Dušan Mišík: Proč byl za skleníkový plyn vybrán CO2?

Tisíce vědců zastává názor, že kysličník uhličitý (CO2) ohrožuje budoucí existenci lidstva a tisíce jiných vědců toto tvrzení vyvrací. Nemám v úmyslu zasahovat do kompetence odborníků. Mě u kysličníku uhličitého zarazila jedna vlastnost, a to vhodnost pro manipulaci s vědomím lidí. Samotný CO2 nemá chemickou sílu ovlivňovat myšlenky lidí, ale některé kvantitativní údaje je možné využít pro manipulaci. Jednoduše jim vložit jiný význam, než ho ve skutečnosti mají.

Už samotné označení CO2 za skleníkový plyn něco naznačuje. Ano je to skutečně skleníkový plyn, protože se přidává do skleníků na podporu růstu rostlin. Zahradníci, kteří do skleníků přidávají CO2, využívají přírodní zákon fotosyntézy, kdy je kysličník uhličitý slučován s vodou při působení slunečního záření, a produktem tohoto slučování je kyslík a glukóza. Proces fotosyntézy je podstatně rozmanitější a zajímavější, než uvádí níže uvedený vzorec, ale tento vzorec postačí pro vysvětlení myšlenky článku.

 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2

Není to sice nikde potvrzeno, ale je tady možnost, že CO2 byl označen za skleníkový plyn jednoduše proto, že se přidával do skleníků na podporu růstu rostlin. Toto označení pak bylo významově přeneseno. CO2 brání unikání energie z planety do kosmu.  Zadržuje energii na planetě, čímž dochází k jejímu ohřívání. Je vytvářen dojem, jako by celá planeta byla vložena do skleníku. Označení „skleníkový“ z původního smyslu přidávání do skleníků nabývá nového významu. „Skleníkový“, to je ten plyn, který dělá planety Země velký skleník. Ještě jednou připomínám, že to není potvrzeno, takže je to výzva pro odborníky, lingvistiku a sémantiku.

Hrátky s čísly a grafy pro vybuzení strachu

Zastánci ohrožení lidstva uvádějí fakt, že došlo ke zvýšení podílu CO2 v ovzduší z 0,0275 % v roce 1750 na 0,0421 % v roce 2022. Když to vyjádříme graficky, dostaneme výrazný nárůst, a když pozměníme zobrazené minimum z 0 na 0,2, pak dostaneme hrůzostrašný argument vážného ohrožení. Viz obrázek č.1 a  č.2.

I když jsou hodnoty na obou grafech stejné, graf vpravo vypadá hrůzostrašněji než graf vlevo. Pravý obrázek přímo vybízí: dělejme něco, než bude pozdě, a proto taková překotnost ve spěchu zavedení Agendy 2030, stanovující cíle eliminace uhlíku v atmosféře. Proto uhlíkové povolenky, Green Deal, zákaz spalovacích motorů, omezení chovu hospodářských zvířat, rušení letišť, dokonce snížení počtu obyvatel planety.

Kouzlo CO2 je v jeho mizivém zastoupení ve složení atmosféry. Vhodnost pro manipulaci si uveďme na jiném příkladu. Kdyby byl, ale není, zvolen pro manipulaci plyn dusík (N2), který má zastoupení v atmosféře v hodnotě 78 %. Zvýšení podílu dusíku v atmosféře o 0,02 %, tak jak tomu je u CO2 se v grafu viz obraz č.3 vůbec neprojeví. Dusík je prostě pro manipulaci s vědomím občanů a vyvoláváním strachu naprosto nevhodný. Uvedu ještě jeden příklad, ke kterému mě inspirovaly odpovědi některých poslanců Evropského parlamentu na dotaz – „Jaký má podíl CO2 v atmosféře?“. Mnozí z poslanců odpověděli, že podíl CO2 se nachází mezi 8 až 10 procenty. Na obr. č. 4 je zobrazena změna podílu CO2 v atmosféře o 0,02 %, pokud by platil podíl kysličníku uhličitého dle mylných opovědí poslanců.

Vidíme, že změna je nepostřehnutelná jak na obraze č. 3, tak i na obraze č. 4. S dusíkem nelze manipulovat, protože aby se poznala změna, musel by se zvýšit podíl jeho zastoupení o velkou hodnotu. Řekněme i 10 a více procent. Ale to není v silách lidí ani sopek. A už vůbec ne v rozmezí dvě stě let. Pokud by měli poslanci, kteří tvrdili, že CO2 v atmosféře má podíl 8 %, pravdu, musela by být změna, aby byla viditelná a hrozivá ve výši čtyř procent. A to opět neumí ani člověk ani sopky na planetě. Ještě se podívejme, jak se dá manipulovat s délkou časové řady.

