze? S obavami… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Neziskovky jsou potřeba tam, kde je něco v nepořádku a politické neziskovky jsou rakovina společnosti. Pandemický zákon je příprava na to co nás brzy čeká. Už objevily nový MORIBUNDUS a tak se máme na co těšit. Horší je, že už jsou mezi námi nový krysaři, havlisté zastaraly, takže dávejte pozor co podporujete, ať… Číst vice »