Mise Velichovky – Jak se dnes vylepšuje/upravuje dějinná událost 8.5.1945

Text o tom, jak na konci války Anglosasové chystali s pomocí zbytků poražené německé nacistické armády vyvolat konflikt s Rudou armádou. Ani tehdy jim to navyšlo.

Co byla mise Velichovky? (Dnes oslavovaná ukázkami techniky a výzbroje, hymnou USA, mírovými holubicemi)Do Velichovek u Jaroměře dorazila 8.5.brzo dopoledne malá skupina vozidel (dva štábní automobily) z 16.obrněné divize USA. Jednání na velitelství německé skupiny armád střed trvalo asi hodinu, poté obě auta vyrazily zpět, doprovázená vozem polního maršála Schornera na západ. Poté po celý den a noc ujížděla vojska německá armádní skupiny před Rudou armádou.Teprve druhý den 9.května přicházela ustupující zubožená německá pěchota a vozidla. Při příjezdu ustupujících jednotek a jejich odzbrojování místním obyvatelstvem došlo k přestřelkám, při kterých přišly 3 osoby o život (Jaroměř)
Celá americká mise má několik pozoruhodných detailů:
Byla provedena Američany na návrh BritůMise vyrazila z Plzně ještě před podpisem kapitulace, tím méně před hodinou její účinnosti.Mise se uskutečnila bezmála 300 km za stanovenou demarkační čáru tajně, bez vědomí velení Rudé armády.

Každá náročnější vojenská akce do hloubky nepřátelského území podléhá plánování a zabezpečení, které trvá určitou nezanedbatelnou dobu, tj. byla plánována dřív a zabezpečena i účastí německého plk. Meyer-Detringa, šéfa plánovacího odboru vrchního velitelství wermachtu ve Flesburgu, který byl odtud Američany dopraven do Plzně k vozidlům mise. I to muselo být předjednáno mnohem dříve.

V souvislosti s ní nepadl žádný americký ani německý voják.

Časová osa:

Kapitulace v Remeši (Fr.) podepsána 8.5. 1945 v 02.41 hod. v pozdní noci (ale bez vědomí vedení SSSR).Její účinnost byla dokumentem stanovena od 8.5.1945 23.01 hod. SEČ

Oficiální kapitulace v Berlíně podepsaná 9.5. 1945 v 00.45 hod. všemi mocnostmi

Termín účinnosti dle vlastního dokumentu (připraveného k podpisům) byl 9.5. 1945 od 00.01 hod. SEČ

Mise USA vyjížděla z Plzně, ale už 7.5.1945 ve 21:40, tedy před vlastní 1. i 2. kapitulací a dorazila zpět do Plzně 8.5.1945 v 18.00 hod.

Termín účinnosti dle vlastního dokumentu (připraveného k podpisům) byl 9.5. 1945 od 00.01 hod. SEČ

Mise USA vyjížděla z Plzně, ale už 7.5.1945 ve 21:40, tedy před vlastní kapitulací a dorazila zpět do Plzně 8.5. v 18.00 hod.

A jak to bylo s vlastní kapitulací Německa ?- Zajímavé!

Kde se vzal sovětský osamocený generál v Remeši ve Francii, tak daleko za demarkační čárou už 7.5.1945

K1. kapitulace Německa došlo v Remeši, kde ji za Sovětský svaz podepsal jen sovětský generálmajor Ivan Susloparov, který byl tehdy pouhým náčelníkem sovětské vojenské mise při SHAEF (Supreme Headquarters Allied Expeditionary Force) – vrchním velitelstvím spojeneckých expedičních sil na západní frontě a který k tomu však nebyl vedením SSSR zplnomocněn (i když se snažil navázat spojení a situaci konzultovat s Moskvou). Tento kapitulační akt oprávněně odmítl J.V.Stalin, představitel SSSR, a trval na oficiálním 2. aktu,  tentokrát v dobytém Berlíně, za přítomnosti pověřených představitelů SSSR, jakožto rozhodující síly na porážce nacistického Německa

Mise Velichovky- máme dva výklady anglosasky lidumilný a nebo anglosaský věrolomný, kterým byl např. Mnichov, či tzv. „podivná válka“- „pomoc“ Polsku

1.) Cílem bylo podle současných propagandistických výkladů doručit kapitulaci veliteli armádní skupiny střed, a dojemná snaha angloamerického velení zabránit zbytečným ztrátám na sovětsko-německé (východní) frontě.