Manipulace s délkou časové řady

Když ukazují časové řady změny podílu CO2 v atmosféře klimatičtí alarmisté, volí krátké časové řady. Když zdůvodňují své postoje odpůrci zapříčinění oteplování člověkem, pak volí dlouhé řady, které sahají stovky milionů let zpět do historie planety. Podívejme se na následující obrázky. Před 500, nebo 200 miliony let byla koncentrace

CO2 v atmosféře podstatně vyšší. Dosahovala hodnot 4000, nebo 2000 ppm proti 421 dnešním ppm. To je 0,4, nebo 0,2 % proti dnešnímu 0,04 procentu. Jinak řečeno 10 krát nebo 20 krát větších hodnot.

Časově krátký graf klimatických alarmistů sahá do minulosti dva tisíce let, nebo 800 tisíc let. Odkaz: https://faktaoklimatu.cz/infografiky/koncentrace-co2

Podle této interpretace skutečnosti dochází k velké změně. Z hlediska pravdivosti mají oba grafy pravdu, pokud ti, kteří měřili, měřili správně. K rozdílu dochází při intepretaci dvou skutečností pro dnešek. Oba tábory mohou říct, že v posledních několika stovkách let došlo ke zvýšení podílu CO2 v atmosféře. Jedni však tvrdí, je to katastrofa, všichni zahyneme a může za to člověk. Druhý tábor vyvozuje závěr, nic se neděje, není to poprvé v historii planety, člověk má na koncentraci zanedbatelný vliv a nehrozí nám nebezpečí. Jedni decimují kvůli podílu CO2 v atmosféře ekonomiku a druzí se tomuto počínání brání.

Závěr

Enormní nárůst počtu obyvatel na planetě, rostoucí produkce zboží a služeb, marketing, vybízející ke konzumnímu apetitu lidí, má dopad na životní prostředí a budoucnost lidstva. Jedna cesta straší lidi a hodlá je zavřít do patnáctiminutových měst a omezit konzum, tím i spotřebu a produkci odpadů dle agendy 2030. Nešťastný CO2 má tomu posloužit. Jiná cesta je změnit postoje lidí k planetě i k vlastnímu způsobu života. To představuje změnit chápání uspořádání civilizace a kultury.

*
Dušan Mišík, První Zprávy

3.4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 8 dny

Nebezpečnost CO2 je pouze pro člověka, pokud by ho měl dýchat a to nejde – dochází k úmrtí! Tento týden psali vědci, že CO2 nemůže přesytit atmosféru, protože je již nasycena. Takž se jen jedná o podvod a při tom si oligarchové přejí úbytek lidstva.

laco
laco
před 8 dny

S článkem vcelku souhlas, jen bych rád věděl, jak v roce 1750 určovali množství CO2 v atmosféře a s jakou přesností.

cablik
cablik
před 9 dny

Jsou to všechno plané řeči doufám že se jejich totalitní plán nedokáže uskutečnit pryč s NWO. Nás normálních lidí je většina tak by jsme měli dělat vše aby se to neuskutečnilo.

standa
standa
před 8 dny
Odpověď uživateli  cablik

NWO bude jiný pod vedením Číny a Ruska – lepší pro člověka a pro národy. Jen Záapad se zabetonuje ve svém sknzenu.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny

Jedno je u tech vsech zastancu ” teorie nebezpecneho CO 2″ vzdy neprehlednutelne…ze tomu vubec nerozumi..Vzdycky ze sebe vypoti nic nerikajici fraze a kdyz jim nekdo rozumnejsi oponuje, spusti krik,jak kdyby je na noze brali

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A ted jsem uplne to same videla na debate europoslancu.. jak jeceli na pana Davida…

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 9 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

A pritom nerekl nic nepodlozeneho..Je vseobecne zname,ze jedine,co poslali primo Ukrajine je pujcka

Prodost
Prodost
před 9 dny

Učivo přírodopisu ZDŠ let šedesátých, století dvacátého. Složení atmosféry Země. 21% kyslíku, 78% dusíku, 1% tzv. vzácné plyny. Pokud se žáček zeptal na složení onoho 1%, dozvěděl se že (pokud z toho 1% učiníte nových 100%), tak podíl CO2 zde je cca 4% z těch nových 100%. A také něco o fotosyntéze, kdy rostliny tímto… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 dny uživatelem Prodost
Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 9 dny
Odpověď uživateli  Prodost

Taky se dozvědí, že CO2 je bezbarvý plyn bez zápachu , těžší než vzduch. Tedy je jasné, že se bude zdržovat spíše v přízemních a nižších výškách (jak je potřeba). Proto ho mají rostlinky tak rády. Jinak by jim uletěl někam nahoru, kde by vytvářel onen pomyslný skleník kytičky se stromečky by… Číst vice »

Naposledy upraveno před 9 dny uživatelem Haskuv Duch