Předpoklad, že by armádní mašinerie se svou německou důkladností nevyrozuměla jedinou největší a nezničenou armádní skupinu je opravdu naivní, stejně tak jako minimalizace ztrát jak Němců (svých nepřátel) tak svého největšího geopolitického soupeře SSSR.

2.) Ovšem skutečným politickým a vojenským cílem (podle dostupných faktů) byla Churchilova přísně tajná operace „Nemyslitelné- Unthinkable“ z přelomu dubna května 1945,(odtajněná až v r. 1998), která nebyla nakonec spojenci schválena pro nedostatečný poměr sil pro útok proti Rudé armádě.

Jak to mělo být? Postupně by se do bojů zapojilo asi 112 anglo-amerických divizí včetně Kanaďanů, dále pak desetitisíce polských vojáků a asi 10 divizí poraženého wehrmachtu se 100 tisíci muži, které Britové shromáždili v severním Německu a jižním Dánsku. Jejichž významnou posilou by byla ostřílená Schornerova skupina armád střed. Celkem by tak bylo k dispozici přes 2,5 milionů vojáků.

Problém plánovačů byl v tom, že prvotnímu útoku by čelila dvojnásobná přesila jednotek Rudé armády, byť i s momentem překvapení, a další by přišly na pomoc později. Z hlediska britského generálního štábu všechny možné scénáře operace Nemyslitelné odpovídaly jejímu názvu. Neměly prostě šanci na úspěch, jak zněl závěr plánovačů z 22. května 1945.

Zdroje

Materiály VHÚ: Rychlá porážka i pomalá kapitulace nacistů před 75 lety
Moderní dějiny: AKT KAPITULACE NĚMECKA V REMEŠI (7. 5. 1945)
Prima ZOOM: Operace Nemyslitelné – po porážce Hitlera měl být na řadě Stalin
Muzeum Výtopna Jaroměř: Květnové události roku 1945 v Jaroměři
KVH 16 obrněné divize: Mise Velichovky 1945

*

Vladimír Esentier, Zvědavec

3.9 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny

Jako den podpisu kapitulace v Remeši je uváděno datum 7.5.1945:

Podepsáno v Remeši ve 02:41 dne 7. května 1945.
Jménem německého vrchního velení
Jodl
V PŘÍTOMNOSTI :
Jménem vrchního velitele
spojeneckých expedičních sil                       Jménem sovětského vrchního velení
W.B. Smith                                                      Sousloparov

F. Sevez
brigádní generál francouzské armády
(svědek)

https://www.moderni-dejiny.cz/clanek/akt-kapitulace-nemecka-v-remesi-7-5-1945/
-pokr-

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Na nátlak rozzuřeného Stalina, bez jehož vědomí podpis proběhl, se 8. května podpis zopakoval, nově ale v Berlíně a za SSSR k tomu Stalin pověřil Žukova. Kapitulace z Remeše měla vstoupit v platnost ve 23:01 8. května , k podpisu kapitulace v Berlíně však nakonec došlo až v 00:45 9. května – tzn. až za cca 2h poté, co už vstoupila v platnost kapitulace z Remeše.… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

V odkazovaném článku je m.j. část: “Anglosasové se chystali zlomit Rusy terorem – totálním zničením velkých sovětských měst: Moskvy, Leningradu, Vladivostoku, Murmansku a dalších drtícími údery létajících pevností“. V ohnivých smrštích měly zahynout miliony Rusů, stejně jako byl zničen Hamburk, Drážďany, Tokio,… To se chystali učinit se svými „spojenci“.  V tomto světle… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 11 dny

Hermann Göring coby Hitlerův nástupce nabídl Američanům pomoc proti Rusům. Po něm i Heinrich Himmler. Už předtím pověřil Himmler svého pobočníka, generála Volffa, jednáním s Američany ve Švýcarsku o společném postupu proti Rusům. Himmler se i v zajetí pokusil těsně před smrtí zkontaktovat Montgomeryho a nabídnout mu své esesáky pro boj proti Rusům. Kdyby nebyl Hitler tak… Číst vice »

spartak
spartak
před 11 dny

Podvod,podraz toť vizitka USA .Anglie se stala šťouračem v zájmu USA a Čéčil dědkem strašákem. Tak si užívejme sraček demokracie 8.5.1945 já zdravím 9květen a SSSR.

vachav
vachav
před 11 dny

Oslava”Dne vítězství” 8.5. je pohadrákový antisovětský podvod.Kdo se zajímá o historii 20.století,tomu je to jasné.Že ze sebe někteří politici dělají slouhovské kašpárky je ovšem druhá věc.Před lety např. Zeman prohlásil: “Konečně už budeme slavit vítězství nad fašismem ve správný den”.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 11 dny

Babicka mela ulozene nejake dobove dokumenty o tom co se stalo dedovi.Toho 8.5. se Nemci pokouseli vsemi moznymi zpusoby dostat do Plzne k Amikum.Ti,co nebyli motorizovani vyuzivali vlaky..proto to Masarykovo nadrazi

cablik
cablik
před 11 dny

No jo nastrčený Hitler západem nebyl jejich loutka a nezničil první socialistický stát na světě. Myslím si že to tenkrát mohli dokázat s pomocí US atomovek naštěstí se to nestalo.

Prodost
Prodost
před 11 dny
Odpověď uživateli  cablik

USA atomovku ještě neměli. Pořád jen stadium zkoušek. Dle všeho nebylo možné na to spoléhat. A nejenom kvůli tomu. To zaprvé. Zadruhé: Sovětská rozvědka už tehdy nebyla složena z blbců a existují zdroje tvrdící, že “unthinkable” byl odhalen včas. Zatřetí: Sověti by to bezpečně ustáli i za cenu obětí, už proto, že a)… Číst vice »

cablik
cablik
před 11 dny
Odpověď uživateli  Prodost

Jo ono zbývalo ještě tři měsíce kdyby počkali tak by ji měli a s tím by zdevastovali Sovětský týl a armáda bez zásob a doplňování stavu bojovat nemůže. Máte pravdu rozvědka to odhalila včas.

standa
standa
před 11 dny
Odpověď uživateli  cablik

Amíci věděli, že za 3 měsíce by byli rozdrceni. Nemluvě o tom, že obyčejní vojáci by mohli i neposlechnout a vzbouřit se ! Navíc Amerika by neutáhla logistiku, lodě by byly potopovány, stíhačky sestřelovány, Amíci by neměli vzdušnou podporu ! Zvítězily chladné kalkulace. A Rus by byl nasranej, že mu takhle prodlužují válku.

Prodost
Prodost
před 11 dny
Odpověď uživateli  Prodost

“Měli jiné plány. “Bretton Wood” (US dollar jako světová rezervní měna) už byl na světě”. Tím jsem chtěl napovědět, ne vysvětlovat. Přesto, aby byla jistota pochopení – ovládnutí/kontrola peněz/finančního systému, je totéž, ne-li větší výhoda, než mít k dispozici nepředstavitelnou a pro jiné nedostupnou “wunderwaffe”. Tož tak.

Primak
Primak
před 11 dny
Odpověď uživateli  Prodost

Asi i ta Pattonova smrt, na následky zranění při karambolu jeho Cadillacu s US Army náklaďákem v prosinci 1945 na dálnici u Heidelbergu (když jel na hon bažantů), mohla být ve spojitosti s tou Operation Unthinkable. On byl znám svou nenávistí k Rusúm (a k židům), byl celý žhavý se pustot do Rusů. 12 dní mu to trvalo, než zemřel… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 11 dny
Odpověď uživateli  Primak

Patton nenáviděl nejen Rusy a Židy, ale i Němce (Huny). Byl to velice zvláštní člověk akceptovaný jen kvůli své schopnosti velet.

Primak
Primak
před 10 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

S tou nenávistí proti Němcům to u něho nebylo tak vážné. Po skončení války byl pověřen organizovat v Německu zajatecké tábory. A bylo o něm známo, že s vysokými něm. oficíry si užíval pařby a hony, však taky cestou na hon bažantů zahučel, údajně nutil šoféra na to šlápnout. Pochopitelně, neměl čas se starat o obyčejné něm. zajatce,… Číst vice »

Primak
Primak
před 10 dny
Odpověď uživateli  Primak

Tady jak o něm píšou: https://www.warhistoryonline.com/war-articles/the-death-of-george-patton-was-americas-most-controversial-general-assassinated.html Pattonův zřejmý obdiv k Němcům, označující je za „nejlepší rasu v Evropě“; a jeho evidentní antisemitismus, když obvinil amerického ministra financí Henryho Morgenthaua mladšího z provedení „semitské pomsty proti Německu“, se většině Američanů bezprostředně po válce nelíbil. Zde taky se popisuje okolnosti jeho karambolu, přičemž ta jeho rychlost, ani toho… Číst vice »

Primak
Primak
před 11 dny

2 poslední věty v odstavci Časová osa se opakují